29 adet M4K’nın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdiğini söyleyen MPG Makine A.Ş. Genel Müdürü Veysel Alver, M4K’nın kurtarma operasyonlarında yer almaya başladığının altını çizdi.
“29 adet M4K, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi”
Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı–M4K araçlarının, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki araçların arıza veya hasar durumlarında, güvenli şekilde kurtarılmasında görev almak üzere milli imkânlarla tasarlanıp üretildiğini söyleyen MPG Makine A.Ş. Genel Müdür Veysel Alver, “Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin kurtarma operasyonlarında yer alacak bu ürün, gelişmiş ve özgün teknolojik çözümlerle donatılmış, üretim öncesi yoğun bir Ar-Ge çalışma süreci sonrasında ortaya çıkmıştır. Tüm teknik gereksinimleri karşılamak için M4K üzerinde güvenilirliğini kanıtlamış komponentler kullanılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki mevcut kurtarıcılar ithal menşelidir. Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı, kurtarma ihtiyacındaki dışa bağımlılığı ortadan kaldıracaktır.
Zorlu arazi ve hava koşullarına uygun 8x8 platform; bağımsız süspansiyon, patlak gider lastikler, merkezi lastik şişirme, 600 HP motor, tork konvertörlü otomatik şanzıman gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca Kurtarıcı, görev mahalline intikal esnasında veya görev anında oluşabilecek tehditlere karşı Aselsan’ın Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (SARP) ile donatılmıştır. Herhangi bir çatışma alanına girdiğinde, Kurtarıcı'da kendini savunabilecek bir silah sistemi mevcuttur. Saatte 80 kilometre hıza ulaşabilen Kurtarıcı, kurtarma operasyonlarında kullanılmak üzere 4 adet halat tamburuna sahiptir. 7 metre mesafeden 25 ton kaldırma kapasitesine sahip bom, 12 metre uzanma mesafesine ulaşmaktadır. Proje kapsamındaki teslimatların tamamlanmasıyla birlikte 29 adet M4K, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir.” dedi.
“M4K, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş ve kurtarma operasyonlarında yer almaya başlamıştır”
Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı–M4K aracının, çekme, kaldırma, eğim, hız, tırmanma balistik ve mayın patlatma, yangın söndürme sistem testleri gibi çok sayıda teste tabi tutulduğunu ifade eden Veysel Alver, “Görev mahalline intikal esnasında veya görev anında oluşabilecek tehditlere karşı uzaktan komutalı silah sistemi ile donatılan Kurtarıcı, yüzde 60 dik ve yüzde 25 yan eğim, bom vinci, yedekte çekme, sudan geçme, balistik ve patlatma testlerini başarıyla tamamladı. Silah kulesi ve iç konuşma sistemi testini de başarıyla tamamlayan Kurtarıcı'nın 4 kişilik ergonomik ve geniş iç hacme sahip kabini, mayın, EYP ve kinetik enerjili mühimmata karşı yüksek koruma sağlamaktadır. Beş noktalı emniyet kemerleri, KBRN koruma sistemi, yangın söndürme ve infilak bastırma sistemi, özel tasarım koltuklar, personel için güvenli ortam oluşturmaktadır.
Dünya üzerinde sayılı ülke envanterinde ancak benzerleri bulunan, çok az ülkenin geliştirebildiği ve dünyadaki muadillerinden üstün özelliklere sahip M4K, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiş ve kurtarma operasyonlarında yer almaya başlamıştır.” ifadelerini kullandı.
“Ülkemizin tekerlekli zırhlı araç ürettiği ülkelerin hepsi M4K için potansiyel ihracat pazarıdır”
Ülkemizin savunma sanayii alanında, özellikle de zırhlı araç üretimi konusunda göstermiş olduğu gelişimin ve kazandığı kabiliyetlerin ihracata da yansımış olduğunun altını çizen Alver, “Son yıllarda gerçekleştirilen zırhlı araç ihracatında kayda değer şekilde artış olmuştur. Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı da tekerlekli zırhlı araçların kurtarılmasında görev aldığından ülkemizin tekerlekli zırhlı araç ürettiği ülkelerin hepsi M4K için potansiyel ihracat pazarıdır. Bununla birlikte diğer ihracat pazarlarında da üstün teknik özellikler ve rekabetçi bir yaklaşımla olumlu sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz. İhracat çalışmaları bağlamında Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi ve aktif olarak kullanılmaya başlanmış olması bizim açımızdan büyük bir avantaj.” dedi.
“Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı’ya olan talep daha da artacak”
Mevcut ithal kurtarıcıların büyük bölümünün uzun yıllardır kullanıldığını dile getiren Veysel Alver, “Yenileme süreci esnasında Mayına Karşı Kısmi Korumalı Kurtarıcı’ya olan talep daha da artacaktır. Bu bağlamda Türk Silahlı Kuvvetleri’mizin kurtarma operasyonlarındaki ihtiyacını karşılamak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.” dedi.
“Çözümlerle ilgili proje bazlı görüşmelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor”
Savunma sanayiine yönelik olarak sundukları bir diğer ürün olan METİ ve PMKİ timlerinin kullanacağı El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Robotik Kol Sistemi’nden bahseden Veysel Alver, “Bu sistem, EYP tehditlerine karşı yol ve konvoy güvenliğini sağlamak amacıyla ve çeşitli zırhlı araçlar üzerine uygulanabilecek şekilde geliştirilmiştir. Sistem, aynı zamanda paletli taşıyıcı üzerine de entegre edilebilmektedir. El Yapımı Patlayıcı Tespit ve İmha Robotik Kol Sistemi kullanımı ile yol kenarlarına ve menfezlere yerleştirilen EYP’lere uzaktan kumanda vasıtasıyla belirli bir mesafeden müdahale ve etkisiz hale getirme kabiliyeti kazanılmaktadır. Proje kapsamında Aselsan’ın alt yüklenicisi olarak teslimatlara başladık. Savunma sanayiine yönelik sunduğumuz bir diğer çözüm ise FTYS (Füze Taşıma ve Yükleme Sistemi) vincidir. Bu projeye Koluman’ın alt yüklenicisi olarak katkı sağladık.
Bunların dışında farklı çözümlerle ilgili proje bazlı görüşmelerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir.”