Ses kayıtlarına ulaşılması iddialarına Clubhouse’tan ilk yanıt

Stanford İnternet Gözlemevi tarafından yayınlanan bir raporda kullanıcıların ses kayıtlarının Çin’e aktarıldığı ortaya konmuştu. Bu sarsıcı rapora şirketten bir açıklama geldi.

Clubhouse iddialara, “Stanford İnternet Gözlemi’nin yardımı ile birlikte veri güvenliğimizi kuvvetlendirecek bazı alanlar keşfettik. Gelecek 72 saat içerisinde veri şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin verilerinin Çinli server’lara düşmemesi için çalışmalarımızı yapacağız. Bunun yanı sıra dışarıdan çalışacağımız bir güvenlik şirketi ile bu durumu inceleyecek ve değişiklikler yaratmaya çalışacağız.” açıklamasıyla cevap vererek ses kayıtlarına erişildiğini teyit etti.

Ses kayıtları Çin hükümetinin erişimine açık hale geldi

2020 nisan ayında kurulan, 2021 ocak ayında 1 milyar dolarlık bir değere ulaşan ve milyonlarca kullanıcısı olan Clubhouse’un bütün verilerinin Çin’de server’larda saklandığı ve Çin’le paylaşıldığı kaydedildi.

Altyapısı Agora isimli bir şirket tarafından hazırlanan Clubhouse hakkındaki raporda; birer seri numara şeklindeki kullanıcıların kimliklerinin internet üzerinden düz metin olarak aktarıldığı, kullanıcıların seslerine erişimin mümkün olduğu ve bu durumun da Çin hükümetine erişim imkanı sunduğu belirtildi.

Ses odalarında Uygur Türklerine yapılan zulümler de konuşuldu

Çin’de büyük bir kitleye sahip olan uygulamada, kullanıcıların konuştuğu konular arasında Uygur Türklerine yapılan zulümler vardı. Uygulama aynı zamanda Hong Kong’taki yasaların değişmesi konusunda muhaliflerin toplandığı bir yer de olmuştu.

Kullanıcı verilerine kolayca erişilebiliyor

Herhangi bir internet trafiği gözlemcisinin uygulamadaki konuşma odalarında kimin kiminle ne konuştuğuna dair kullanıcı kimliklerini kolayca eşleştirebileceği belirtilen SIO raporunda, bu durumun Çinli kullanıcılar için rahatsızlık verici olduğuna dikkat çekildi.

Stanford İnternet Gözlemevi, Clubhouse’un back-end altyapı sistemini üstlendiğini ve Agora’nın kullanıcıların ses kayıtlarını saklayarak Çin hükümetinin erişimine açabileceğini duyurmuştu.

Her görüşme odasındaki metadata’nın Çin’deki server’larda saklandığı ve bu ses kayıtlarının Çinli yetkililerle paylaşılabileceği bu raporda duyurulmuştu. Stanford İnternet Gözlemevi’nin, verilerin ABD’de saklanması durumunda Çin’in bu verilere erişemeyeceğini de belirtmişti.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.