“İstikbalin Yüz Yılı” programında lansmanı yapılan Millî Muharip Uçağın Test Pilotu Barbaros Demirbaş; MMU hakkında SavunmaTR Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Bilgiç'e önemli açıklamalarda bulundu.

"Hedefimiz 27 Aralık'ta uçması"

Ali Taha Koç: TEKNOFEST hiçbir zaman toz kondurulmaması gereken bir yarışma Ali Taha Koç: TEKNOFEST hiçbir zaman toz kondurulmaması gereken bir yarışma

Barbaros Demirtaş, heyecanla beklenen MMU’nun uçuş takvimine ilişkin şunları söyledi:

“İnşallah. Hazırlıklarımız ona göre ama belki öne olur, belki biraz ötelenir. Yani bir teknik mülahaza konusu. Teknik olarak hazırlıklı olmamız lazım. Emniyet Değerlendirme Kurulu’nun bizden bazı zorlu istekleri olacak. Onları geçmemiz lazım. Şartların uçuşa müsaade etmesi lazım. Bunların hepsini bir araya getirdiğimiz ilk fırsatta uçuracağız.”

“Şu an yürümüyoruz, koşuyoruz”

Barbaros Demirtaş SavunmaTR’ye “uçuş için birçok parametrenin olduğu fakat hedeflenen takvimin oldukça yakın olması” karşısında çalışmaların nasıl yürütüldüğünü paylaştı:

“Çok iyi bir ekiple çalışıyoruz. Nazar değmesin çok farklı fazda proje olması da bizi çok iyi pişiriyor. Yani arkadaşlarla çok kısa zamanda çok hızlı bir ekip olduk. İçimizde en eskimiz Erman Özer. Ben Hava Kuvvetleri’nden emekli oldum. Hava Kuvvetleri'nde Test Filo Komutanlığı yaptım. Oradaki tecrübemle, eğitimlerimle buraya geldim ama burada da genç arkadaşlarla birçok kısa zamanda kaynaştık ve ‘şu an yürümüyoruz, koşuyoruz’.”

“Görevimiz; uçağın doğrulanmasını, üretime hazır olmasını sağlamak ve uçabileceğini belgelemek”

Barbaros Demirtaş ekip olarak Kaan'daki görevlerinin tam olarak ne olduğunu açıkladı.

“Ben projenin baş pilotuyum. Benimle beraber çalışan üç pilot arkadaşım daha var. Erman Bey de projenin baş uçuş test mühendisi. Onunla beraber çalışan uçuş test mühendisleri arkadaşlar da var. Biz uçuş test mühendisi ve uçuş test pilotu olarak bir ekibiz. Yani bu iş; bir ekip işi. Şu an F-16’da uçuşlarımıza devam ediyoruz başka projeler kapsamında. HÜRJET'teki uçuşları destekliyoruz. HÜRKUŞ'taki uçları destekliyoruz. Bizim görevimiz bir şekilde uçağın doğrulanmasını ve tasarlandığı gibi, planlandığı gibi üretime hazır olduğunu, uçar olduğunun belgelenmesini sağlamak. Ve bu konunun teknik/mühendislik kısmı uçuş test mühendislerimizle; uçuşla ilgili sorumluluklar da test pilotlarımızda oluyor.”

Dijital İkiz Programı

MMU’nun test pilotu Barbaros Demirtaş, Şerafettin Bilgiç’in kendisine yönelttiği “Dijital İkiz Programı gündeme gelmişti. Onun faydalarını gördünüz mü? nedir? Çünkü kamuoyunda bakıldığı zaman Dijital İkiz çok fazla anlaşılmıyor. Ondan biraz bahsedebilir misiniz?” şeklindeki soruya yönelik şunları paylaştı:

“Şimdi HÜRKUŞ, HÜRJET, MMU olarak bakacak olursak HÜRKUŞ bizim için klasik bir uçak. Onda uyguladığımız bir metot “fly match fly” metodu… Ama HÜRJET ve özellikle MMU’da, özellikle silah ve sensör sistemleri, interoperability ve çok fonksiyonluluk düşünüldüğünde ‘testlerimizi simülatörde bitirip uçakta simülatörle benzerliğini doğrulamak’ gibi bir yaklaşım içindeyiz. MMU testlerine “Fly match fly” denen bir konseptle yaklaşıyoruz.”

MMU Baş Uçuş Test Mühendisi Erman Özer de konu hakkında şunları söyledi:

“Uçağı ilk önce yerde uçurmamız, aslında yukarda yaptığımız işleri yerde yapmamız ve işlerin yolunda olduğunu görmemiz gerekiyor. Doğrulamamız gerekiyor. Klasik uçaklardan farklı olarak.”

Barbaros Demirbaş simülatör uçuşlarının kendilerine güven verdiğini ve süreci bu şekilde yürüttüklerine dikkat çekti:

“Simülatör uçuşlarında da biz gerçek uçuşta ne yapıyorsak aynı standartlarda, aynı süreçlerle yapıyoruz. Bu da bize bir kalite ve güven veriyor. Çünkü süreci şüpheyle yürütemeyiz. Devletin bize verdiği bu eser çok stratejik öneme sahip. Onun bilincindeyiz…”

"Genç arkadaşlar havacılık ve savunmaya yönlensin"

MMU Test Pilotu Barbaros Demirbaş; MMU’ya emek verenler arasında görünenlerin genelde pilot olduğunu fakat kamera arkasında bulunan ve gecesini gündüzüne katan ekip üyelerine de dikkat çekti ve geleceğin mühendislerine havacılığa ve savunmaya yönlenmeleri konusunda çağrıda bulundu:

“Bizi bir ekip olarak kameraya aldığınız için teşekkür ederiz; çünkü biz pilot olarak hep görünen kısımda oluyoruz ama bir uçuş testi dendiği zaman uçuş test mühendisi arkadaşlar, masanın, kameranın arkasında olup çok yoğun mesai yapanlar var... Yani bir ekip olarak ben görünmek istedim. Bir de bir mesaj vermek isterim: Özellikle genç arkadaşlar, bundan sonra Türk havacılığı çok daha hızlı büyüyecek. İyi başlangıçlar yaptık. Ben uçuş test mühendisliği veya havacılıkla ilgili, savunmayla ilgili konulara yönlenmelerini, uçuş testi ilgisi olanların da Bizle şirket üzerindeki irtibat adresleri üzerinden temasa geçmelerini bekliyoruz.”