Armelsan’ın geliştirmiş olduğu projeleri SavunmaTR mikrofonlarını anlatan ve geliştirmiş oldukları projeler hakkında bilgiler veren Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım, Armelsan’ın yüksek yerlilik oranına sahip ürünler geliştirdiğini söyledi.

“Teknik ekibimizin 10 yılın üzerinde ortalama tecrübesi bulunuyor”

Armelsan’ın 2012 yılında sualtı sistemlerinde alan uzmanlığı yaratma ve Türkiye’nin ilgili sistemlerdeki yurt dışı bağımlılığını sona erdirme hedefleri ile kurulmuş, yerli ve milli çözümler sunmakta olan bir firma olduğunun altını çizen Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım:

“Ankara Hacettepe ve İstanbul Teknopark’taki ofislerimizde 36 kişilik ekibimizle faaliyetlerimizi sürdürmekte olup, 2021 yılının nisan ayı itibarıyla İstanbul Teknopark içerisinde tamamlanması hedeflenen yeni fabrikamıza taşınmayı planlıyoruz. Teknik ekibimizin sualtı akustik sistemler geliştirilmesi kapsamında, 10 yılın üzerinde ortalama tecrübesi bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kıraç HTS, hem savunma sanayiine hem de tarım sektörüne faydalı olmak için hizmet veriyor Kıraç HTS, hem savunma sanayiine hem de tarım sektörüne faydalı olmak için hizmet veriyor

“Dalgıç tespit sonarı, TCG Anadolu’yu su altından gelecek sinsi dalgıç tehditlerine karşı koruyacak”

ARAS-2023 Dalgıç Tespit Sonarı’ndan bahseden Can Emre Bakım, “TCG Anadolu’nun sualtından gelecek sinsi dalgıç tehditine karşı korunması amacı ile seçilmiştir. İlgili proje kapsamında ürünlerimizin Fabrika Kabul Testleri, aralık 2018 tarihinde hatasız bir şekilde tamamlanmıştır. Platform entegrasyon faaliyetleri de takvimine uygun olarak devam etmektedir.

Ayrıca 2018 mayıs ayı içerisinde Dz.K.K.’lığımıza (Deniz Kuvvetleri Komutanlığı), farklı konfigürasyonlardaki dalgıçlara karşı performans gösterimleri yapılmış olup, alınan başarılı sonuçlar neticesinde Barbaros sınıfı fırkateynlerde de ARAS-2023 kullanımına karar verilmiştir.

Dalgıç tespit sonarı ürünümüz, en az yurt dışındaki rakiplerinin performansına sahip olmakla birlikte, güncellenen tehditlere bağlı olarak sistemde sürekli olarak iyileştirmeler yapılmaktadır.

2020 yılında hedeflediğimiz yurt dışı ihracatı, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dolayısı ile 2021 yılına ötelenmiş olsa da 2021 yılında, birden fazla ülkeye ARAS-2023 dalgıç tespit sonarımızın ihraç versiyonunun satışının gerçekleşeceğini ön görüyoruz.” dedi.

“Milgem İ-Sınıfı fırkateynlerimizin de DSH kapsamındaki ana sistemi olarak FERSAH Kullanılacak”

Denizaltı savunma harbi sonarı FERSAH’ın kabiliyetlerini ve kullanım alanlarını açıklayan Bakım, “Barbaros sınıfı fırkateynlerin yarı ömür modernizasyonu kapsamında, ASELSAN ana yükleniciliğinde yeni nesil karinaya monteli denizaltı savunma harbi sonarı olarak FERSAH Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından seçilmiştir. Bahse konu sistemde; ARMELSAN olarak kendi öz kaynaklarımızla geliştirmiş olduğumuz MELİS-2071 denizaltı savunma harbi sonarında geliştirilen alt sistemler kullanılmıştır. Sahip olduğu yeni nesil elektronik sistemler ve algoritmalar ile korvet ve fırkateynlerimizin sualtı tehditlerine karşı caydırıcılığını artıracak olan FERSAH’ın deniz testleri halen devam etmektedir. Deniz testlerinde göstermiş olduğu başarılı performans sonrasında FERSAH, Milgem İ-Sınıfı fırkateynlerimizin de DSH kapsamındaki ana sistemi olarak kullanılacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Dalgıç tespit sonarımızda yerlilik oranımız %92”

ARMELSAN’ın projelerinin ilk prototiplerinde yerlilik oranının genel olarak %70 seviyelerinde olduğunu belirten Can Emre Bakım, “Seri üretim fazına geçtiğimizde %90 üzeri yerlilk oranını hedefliyoruz. Örnek vermek gerekirse; dalgıç tespit sonarımızda yerlilik oranımız %92, karinaya monteli denizaltı savunma harbi sonarımızda yerlilik oranımız %87 seviyelerindedir.

