TR Eğitim ve Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Çağlar Demirkan, SavunmaTR ekibine özel açıklamalarda bulundu.

TR Eğitim ve Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Demirkan, geride bıraktığımız Uzay, Havacılık ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021'in Vizyoner Genç adına çok verimli geçtiğini ve Vizyoner Genç için olmazsa olmaz olduğunu dile getirdi.

"İlk önce ben SavunmaTR ailesine çok teşekkür ediyorum. Çünkü, gerçekten bize sürekli destek oluyorlar. Bizden kastım Vizyoner Genç. Vizyoner Genç ailesine verdikleri destek için ben çok teşekkür ediyorum. Malum TEKNOFEST, daha çok gençlerimizin ilgi gösterdiği, aynı zamanda büyük şirketlerimizin de ilgi gösterdiği büyük bir organizasyon. TEKNOFEST, Vizyoner Genç için her yıl çok verimli geçiyor. Bütün gençlerimize hem Vizyoner Genç’i tanıtmış oluyoruz hem de savunma sanayii ile ilgili, ekosistemiyle ilgili bilgi vermiş oluyoruz. Bu sene ilk defa TEKNOFEST’te Vizyoner Genç Lise kısmını da açmış bulunduk. Vizyoner Genç Lise ile beraber gençlerin ekosistem farkındalığı, anlam ve aidiyet ve yön bulma noktasında nasıl ilerleyebiliriz, eğitimlerini nasıl daha iyi noktaya getirebiliriz, bunlarla ilgili gençlerle birebir görüşmemiz oldu. Aynı zamanda genç üniversite öğrencileri, üniversite öğrencilerinin kurmuş olduğu takımlar, o takımların yarışmalarda almış olduğu başarılar, hepsini büyük bir heyecanla yaşadık. Savunma Sanayii Başkanlığı standında biz de yarışma düzenledik. Orada yaklaşık 1000 kadar yarışmacıyla beraber olduk ve çok güzel hediyeler dağıttık. Dediğim gibi Vizyoner Genç için TEKNOFEST olmazsa olmaz."

"Savunma sanayiine hazır arkadaşlar yetiştirmeyi planlıyoruz"

KÖK Programı hakkında bilgiler veren Çağlar Demirkan; KÖK Programı'nın Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in öncülüğünde savunma sanayiine hazır gençler yetiştirilmesi üzere hayata geçirildiğini ifade etti.

"KÖK programı bu aşamada ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN ve STM’nin sponsorluğunda başladı. KÖK Programına Cumhurbaşkanı Savunma Sanayii Başkanı Sayın İsmail Demir'in talimatlarıyla başladık. KÖK programında üniversite 1'inci sınıfı bitirip, 2'inci sınıfa geçen ve 3 not ortalaması sağlayan öğrencilerden 1166 başvuru aldık. Zaten TEKNOFEST’in son gününe kadar da başvurusunu devam ettirdik. Burada öğrencilerimiz, üniversitelerde öğrenimlerine devam ederken, bizler de yılda en az 8 eğitim programıyla öğrencilere hem teknik hem de kişisel gelişim alanında desteklerini veriyor olacağız. Aynı zamanda sponsorlukları oldukları firmadan mutlaka ustaları olacak. KÖK Programını, kendi tarihimizi incelediğimizde hamilik, lalalık, ahilik sisteminden günümüzde uygulanan mentör sisteminden ilham alarak yapmak istedik. 3 yıl boyunca ustasıyla beraber hem firmasını hem de ekosistemi tanıyacak. Aynı zamanda ustamız mihmandarlık edecek. Yani 3'üncü ve 4'üncü sınıflarda seçmeli dersler noktasında yardımcı olacak. Çünkü savunma sanayii kariyeri gerçekleştirmek öğrencilerden seçiyoruz. Bitirme projelerini bu noktada yapıyor olacaklar. Vizyon konuşmaları diğer programımız. KÖK’ün alt dallarından biri. Vizyon konuşmalarıyla öğrencilerimiz, bir işin yapılabilirliğini ve nasıl yapıldığını da görecekler. Düşüncemiz saha gezileri yaparak firmaların içerisinde olacaklar. Yani entegrasyon hollerini de görümüş olacaklar. Böylelikle üretilen ürünleri de tanımış olacaklar. Daha sonra destek programımız var. Destek programımızda da öğrencilerimiz 3 yıl boyunca karşılıksız burslarını alacaklar. Zorunlu stajlarını sponsor oldukları firmada gerçekleştiriyor olacaklar. Diğer stajlarını kendilerinin bulmalarını istiyoruz. Aynı zamanda, aday mühendislik programlarını değerlendirmek öncelik olacak. Öncelik lütfen yanlış anlaşılmasın. Seçim anlamında değil, sadece aday mühendislik havuzunda muhakkak değerlendiriliyor olacaklar. Ve 4’üncü sınıfı bitirdiğinde de inşallah savunma sanayiine hazır arkadaşlar yetiştirmeyi planlıyoruz."

