Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Lalu Muhammad Iqbal, Türkiye ile Endonezya’nın savunma sanayii alanındaki ilişkisi ve gelecekteki olası yeni iş birliklerine dair SavunmaTR’ye özel açıklamalarda bulundu.
“İki ülke arasındaki savunma sanayii ilişkisini geliştirmek için daha fazlasını yapmamız gerekiyor”
Türkiye ile Endonezya’nın savunma sanayii alanında ilişkisini geliştirmek için daha fazla iş birliğine gidilmesi gerektiğini vurgulayan Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Lalu Muhammad Iqbal, iki ülkenin birlikte yürümesinin önemli olduğunu dile getirdi.
“İki ülkenin savunma sanayii alanında ilişkisi yakın bir geçmişe dayanıyor. Çünkü iki ülke arasında diplomatik ilişkiler 71 yıl önce başladı ve sadece birkaç yıl önce savunma sanayii alanında bir anlaşma imzaladık. Ama savunma sanayiinde iş birliğimizin seviyesini görürseniz, halen çok düşük. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bu sayının artmasını umuyorum. Bu iş birlikleri, iki ülke arasındaki uzun ilişkiyi temsil edecek.
İki ülke arasındaki savunma sanayii ilişkisini geliştirmek için daha fazlasını yapmamız gerekiyor. KAPLAN tankını geliştirme konusundaki iş birliğimiz örneklerden sadece bir tanesi. Aslında KAPLAN; PTDI Endonezya ve FNSS arasında birlikte düşünülmüş, tasarlanmış, geliştirilmiş ve üretilmiştir. Bu iş birliğini Endonezya ve Türkiye arasındaki ideal iş birliği için, iki ülkenin konsept geliştirme faaliyetinden üretime kadar birlikte yürüdüğü ve aynı zamanda ürünlerinin pazarlanması için basitleştiriyoruz. Çünkü görüyorsunuz Endonezya ve Türkiye birbirine çok benzeyen iki ülke. İki ülke aynı coğrafi karmaşıklıkla karşı karşıya. Endonezya ve Türkiye çok stratejik bir konumda bulunuyor. Bu nedenle, iki ülkenin savunma sanayiini tedarik etme konusunda bir dereceye kadar bağımsızlığa ihtiyacı var. Dolayısıyla birlikte yürümek eminim ki her iki tarafa da fayda sağlayacaktır.”
“Türkiye’den savaş gemisi tedarik etme konusunda bazı müzakereler başladı”
Türkiye ile deniz sistemleri konusunda iş birliğinde ciddi artışlar olacağına işaret eden Büyükelçi Iqbal, bu kapsamda Endonezya’nın Türkiye’den savaş gemisi tedarik etme konusunda bazı müzakerelere başladığını açıkladı.
“Savunma sanayiinde eminim daha ileriye gideceğiz ve özellikle deniz sistemleri alanında iş birliklerimizde ciddi artışlar göreceğiz. Bu yüzden Endonezya'nın Türkiye'den bir savaş gemisi tedarik etme olasılığı konusunda bazı görüşmeler başladı. Model, ürünlere katılacak ve ayrıca iki ülke arasındaki geliştirme, ortak tasarıma katılacak. Ve umarız bu yıl bir miktar ilerleme görebiliriz. Endonezya bir deniz ülkesi. Dolayısıyla kara ile olan bağlantıyı kolaylaştırmak ve ülkenin kendisini savunması için büyük bir sivil ve askeri gemi filosuna ihtiyacı var.”
“Türkiye'nin İHA kabiliyeti konusunda tüm dünyada konuşulduğunu görmekten gurur duyuyoruz”
Türk S/İHA’larının muharebe sahasındaki başarısını tüm dünyaya kanıtlaması konusunda Endonezya’nın Türkiye ile gurur duyduğunu dile getiren Endonezya Ankara Büyükelçisi, Endonezya’nın Türk İHA’ları ile ilgilendiğini ve temin edilme ihtimali hususunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
“Türkiye'nin İHA kabiliyeti konusunda tüm dünyada konuşulduğunu görmekten gurur duyuyoruz ve dünyadaki bazı insanlar artık Türkiye'nin İnsansız Hava Araçlarının süper gücü olduğunu söylediler. Bildiğiniz gibi, Endonezya havacılık endüstrisini 1980'lerin başında geliştirmeye başladı. 1980'lerde zaten kendi askeri ve sivil uçaklarımızı üretiyorduk. Ve hâlâ kendi uçağımızı üretiyoruz. Bu, iki ülkenin havacılık endüstrisi hakkında temel bilgilere sahip olduğu anlamına geliyor. Ve havacılık iş birliğini daha da geliştirmek için Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırız. Endonezya da kendi İHA'sını geliştiriyor ama Türkiye'den İHA temin etme ihtimalini de tartışıyoruz. İş birliğinin sadece İHA tedarik etmekle kalmamasını, aynı zamanda teknoloji transferi ve gelecekte farklı İHA türleri için programa katılmasını umuyoruz. Elbette dediğiniz gibi, Türkiye'nin bu konuda dünyanın her yerinde konuşulduğunu görmek bizleri gururlandırıyor.”
“Türkiye ile siber güvenlik konusunda görüşme gerçekleştirdik”
Türkiye’nin siber güvenlik alanında gelişiminin çok hızlı olduğunu ve Endonezya’nın dikkatini çektiğini ifade eden Dr. Lalu Muhammad Iqbal, bu kapsamda Türkiye ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
“Endonezya, tüm dünyada en çok internet kullanıcısına sahip ülkelerden biri. Yani internete ne kadar çok bağlanırsak o kadar çok siber saldırıya uğruyoruz. Bu nedenle siber güvenlik konularında da kendi kapasitemizi ve kabiliyetimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Ancak Türkiye'de siber güvenliğin gelişiminin de çok hızlı olduğunu görüyoruz. Ve Türkiye'de bazı teknoloji geliştiricileri gördük. Bu yüzden TEKNOFEST’te Endonezyalı firmalar ile Türk firmaları arasında Türkiye ile siber güvenlik, savunma güvenliği, güvenlik uygulaması ve programı geliştirme konusunda birlikte yürümenin imkanlarını araştıran bir görüşme gerçekleştirdik. İnşallah savunma sanayiinde iş birliğini geliştiren iki ülke arasındaki tünelin sonundaki ışığı gördüğümüzü düşünüyorum.”
“Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkinin parlak bir geleceği var”
Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkinin parlak bir geleceği olduğunun altını çizen Endonezya Ankara Büyükelçisi Iqbal, Türkiye’nin gelecekte Endonezya için en iyi alternatif olacağını vurguladı.
“Endonezya ile Türkiye arasındaki ilişkinin resmi olarak parlak bir geleceği var. İki ülkenin potansiyeline bakarsınız, (bu potansiyel ne kadar çok kullanılırsa) gelecekte birlikte geliştirebileceğimiz iş birliği gücünün ne kadar çok olduğunu görebilirsiniz. Savunma sanayii bu örneklerden biri. Aslında savunma sanayiinde de aynı karaktere sahibiz. Aynı ihtiyaçlara, benzer stratejik konumlara… Bu yüzden bağımsızlık için aynı özleme sahibiz; savunma sanayimizin tedarikinde bağımsız olmak. Ve Türkiye gelecekte Endonezya için en iyi alternatif olacaktır. Bundan eminim.”