"Süreç içerisindeki asıl tesir gücü ABD ve Avrupa'nın elinde"
Kosovanın hukukî pozisyonu ile ilgili soru yönelttiğimiz Prof. Dr. Hasani, ‘tanınma’ meselesini dünya üzerindeki örneklere değinerek cevapladı.
“Biz şu anda tam yasal kapasite ve uluslararası kuruluşlara tam uluslararası üyelik eksikliğinden muzdarip olduğumuz için belirsizlik içerisinde olan egemen bir devletiz. Sırbistan'ın kamuoyuna yapılan açıklamalarına bakıldığında, Kosova’yı asla tanımayacaklarını sürekli tekrarlamaları nedeniyle durum bu şekilde gibi gözüküyor. Ancak gerçeklik bundan farklı, Cezayir’in Fransa tarafından tanınması gibi daha zorlu durumlar karşılıklı tanıma ile çözüldü. Cezayir’in durumunda jeopolitik ve diğer riskler Sırbistan ile Kosova’dan çok daha yüksekti. Süreç üzerindeki esas tesir gücünün Avrupa Birliği ve ABD’nin elinde olması nedeniyle, ki bu Sırbistan’ın Rusya ve Çin’den aldığı teşviklerden daha güçlü, Sırbistan eninde sonunda baskıya boyun eğmek zorunda kalacak.”
Avrupa Birliği, Kosova’ya diğerleri gibi yaklaşmak zorunda kalacak.
Prof. Hasani Kosova’nın yönetim sistemi ile ilgili konuya da değindi. Komşular ile yaşanan sorunlara karşı Avrupa Birliği’nin bu husustaki konumu ile ilgili de yorum yaparak SavunmaTR’ye verdiği röportajı sonlandırdı.
"Devlet kurumlarımız tam bir etkileşim içinde çalışıyorlar. Çoğunlukla komşu ülkelerde olan şekilde. Bu bakımdan Kosova örneğin Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’tan farklı değil.
Kosova ve komşularının mevcut uluslararası pozisyonlarındaki farklılıklara rağmen arka kapısında yeni bir problem yaratmak istemediği sürece Avrupa Birliği, Kosova’ya diğerleri gibi yaklaşmak zorunda kalacak. Kosova’nın on yıllarca donmuş bir anlaşmazlık olarak kaldığı ve diğerleri devam ederken Kosova’nın üyelik için Avrupa Birliği’nin kapı ucunda beklediği senaryoyu göz ardı etmiyorum. Ancak güvenlik açısından bu durum Avrupa-Atlantik güvenlik şemsiyesi için riskli olacağı için buna izin verileceğini sanmıyorum."