Infoline Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Soniş, IoT ve 5G teknolojisi ve bu teknolojilerin güvenliğine dair SavunmaTR'ye özel açıklamalarda bulundu.

"Yerli en büyük IoT platformunu geliştiren ve halihazırda Türkiye’deki en büyük kamu ve özel sektörde IoT ağını yöneten firmalardan birisiyiz"

Türkiye’nin en büyük IoT ağını yöneten IoT platformunu, 2011 yılında geliştirmeye başladıklarını söyleyen Infoline Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Soniş, amaçlarının kamu ve özel sektörde IoT tarafında mobil dünyada güvenli yazılımlar geliştirmek, çözümler sunmak olduğunu dile getirdi.

"Öncelikle SavunmaTR haber portalı olarak bu şansı verdiğiniz için teşekkür ederiz. Yakından takip ettiğim bir portal ve güncel içerikleriyle bizlere ışık tutuyor. Infoline Bilgi Teknolojileri, 2003 yılında kurulmuş, 19 yıllık bir deneyime sahip bir firmadır. Kamu da ağırlıklı projeler geliştirmekle beraber 3 yıldır özel sektör tarafında da çalışmalar yapmaktadır. Ankara ve İstanbul’da ofisi bulunmaktadır. Ankara merkezdir. Ar-Ge’ye önem veriyoruz. Kamu, özel sektör, TÜBİTAK iş birliklerine önem veriyoruz. O yüzden Teknopark’ı bilinçli olarak seçtik. 2011’de yapmış olduğumuz girişimle beraber IoT tarafında şu anda Türkiye’nin en büyük IoT ağını yöneten IoT platformunu, 2011 yılında geliştirmeye başladık. Bugüne kadar yaklaşık 70 bin sensör yönettik ama canlı olarak bugün itibariyle 19 bin IoT sensörü yöneten, yaklaşık 1 milyon cihazın yönetimiyle de mobil cihaz yönetimi yapan bir firmanın kurucu ortaklarındanım. Amacımız kamu ve özel sektörde IoT tarafında mobil dünyada güvenli yazılımlar geliştirmek, çözümler sunmak.

Bahsettiğim gibi, yerli en büyük IoT platformunu geliştiren ve halihazırda Türkiye’deki en büyük kamu ve özel sektörde IoT ağını yöneten firmalardan birisiyiz. Sorunuza gelicek olursak, neler yaptık bugüne kadar? Enerji sektörüne IoT çözümlerimiz bulunmaktadır. Mobil IoT çözümlerinde uzman bir firmayız. Çevresel sensörlerde hava kalitesi izleme, atık su izleme, baca gazı izleme, emisyon izleme gibi sensörlerde uzmanlığımız var. Tarımsal zirai istasyonlarda ve tarımsal verim izleme sistemlerinde IoT platformlarımız bulunmakta. Akıllı şehircilik sistemlerinde çalışmalar yapıyoruz. Akıllı hastane sistemlerinde çalışmalar yürütüyoruz. Fiber optik kablo üzerinden akustik dinleme yaparaktan insan yaklaşımları, hayvan yaklaşımları, kaya düşmesi, ağaç düşmesi, erozyon tespiti gibi teknolojilerde IoT platformumuzu kullanıyoruz. Örneğin, Narrow Band IoT kullanarak, hayvan küpesi seviyesine indirilen sensörlerle hayvanın uzaktan nerede olduğunu, nerede geviş getirdiğini, kızgınlık dönemini, oturuyor mu kalkıyor mu yürüyüyor mu nerede yürümüş nerede otlamış gibi tüm bilgileri uzaktan yönetebilir sistemler geliştirdik. Şu anda da müşterilerimiz doğrultusunda IoT platformaların üzerlerine farklı dikey sektörlerin çözümlerini geliştirip, müşterilerimize sunuyoruz."

"IoT terimi, şu anda tüm Türkiye’de çok fazla internette aramaya sebep bir terimdir"

IoT teknolojisinin, Türkiye'de çok fazla merak uyandırdığını vurgulayan Coşkun Soniş, bu teknoloji doğrultusunda birçok yerli firmanın girişimlerinin olduğunu söyledi.

"IoT terimi, şu anda tüm Türkiye’de çok fazla internette aramaya sebep bir terimdir. "Nesnelerin İnterneti". Ben de Google’da çok fazla araştırma yapan birisiyim. Geçenlerde IoT diye arattırdığımda bir firmanın çok üstlerde çıktığını gördüm. IoT’deki en büyük teknolojilerden bahsettiğini gördüm. Firmaya girdiğimde yurt dışından getirdiği bir sensörün, aslında IoT sensörünün çok büyük bir IoT teknolojisi olarak sunması, Türkiye’deki bakış açısının ne olduğunu gördüm. Yani bir sensör, IoT için bir araçtır, amaç değildir. IoT dediğimizde, farklı disiplinlerdeki sensörlerden alınan verileri orkestra şefi gibi tek bir yönetimle anlamlı bir müzik haline dönüştürmedir. Tek bir sensörden aldığımız veri kötü bir ses çıkarır ama farklı sensörlerden aldığımız verilerle farklı disiplinlerdeki verilerle anlamlı veri üretmek, biz buna IoT diyoruz. Bu kavramla ülkemiz yeni yeni tanışmaya başlamıştır.

