Ananas’tan İHA üreten Malezyalı profesörün Türkiye’ye çağrısı

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/42pxYHCIzSrQeaifpzfSrE” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Malezya’da ananas üreticisi çiftçilere destek olmak ve doğal dönüşüme yardımcı olmak için ananas meyvesinin yapraklarından İHA üreten ekibin profesörü Muhammed Tarık Hamid Sultan, bu projeyi Türklerle birlikte götürmekten memnuniyet duyacaklarını açıkladı.

Malezya Putra Üniversitesi’nde (UPM) 2017 yılında başlatılan ve geçen yıl ilk örnekleri üretilen çevre dostu İHA projesi hakkında konuşan Muhammed Tarık “Malezya’da çok sayıda tarımsal atık var. Ananas atıkları da bunlardan bir tanesi. Bir ananasın yetişmesi 12 ila 14 ayı buluyor ve çiftçiler gelirlerini sadece bu aralıkta kazanabiliyor.” açıklamasında bulundu.

Zirai atıkların imhası ve doğaya bırakılması çevreye zarar veriyor

Tarımsal atıkların çevreye zarar verdiğini söyleyen Muhammed Tarık, “Ananas üreticisi çiftçiler tarımsal atıkları ya yakarak imha ediyor ya da tarlalarından uzak bir yere bırakıyor. Yaprakların yakılması çevreye zarar veriyor, toprakta bırakılması ise tehlikeli yılanlar ve böceklerin üremesine yol açıyor.” ifadesinde bulundu.

Çiftçilerin yaşadığı bu zorluklara karşı ve kısıtlı gelir problemlerine çözüm bulmak için ekip arkadaşlarıyla bir araya gelen Muhammed Tarık, ananas yapraklarından İHA üretim sürecine nasıl gittiklerini şu şekilde anlattı:

“İlk olarak üniversitenin bize ayırdığı bütçeyi kullanarak ananas yapraklarını kısa sürede life dönüştüren bir makine ürettik. Normalde el yordamıyla ananas yapraklarını life dönüştürmek çok uzun zaman alan bir süreçti. Daha sonra bu lifleri balmumuyla karıştırıp kalıplara dönüştürerek bu kalıplardan ne yapabileceğimize dair istişarede bulunduk ve insansız hava aracı için kasa üretme kararı aldık.”

“Putra UAV” isimli İHA’nın geri dönüşümü mümkün

“Putra UAV” ismi verilen İHA’nın, sentetik fiber kullanılan İHA’lara göre daha hafif ve maliyetinin de çok daha ucuz olduğunu anlatan Muhammed Tarık, “Diğer İHA’larda kullanılan sentetik fiberler geri dönüşümlü değil ve bu İHA’ların yüzeyinde bir kırılma veya kopma olması durumunda kasanın tamamen değişmesi gerekiyor. Ama ananas yaprağı liflerinden tasarladığımız bu kasada bir kırılma veya çatlak meydana geldiğinde kolayca tamir edilmesi mümkün. Kasanın tamamen hasar görmesi durumunda da toprağa atabilirsiniz ve sadece 2 haftada toprakta çözünebilir.” dedi.

Muhammed Tarık, Türkiye ile iş birliğine hazır

Yarış İHA’sı olan Putra UAV’nin, saatteki hızının 120 km’ye ulaştığını, 1000 m’ye yükselebildiğini ve 20 dakika havada kalabildiğini anlatan Muhammed Tarık ülke genelinden olumlu dönüşler aldığını belirterek, “Hükümete bağlı ilgili kuruluşlardan bu projenin geliştirilmesi ve seri üretime geçirilmesi için destek bekliyoruz. Bu sayede organik materyallerden üretilen bu İHA’lar, tarımsal faaliyetlerde veya sınır denetimlerinde kullanılabilir.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Projenin markalaşarak seri üretime geçmesi halinde çevrenin korunacağını ve de bu durumun çiftçilere ek gelir kazandıracağını söyleyen Malezyalı profesör “Eğer Türkiye ile bu alanda ortak çalışma fırsatı bulabilirsek çok memnun olurum. Zira önceki başbakanımız Mahathir Muhammed de havacılık sektöründe Türkiye ile yakın çalışmayı hedefliyordu. Dolayısıyla bu alanda her türlü iş birliğine hazırım. Birlikte çok daha kaliteli ve kapsamlı İHA’lar geliştirebilir, sadece kendimize değil bütün dünyaya fayda sağlayabiliriz.” diyerek Türkiye ile iş birliğinden memnun olacaklarını belirtti.

Türklerin İHA konusundaki başarılarını takdir eden Muhammed Tarık “Bizde ve Türkiye’de teknoloji de var, uzmanlık da var. O halde neden bir araya gelip İslam alemi ve dünya için çalışmayalım?” ifadesiyle iş birliği teklifinde bulundu.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.