TEKNOFEST 2023, yoğun ilgiyle devam ediyor.
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç; devlet yetkilileri, sektör temsilcileri, askerî personel ve sivil vatandaşları bilim ve teknoloji paydasında buluşturan TEKNOFEST'te SavunmaTR'ye özel açıklamalarda bulundu.
TEKNOFEST 2023 etkinliğinin en önemli ayaklarından biri olan Hack Masters'ta konuşan Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, ofisin TEKNOFEST ile alakalı çalışmalarından bahsetti.
"Siber güvenliği eğlenceli hale getiriyoruz"
2018 yılından beri Dijital Dönüşüm Ofisi olarak TEKNOFEST’in siber güvenlik yarışmalarını organize ettiklerini kaydeden Ali Taha Koç, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin TEKNOFEST’i organize eden bir paydaş olduğunu ifade ederek yapılan faaliyetlere ilişkin şunları söyledi:
“2018 yılından beri Dijital Dönüşüm Ofisi olarak TEKNOFEST’in siber güvenlik yarışmalarını organize ediyoruz. Hem paydaşız hem de siber güvenlik yarışmalarını organize ediyoruz. Geçen sene Hack Karadeniz’de Zonguldak’ta sanal bir şehir kurmuştuk ve ‘hacker’larımız “zodyak” botlara binerek sanal şehirlere saldıran iki tane ‘hacker’ı ele geçirmişlerdi. O iki ‘hacker’ı deniz kulesinde yakaladılar. O ‘hacker’lardan birisi bendim. Bir tanesi de Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tı. Böyle mizansenler de yapıyoruz. Siber güvenliği eğlenceli hale getiriyoruz ama yarışma tamamen teknik…"
Akıllı cihazlarla donatılan evlerde siber güvenlik tehlikesi
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç konuşmasında, evlerde büyük kolaylık sunan akıllı cihazlardaki tehlikelere dikkat çekti ve TEKNOFEST’teki bu seneki konularının evlerdeki akıllı cihazlar ve bunların siber anlamda tehlikeleri oldu:
“Bugün de burada da artık günümüzde en önemli şeylerden birisi akıllı cihazlar. Artık hepimizin evinde akıllı cihaz var: çok kolaylık, uzaktan erişebiliyoruz, kapatıyoruz, açıyoruz… Ama bunun da bir siber güvenlik boyutu var. Birçok kişi özellikle bu akıllı cihazlara teknolojik boyutta bakmıyorlar. Ya görünümle ya fiyat performansına bakıyorlar. Ama biz diyoruz ki artık bunlar çok akıllı cihazlar ve mahremimize girdikleri için bunların siber güvenlik boyutunun da bakılması gerekiyor. Bu farkındalığı oluşturmak için bu seneki konumuz tamamen “akıllı bir ev”. Bu yarışmaya 6 ay önce başladık. 1071 tane yarışmacımız vardı, ön elemelerini geçtiler. Burada görmüş olduğunuz evimize saldıran şu an 20 tane finalistimiz var. Evimizdeki cihazların hepsi akıllı: süpürgelerimizden televizyonumuza, buzdolabından fırına… En son her cihazda belli zafiyetler bıraktık, bayraklar bıraktık. O bayrakların en fazlasını toplayan ve en son bayrağa ulaşan yarışmayı birinci olarak kazanıyor ve 100 bin TL olan ödülümüzü alıyor. İkinciye 80 bin TL, üçüncüye de 60 bin TL ödülümüz var. Bu yarışmada genelde özel sektörden mühendislerimiz, kendi başına iş yapanlar, çalışanlar ve çok sayıda da öğrencimiz var ama bu 1071 kişiden elenen, en iyi, en fazla puan alan 20 kişi buraya geldi. Biraz önce de yarışmacılardan bir tanesi en son bayrağı aldı; şimdi ikinciyle üçüncüyü bulmaya çalışıyoruz. Biraz önce gördünüz belki hayatınızda TEKNOFEST müziği çalan fırın gördünüz mü?... Buradaki yarışmaya; dünyada baktığınız zaman IoT dediğimiz ya da akıllı cihazlarla yapılmış ilk siber güvenlik aktivitesi diyebiliriz. Genelde bilgisayarlara, ‘network’lere, gizli ağlara sızmaya çalışıyor ama biz burada düşünmemiz gereken en önemli şey artık bizim evimiz de bir 'ağ'. Televizyonundan bilgisayarına, güvenlik kamerasından fırınına, buz dolabına, ses sistemine kadar hepsi; uzaktan işleyebildiğimiz bir ağ olduğu için bu ağın da güvenliğini sağlamak ve ilerde bütün evlerin hepsine birer 'firewall', güvenlik duvarı hizmeti almak zorunda kalabiliriz çünkü orası bizim mahremimiz artık."
"TEKNOFEST devam etmesi gereken bir yarışma"
Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç; son olarak TEKNOFEST’e ilişkin genel izlenimlerini aktardı:
"TEKNOFEST her sene gelişiyor ve iyileşiyor. Sonucun ne olduğunu söylemem gerekiyor. Bu sene 1 milyon tane yarışmacı vardı. Tabi çoğunlukla finalistleri buraya getirebiliyoruz. Çünkü 1 milyon yarışmacımızı buraya getirmemiz çok zor ama hem yarışma paydaşı hem yarışan sayısı hem de ürünlerin kalitesi artıyor. Ondan dolayı TEKNOFEST devam etmesi gereken, hiçbir zaman toz kondurulmaması gereken bir yarışma. İnşallah bundan sonra da gençlerimiz daha güzel projeler yaparak TEKNOFEST’i daha güzel seviyeye getirecek."