İstanbul Savunma Sistemleri, Orta Sınıf İKA geliştiriyor İstanbul Savunma Sistemleri, Orta Sınıf İKA geliştiriyor

TR Eğitim ve Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü Çağlar Demirkan, savunma sanayiine ilgi duyan genç öğrencilere tavsiyelerde de bulundu.

"KÖK Programı ile yapmak istediğimiz aslında bu tavsiyeyi birazcık daha hayata geçirmek. KÖK Programına girememiş ama savunma sanayii özelinde kendini geliştirmek isteyen arkadaşlarımız, TEKNOFEST gibi büyük organizasyonları muhakkak takip etmeliler. Aynı zamanda, not ortalamalarını lütfen yani bu şirketlerin olmazsa olması özellikle Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı firmalarında çalışmak istiyorlarsa not ortalamalarını yükseltmelerini ve ingilizce’yi belgeleyebiliyor olmaları çok önemli. İlla gözünüzü ASELSAN’da, HAVELSAN’da açmak zorunda değilsiniz. Şöyle söyleyim, sadece ASELSAN’a 3 bin 200 firma fatura kesiyor. Bunların 2 bin 700’ü kobi diyebileceğimiz firma. Buralarda çok büyük ve çok güzel işler yapılan firmalarımız. ASELSAN’a TUSAŞ’a giremedim diye üzülmesinler. PAVOTEK gibi InterProbe gibi böyle çok büyük yere mihmandar firmalarımız var. Muhakkak oralarda da iş arayışlarına devam etsinler. Dediğim gibi teknik yeterliliklerini üniversitede tamamlarken muhakkak araştırmalarını devam edip savunma sanayii özelinde bir bitirme projesi yapıyor olmaları, savunma sanayiinde staj yapıyor olmaları çok önemli."

Genç öğrencilerle çok fazla anısı olduğunu söyleyen Demirkan, yaşadığı anılardan bir tanesi SavunmaTR'ye özel olarak anlattı.

"Aslında birçok anımız var ama TEKNOFEST özelinde isterseniz bahsedeyim. Sürekli üniversite öğrencileri ile beraberiz. Vizyoner Genç, bir işi liyakkat ile yapılabileceğini ve firmaların sadece gerçekten sizin başarınızla girebileceğiniz gösteren platformdan biri. Bunun da örneğini TEKNOFEST’te yaşadık. Sabancı Üniversitesi’nde burslu okuyan, çok yüksek not ortalamısına sahip bir arkadaşımız annesiyle standa geldi. Bu firmalarına nasıl girildiğini, gerçekten girilebildiğini mi liyakat ile sadece yapılabildiğini mi söylediler. Biz de hemen ilgilendik çünkü zaten birçok firmanın İK (İnsan Kaynakları) ilanlarıyla da ilgileniyoruz. Orada firmaya yönlendirdiğimizde ve firmanın gerçekten ulaşılabilir olduğunu, başvurulabilir olduğunu ve dinlenebilir olduğunu görünce çok mutlu oldular. Özellikle annesi, benden bir isteğinin olup olmadığını sorduğunda, siz dedim daha ne yapıcaksınız ki çok güzel bir evlat yetiştirmişsiniz. Hanımefendi de ağladı ben de ağlamıştım. Böyle çok duygusal bir andı. TEKNOFEST’te benim yaşadığım en duygusal an bu idi."