Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılış Programı'na katılan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, SavunmaTR'ye özel açıklamalarda bulundu. 

CANİK dünyanın 69 ülkesine silah ihraç ediyor CANİK dünyanın 69 ülkesine silah ihraç ediyor

"Siber güvenlik bir milli güvenlik meselesidir"

Siber güvenliğin ve uzman yetiştirmeye erkenden başlamanın öneminden bahseden Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, "Siber güvenlik olmazsa olmazımız. Her şeyin dijital olduğu bir dünyada yaşıyoruz ve her gün yeni yeni dijital veriler üretiyoruz. Bunların güvenliğini sağlamak zorundayız. Bu bizim için artık bir milli güvenlik meselesi.

Siber güvenlikte de en önemli unsurlardan biri insan kaynağı. Bugün burada olmamızın en önemli sebeplerinden biri; o insan kaynaklarını daha gençken yetiştirebilmek. Liseden başlayarak siber güvenlik uzmanları yetiştirmek istiyoruz. Bu anlamda da bugün, lisemizin açılışını yapmış ve yeni eğitim-öğretim yılına başlamış olduk." şeklinde konuştu.

"Yapay zeka bütün sektörlerle kesişiyor"

Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile gelecekte gerçekleştirilmesi hedeflenen çalışmalara değinen Ali Taha Koç, "Ulusal yapay zeka stratejimizi 2 yıllık bir çalışma sonucunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile birlikte yayınlamış olduk. Strateji, 2021-2025 yıllarını kapsıyor. Çok önemli hedeflerimiz var. Bu hedeflerin birincisi 2025 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın yüde 5'ine denk gelecek kadar bir büyümenin yapay zeka ile gerçekleşmesi. Aynı zamanda 2025 yılında 50 bin tane yapay zeka uzmanının istihdamını öngörüyoruz. Tabii şöyle bir durum var artık günümüzde siber güvenlik dediğimiz zaman her şeyin içinde yapay zeka var.

Yapay zeka bütün sektörlerle kesişiyor. Tarımda, sağlıkta ve siber güvenlikte yapay zeka olmazsa olmaz. Çünkü siz 7/24 sistemleri takip edemezsiniz ama yapay zekayla oluşturmuş olduğunuz algoritmalarla sistemlerinizi kontrol edip saldırılara karşı ataklar yapabilirsiniz, saldırılara karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Bu anlamda baktığımız zaman Ulusal Yapay Zeka Stratejimizin en önemli aşamalarından birisi oluşturmuş olduğumuz yürütme kuruluyla birlikte sektörel olarak eylem planları hazırlayacağız; sağlıkta yapay zeka eylem planı, tarımda yapay zeka eylem planı, ulaştırmada yapay zeka eylem planı ve savunma sanayiinde yapay zeka eylem planı. Bu eylem planları sayesinde de bahsettiğimiz 50 bin tane istihdam hedefini 2025'te tutturmuş olacağız." dedi.

"Her şey öncelikle savunma sanayiinde başlar"

Dijital dönüşüm ve savunma sanayiinin en temelde kesiştiğine vurgu yapan Ali Taha Koç, "Dünyaya baktığınız zaman GPS'in çıkışından internetin bulunuşuna kadar her şey öncelikle savunma sanayiinde başlar. Savunma sanayii bir itici güçtür. Savunma sanayiinde çıkan teknolojiler sonra sivilleştirilir ve sivil kullanıma alınır. Bu anlamda baktığımız zaman savunma sanayii yeni teknolojilerin kullanılması anlamında çok büyük bir itici güç ve dijital dönüşümün öncülerinden biri.

Bugün Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Savunma Sanayii Başkanlığı ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Bu bağlamda beraber Siber Güvenlik Kümelenmesi'ni kurduk ve savunma sanayiinde oluşturulmuş ürünlerin, sivile geçişini sağlamak için birçok projemiz var." ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.