Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hayatımızın pek çok alanına yenilikler getirdiği gibi tarıma olan yaklaşımımızı da değiştirdi. Bursa’da yüzlerce dönümlük çeltik tarlaları drone teknolojisi ile hızlı bir şekilde ilaçlandı. 

MMU Test Pilotu: MMU'nun uçuşunda hedef 27 Aralık MMU Test Pilotu: MMU'nun uçuşunda hedef 27 Aralık

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde muhtarlık vazifesi de yürüten çiftçi Adnan Sakallı, 115 dönüm çeltik tarlasının drone ile 2,5 saatte ilaçlandığını aktarırken geleneksel yöntemlerle bu işlemin en az üç gün süreciğini ifade ediyor. Arazi sahiplerinin bu işlem için kendilerine ait bir drone bulunmasına da gerek yok. Küçük ve orta boylu çiftçilerin de drone satın almadan ilaçlama işlemlerini yaptırabilecekleri start-up girişimleri mevcut.

Bu bağlamda, Bursa’da Alpay Ahlılar isimli yeni mezun bir üniversite öğrencisi başlattığı start-up girişimiyle, çiftçilere ait arazileri drone ile ilaçlıyor. Bu sektörün Türkiye’de henüz çok yeni olduğuna vurgu yapan Ahlılar, geleneksel ilaçlama yöntemlerinin yerini almasının kaçınılmaz olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. Ahlılar, işlemin çiftçiye faydalarıyla ilgili olarak ise, ‘’Traktörle veya elle yapılan ilaçlamada çok fazla emek harcıyoruz. Onun haricinde özellikle traktörle ilaçlama yaptığımızda yüzde 5 ila 10 arasında ekinlerin çiğnenmesinden dolayı bir mahsul kaybı yaşanıyor. Drone ile ilaçlama hem mazot hem ilaç hem de su miktarında tasarruflu. Maddi açıdan da avantajlı. Traktörle ilaçlamaya girdiğimizde 500-600 litre su ile 10 dekar ilaçlayabiliyoruz. Drone sayesinde 10 dekarı 10 litre su ile ilaçlayabiliyoruz. Sudan da tasarruf etmiş oluyoruz. İlacı suyla yaymıyoruz, neredeyse olduğu gibi mahsule ulaştırıyoruz. Pervaneler sayesinde oluşan türbülansın, ilacın bitkinin her noktasına ulaşmasını sağlıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Tarımda otonom araçlar, ilaçlamanın yanı sıra haritalama, gübreleme, tohumlama, toprak ve mahsul analizi gibi birçok alanda çiftçilere önemli kolaylıklar sunuyor.