Türk savunma sanayiinin yeni, dinamik ve tecrübeli bir ekibe sahip savunma şirketlerinden İstanbul Savunma Sistemleri CEO’su Metin Erdoğan, şirketin hedefleri ve ürünlerine dair SavunmaTR mikrofonuna konuştu.

“Hedefimiz, ülkemizin savunma alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasına, sahada oyun değiştirici olacak niş ürünler ile katkı sağlamaktır”

Türk savunma sektörünün yeni şirketlerinden olan İstanbul Savunma Sistemleri CEO’su Metin Erdoğan, şirketin hedefleri ve geliştirdikleri ürünler hakkında şunları aktardı:

“İstanbul Savunma Sistemleri, elektro-optik ve otonom sistemler konusunda özgün çözümler geliştirmek üzere kuruldu. Hedefimiz, ülkemizin savunma alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasına, sahada oyun değiştirici olacak niş ürünler ile katkı sağlamaktır.

Bu ürünleri sadece ülkemizde değil, aynı zamanda dünyada da kabul görmesini hedefliyoruz. Bu kapsamda ürünlerimizi, farklı amaçları da yerine getirebilecek ürün aileleri olarak geliştiriyoruz. Tüm ihtiyaçlara cevap verebilmek için esnek mimariler ile tasarladığımız ürünlerin kolay kullanılabilir, kolay bakım tutumu yapılabilir ve kolay entegre edilebilir olmasına özen gösteriyoruz. Aynı zamanda ürünlerimizi hem sivil hem de askeri kullanım için hazırlıyoruz.

Netflix dizisine konu olan Ay Sınıfı Denizaltıların DzKK serüveni Netflix dizisine konu olan Ay Sınıfı Denizaltıların DzKK serüveni

“İlk ürünümüz GÖKGÖRÜ 180’ni METE füzesi atabilen GÖK ALP dronuna entegre ettik”

Şirketin şu ana kadar ki serüveninden bahseden Metin Erdoğan, geliştirdikleri ilk ürün olan GÖKGÖRÜ 180 hakkında bilgiler verdi:

“Tamamı savunma alanında tecrübeli personellerden oluşturduğumuz kadromuz ile Pavo Group şirketleri tarafından geliştirilen sistemlerde kullanılan elektro-optik sistemlerin geliştirilmesi ile çalışmalarımıza Bilişim Vadisinde başladık. Şu anda ilk ürünümüz GÖKGÖRÜ 180’ni METE füzesini atabilen GÖK ALP dronuna entegre ettik. Uçuşlu testlerimiz ile de ürünümüzün sahadaki performansını göreceğiz.

GÖKGÖRÜ 180’nden bahsetmem gerekirse bu gimbal, drone’lar için geliştirilmiş özel bir çözüm. Sadece 2,5 kg ağırlığındaki ürünümüz ile çok gelişmiş elektro-optik sistemlerde görülecek yetkinlikleri drone’larımıza kazandırıyoruz. GÖKGÖRÜ ürünümüzün özelliklerini şu şekilde sıralayabilirim:

  • GÖKGÖRÜ, 190 yanca ve yükseliş eksenlerinde stabilizasyon,
  • Aynı zamanda dönüş ekseninde de elektronik görüntü stabilizasyonu,
  • Bünyesinde 5 kat büyütme kabiliyetine sahip kızılötesi termal kamera ve 30X büyütmeli gündüz görüş kamerası ile gece ve gündüz zorlu hava koşullarında kesintisiz görüntü sağlama,
  • Kendi bünyesinde bulunan 3 yedekli ataletsel seyrüsefer sistemi ile hedeflerin ve kendi konumunu platformdan bağımsız olarak bulabilme,
  • Hem hareketli hem sabit hedeflere karşı kullanılacak hassas lazer mesafe ölçme sistemi,
  • Özgün geliştirilen yapay zeka algoritmaları ile hareketli hedefleri tespit ve takip,
  • Özgün takip algoritmaları ile hedefleri karmaşık ortamlarda hem görünür hem kızılötesi bantta eş zamanlı takip,
  • Termal ve görünür banttaki bilgileri füzyon algoritmaları ile işleyerek kullanıcıya yeni kabiliyetler kazandırma,
  • Kızılötesi, görünür ve füzyon görüntülerini birbiri içinde oynatabilme,
  • Milli olarak geliştirilen H264 ve H265 algoritmaları ile yüksek çözünürlükte görüntünün gerçek zamanla olarak yere aktarılması,
  • GÖKGÖRÜ 180’nin bünyesindeki lazer hedefleyici ile sahadaki birliklere görünür bantta hedef belirtilmesi görevini icra edebilme.”