Yürütmekte olduğumuz projelerimizin ihracat kısıtlamalarından etkilenmemesi amacı ile de tasarım aşamasında, yurt dışından tedarik edilen malzemeler hem alternatifli olarak seçilmektedir hem de seçilen malzemeler farklı ülkelerden tedarik edilebilecek şekilde alternatifli olarak çalışılmaktadır.

Tasarım ve entegre lojistik destek ekiplerimizin ortaklaşa yürütmekte olduğu bu çalışmalar neticesinde, son zamanlarda gündemde olan yaptırımlardan hiçbir sistemimiz etkilenmemektedir.” dedi.

NUSRAT-1915 Mayın Avlama Sonarı ve ORKUN-2053 Helikopter Daldırma Sonarı AR-GE projelerimizi başlattık”

Yaptıkları değerlendirmeler çerçevesinde, Dz.K.K.’lığının kullandığı sonar sistemlerinde, en büyük dışa bağımlılığının mayın avlama sonarları ve helikopter daldırma sonarları olduğunu tespit ettiklerini söyleyen ve bu kapsamda NUSRAT-1915 Mayın Avlama Sonarı ve ORKUN-2053 Helikopter Daldırma Sonarı AR-GE projelerini başlattıklarını aktaran Armelsan Genel Müdürü Can Emre Bakım:

“NUSRAT-1915 projemizde şu an prototip sistemin entegrasyonu safhasında bulunmaktayız. Geliştirmiş olduğumuz sistem, demirli ve dip mayınlarının hem tespiti hem de sınıflandırılması maksadıyla birden farklı frekansta yayın yapmaktadır. Ayrıca sistem operatöre, bilgisayar destekli tespit (CAD) ve bilgisayar destekli sınıflandırma (CAC) özelliği sunmaktadır. NUSRAT-1915’in saha testlerinin, 2021 yılı içerisinde tamamlanarak seri üretime hazır hale getirilmesini hedeflemekteyiz.

ORKUN-2053 ise denizaltı savunma harbi maksadıyla fırkateyn ve korvetlerimizde kullanılan DSH helikopterlerimizin ana sensörü olması amacı ile geliştirilmektedir. Ürünü, çevre denizlerimizin oşinografik verilerini inceleyerek en optimum frekansta tasarlamaktayız.

Yine ASELSAN’ımız ile birlikte, denizaltı savunma harbi maksadı ile fırkateyn ve korvetlerimizde kullanılacak, derinliği değiştirilebilir çekilebilir düşük frekanslı aktif sonar geliştirilmesi projesini yürütmekteyiz ve bu projenin de tasarım aşamasının sonuna gelmiş bulunmaktayız.

Ayrıca geçtiğimiz yıl itibarıyla savunma sanayiinde elde etmiş olduğumuz bilgi birikimini, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile yapmış olduğumuz sözleşme ile enerji sektörüne de aktarma fırsatı bulduk. Sondaj gemilerimizde kullanılmak üzere 3.000 metre derinliğe kadar inebilen, iş sınıfı uzaktan kumandalı sualtı robotumuz KAŞİF, enerji bakanlığımızın ihtiyaçlarına uygun olarak yerli ve milli olarak tasarlanmış ve üretilmiştir. KAŞİF sualtı robotumuzun ilki şu an itibarıyla FATİH sondaj gemimizde 24 saat aktif olarak kullanılmaktadır. KAŞİF, sondaj esnasında platforma gerçek zamanlı olarak görüntü aktarmaktadır. Ayrıca sondaj bölgesinden örnek alma, kuyu başı temizleme, conta değiştirme, valf açma/kapama, sualtında ihtiyaç duyulan kesme işlemleri de sualtı robotu tarafından gerçekleştirilmektedir. Başarılı performansı sonrasında sistemin ikincisi şu an Kanuni sondaj gemisinde kullanılmak üzere üretilmektedir.” ifadelerini kullandı.