IoT’nin çıkışına bakarsak aslında 1898 yılında Nikola Tesla ilk uzaktan kumandalı botunu yapıp halka gösterdiğinde o botun içerisinde bir hayvanın olduğunu düşündüler. Uzaktan yönettiğini algılamadılar. İlk uzaktan yönetilen sistem Nikola Tesla’nın sistemidir. Buradan da şunu çıkarıcam. Baktığınızda teknoloji çıktığı zaman çok önemlidir. Nikola Tesla’nın o teknolojisi o gün işe yaramadı. Ama bugün ne olduğu anlaşılıyor. IoT tarafında ülkemizde çok fazla yerli firmaların girişim yaptığını görüyoruz ve destekliyoruz. Bizler 2011 yılında bu işe yatırım yapmaya başladık ve şu anda Türkiye’deki çok büyük ağları yöneterek, hem özel sektörde hem kamuda yöneten bir IoT platformumuz olması sebebiyle de gurur duyuyoruz. Diğer firmaları da destekliyoruz. Özellikle savunma sektöründe çok fazla IoT kullanılmaya başlandı. Bu da gurur verici şeylerden bir tanesi.

Gelecekte elektrikle çalışan, veri üreten tüm sistemler IoT alanına girecek. Özellikle 5G’nin de çıkmasıyla ileride bizi çok inanılmaz şeyler bekliyor. Hollywood filmlerinde gördüğümüz şeylerin olacağını düşünüyoruz."

"Ülkemizde firmaların IoT güvenliğine yatırım yapması gerekiyor"

Kosova’da neler yaşanıyor? Kosova’da neler yaşanıyor?

5G teknolojisi ile IoT güvenliğinin önemli olduğunun altını çizen Infoline Bilgi Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Soniş, Türkiye'de firmalarının bu alana yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

"5G denilince benim aklıma şu geliyor. Türkiye’de ben cep telefonundan film izleyebiliyorum. YouTube’dan bir video seyredebiliyorum. Görüntülü görüşebiliyorum. 5G geldiğinde 1 saniyede 1 GB’lık bir dosyayı indirdiğinizi düşünün. 1 GB’lık dosyayı 1 saniyede karşı tarafa gönderdiğinizi düşünün. Bu inanılmaz bir hızdır. Ayrıca, 4G’de açılan band sadece sizindir, ama 5G’de o banddan herkes faydalanır. 4G’de dikey çözümler çok fazla oldu: tarım çözümleri, çevre çözümleri, sağlık çözümleri, mobil çözümler. Ama 5G’nin gelmesiyle bu dikey çözümler yatayda birbirleriyle haberleşiyor olacaktır. Bu da çok ciddi bir platform ve ağ demektir. Ülkemizin buna hazırlıklı olması lazım. Tabii ki en önemli olaylardan birisi de istediğimiz kadar IoT sensörü üretelim, IoT platformları yapalım, en önemli konu IOT’deki güvenliktir. Veri güvenliği, iletişim güvenliği. Ülkemizde firmaların buna yatırım yapması gerekiyor."

"IoT platformları ve IoT güvenliği önümüzdeki en önemli konulardan birisidir"

IoT platformları ve IoT güvenliğinin önümüzdeki en önemli konulardan birisi söyleyen Coşkun Soniş, gençlere tavsiyede bulunarak, IOT güvenliği ile ilgili uzmanlıklarını seçmelerini tavsiye ettiğini ifade etti.

"Şöyle düşünün. Doktorsunuz. Ameliyata gitmeden uzaktaki ameliyat robotunu evinizden kullandığınızı düşünün 5G hızıyla. IoT ile 5G’nin birlikte kullanılmasının en önemli avantajlarından birisi. Tüm otonom cihazlar artık uzaktan yönetilebilir hale gelecek. İnsansız araçların üretilmesi, insansız taksilerin üretilmesi. Çiftçisiniz, tarlanızda 9 faaliyetiniz var 8 faaliyetini evden yürüttüğünüzü düşünün. Hepsini otonom cihazlarla uzaktan tarlanıza gitmeden yönetebildiğinizi düşünün. 5G ve IoT birleştiği zaman inanılmaz şeyler bizi bekliyor. Ama elektrik olduğu sürece, çünkü ikisi de elektriğe bağlı. Orada kesintisizliği de çözmemiz gerekiyor. Ve bu kadar sistemlerin 5G hızında birbirlerine bağlanması aslında bir dezavantajı da ortaya çıkarıyor. Güvenlik dezavantajı. Altını çizmek istiyorum. IoT platformları ve IoT güvenliği önümüzdeki en önemli konulardan birisidir.

Gençlerimize şu tavsiyede bulunmak istiyorum. Son 10 yıldır devletimiz, özel sektör yerli üretime çok ciddi destekler vermektedir. Üretimi yerlileştirme tarafındaki firmalara başvurmaları, bunlarla ilerlemeleri. Özellikle de siber güvenlik tarafında IOT güvenliği ile ilgili uzmanlıklarını seçmelerini tavsiye ediyorum."