“İstanbul Savunma Sistemleri ekibi, GÖKGÖRÜ 230 ve ERGÖRÜ’yü geliştiriyor”

GÖKGÖRÜ 180 ile yetinmediklerini vurgulayan Metin Erdoğan, mevcut ürünün gelişmiş versiyonu GÖKGÖRÜ 230 ve ERGÖRÜ elde taşınabilir elektro-optik süiti de geliştirmeye başladıklarını duyurdu:

“İstanbul Savunma Sistemleri ekibi şu anda GÖKGÖRÜ 180’nin bir üst versiyonu olan lazer işaretleme kabiliyetindeki GÖKGÖRÜ 230’un da geliştirilmesine başladı. GÖKGÖRÜ 230 ile birlikte GÖK ALP dronundan hedef tespit, hedef teşhis, hedef takip, hedef işaretleme ve atış yaparak drone ve silah sisteminin kullanımı kolaylaştırmayı, otonomi seviyesini artırmayı ve ter er tarafından operasonu yapabilir hale getirmeyi planlıyoruz.

Ekibimiz aynı zamanda, ERGÖRÜ elde taşınabilir elektro-optik süiti de geliştiriyor. Kızılötesi kamera, gündüz görüş kamerası, lazer mesafe ölçme ve pusula sistemlerine sahip ERGÖRÜ-400 sistemi, tespit edilen unsurun GÖK ALP dronuna kablosuz ve anlık aktarılması ile de muharebe alanında birliklerimizin çevikliğini artıracak bir kabiliyet daha kazanmış olacak.

GÖKGÖRÜ ve ERGÖRÜ ailelerinin termal kamera modüllerini özgün olarak geliştirilmesine başladık. IDS TİM modülünün 2024 yılında hazır olmasını ve yeni sistemlerimizin içinde farklı ve özel yetenekler kazanmayı hedefliyoruz. IDS TİM modülünün Pavo Group şirketleri başta olmak üzere ülkemizde ve dost-kardeş ülkelerdeki şirketler tarafından da kullanılmasını hedefliyoruz.”

Orta Sınıf İnsansız Kara Aracı IDS KURT prototipi üzerinde çalışıyoruz”

 İstanbul Savunma Sistemleri CEO’su Metin Erdoğan, elektro-optik sistemlerin yanı sıra İnsansız Kara Aracı geliştirdiklerini de açıkladı:

“Şu anda Orta Sınıf İnsansız Kara Aracı IDS KURT prototipi üzerinde çalışıyoruz. TÜBİTAK MARMARA Teknoloji Bölgesinde yeni kurmakta olduğumuz tesisimizde, bu insansız araçları geliştirip üretebiliyor olacağız.

IDS KURT’un 2 farklı versiyonu var. Birinci versiyonu çevik ve sessiz olmak için tasarlandı. 500 kg faydalık yük ile keşif, gözetleme ve saldırı gibi harekatları otonom olarak yapabiliyor. Birlik destek, kurtarma aracı, ambulans gibi görevlerini yerine getiren IDS KURT İKA ise 1000 kilograma kadar olan araçları çekebilmek ve 750 kg kadar faydalı yük taşımak üzere geliştiriliyor. Her ortamda görev yapabilmek üzere geliştirilmiş olan IDS KURT, şasesi sayesinde muharebe alanında birliklerimize mühimmat transferi, saplanan araçların kurtarılması, birliklerin elektrik ve şarj ihtiyacının giderilmesi, birliklerin haberleşme desteğinin sağlanması gibi görevleri de otonom olarak yapabilecek.”