15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21, FNSS Savunma Sistemleri’nin özellikle PARS ailesi ve Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı Gölge Süvari ile öne çıkmasını sağladı.
Türkiye’nin en önemli zırhlı araç üreticilerinden olan FNSS Savunma Sistemleri, 15. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21’in en dikkat çeken firmalarından biri oldu.
FNSS Program Müdürü Gökhan Tekin ve FNSS İş Geliştirme Müdürü Burak Sağ IDEF’21 kapsamında SavunmaTR mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu.
“PARS IV 8x8 12 personeli taşıyabiliyor”
PARS IV 8x8’in genel özelliklerini anlatan FNSS Program Müdürü Gökhan Tekin, “PARS IV 8X8, yeni nesil araç konseptiyle şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu tüm özellikleri bir arada sunabilecek Zırhlı Muharebe Aracı konsepti olarak geliştirildi. Mevcut durumda 12 personeli içine alabilen (bunun içinde sürücü, komutsal silahçı dahil olmak üzere) kapasiteye sahip. PARS IV, üzerinde şu anda bizim TEBER-35 mm Uzaktan Komutalı Kulemizin yer aldığı ancak çeşitli farklı silah görev ekipmanlarının yerleştirilebileceği modüler bir platform.
PARS ailesi geçmişten bugüne zaten modüler. Ağırlık dengesi üst düzeyde motorun konumlandırıldığı pozisyon itibarıyla aynı zamanda sürücü ve komutanın yan yana 180 dereceden fazla görüşe sahip olduğu durumsal farkındalık konusunda; oldukça güçlü, rekabetçi bir araç. Bunun üzerine FNSS Savunma Sistemleri’nin yıllardır gerek Türkiye’de gerek yurt dışında yaptığı projelerle elde ettiği deneyimin eklenmesiyle; koruma, durumsal farkındalık, görev ekipmanları, modülerlik ve kullanıcı kolaylığı, bakım kolaylığı gibi konularda bütün bilgi birikimimizi yansıttığımız bir araç haline geldi. Bugün de gururla sergiliyoruz.” dedi.
“PARS IV 8x8 drone destekli bir istihbarat ağına çevrildi”
PARS IV 8x8’in kullanım alanlarından bahseden Gökhan Tekin, “Opsiyonel olarak sunduğumuz bir kabiliyet. Gelişen teknoloji ile beraber şu an savaş koşullarında bütün araçların anlık istihbarat gereksinimi ortaya çıktı. Biz de son dönemlerde araçlarımızın katıldığı özellikle yurt dışındaki operasyonlarda, buna yönelik çözümler üzerine uğraşıyoruz. Bir önceki fuarımızda istihkam aracımızın üzerine yerleştirdiğimiz çok küçük seviyeli, oldukça mobil ‘drone’lar göstermiştik. Araç, burada artık daha kabiliyetli ‘drone’ların çalışabileceği bir platform haline geldi. Kule ile beraber anlık istihbaratın toplanabildiği araç üzerine entegre olan görev donanımlarından bazıları kurumsal farkındalık için 360 derece görüş sistemi (kuş bakışı görüş sistemi), bunun bir de ‘drone’ ile desteklendiği bir istihbarat ağına çevirmiş olduk PARS IV 8X8’i.
Özellikle çatışmanın veya tehlikenin yoğun olduğu bölgelere girmeden önce önden istihbarat toplama ve gerekirse hedef tayini ve hedef tespiti konularında da destek alabildiğimiz bir yapıya ulaşmış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
“PARS IV 8x8 seri üretime uygun halde üretildi”
Seri üretim konusuna değinen FNSS Program Müdürü Tekin, “Bu tamamen yapılacak sözleşmelere bağlı. Şu anda bu aracımız seri üretime uygun halde üretilmiş durumda. Gördüğünüz araç bir fuar demosu için getirilmiş araç değil. Yarışmaya girebilecek konfigürasyonda bir araç. Umarız önümüzdeki birkaç sene içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yarışma sonunda açacağı ihalede de bu araç orada başarıyla görevini tamamlayacak.” diye konuştu.
“PARS IV 6X6 tam bir operasyon aracı”
PARS IV 6x6’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı için geliştirildiğini söyleyen Tekin, “PARS IV 6X6 aracımız temelde; PARS’ın dengeli ağırlık dağılımı, sürücü-komutan yan yana oturması ve yüksel durumsal farkındalığın olduğu özeliklere sahip ama bunun üzerine FNSS Savunma Sistemleri’nin özellikle çok önem verdiği kullanıcıya göre tasarımın şekillendirilmesinden dolayı PARS-4 8X8’e göre oldukça farklılaşmış bir araç. Bunu içinde ve dışında görebilirsiniz.
Öncelikle bu araçta (hem önde hem de arkada) Sancak Uzaktan Komutalı Kulelerimiz, senkron biçiminde çalışmakta. Burada Özel Kuvvetler Komutanlığımızın isterlerinde özellikle şehir içi muharebe alanlarında yoğun ve farklı yönlerden gelen tehditler olduğundan büyük kalibreli tek bir silah yerine iki tane farklı yönlere aynı anda baskı ateşinde bulunabilecek bir silah sistemi istendi. Şu an ordumuzda böyle bir kabiliyet bulunmuyor. Bu araçta bu kabiliyet mevcut. Yine koruma seviyesi olarak, mobilite olarak bir önceki nesil PARS’a göre oldukça ciddi iyileştirmeler yapılmış bir araçtan bahsediyoruz. Pars IV 8x8 aynı zamanda üzerinde Özel Kuvvetler Komutanlığımızın bizden talep ettiği çok farklı görev ekipmanlarının aynı anda çalışabildiği bir platform. Bu açıkçası her bir görev ekipmanını koyduğunuzda hem yer anlamında hem elektro-manyetik girişim anlamında hem de güç gereksinimleri anlamında ciddi sorunları ya da çözülmesi gereken konuları beraberinde getiriyor. Şu anda bu görmüş olduğunuz araç tam anlamıyla görev ekipmanlarıyla tıka basa dolu bir araç. Tam bir operasyon aracı. Operasyon aracının isminin hakkını veren bir araç.” dedi.
“PARS IV 6x6 üretimleri bitmek üzere”
PARS IV 6x6’nın üretimi hakkında bilgi veren Tekin son olarak, “12 adet talep geldi. Şu an üretimleri bitmek üzere. Büyük oranda bitti. Ancak çok detaylı testlere müşterilerimizle beraber devam ediyoruz. Biz özellikle FNSS bünyesinde yaptığımız tüm araçlarda müşterilerimizin taleplerinin de ötesinde testler icra etmek üzere bir felsefeye sahibiz. Dolayısıyla her yaptığımız aracın arkasında sadece bir tasarım değil; çok ciddi bir doğrulama testi, tecrübesi ve tarihçesi bulunuyor. Bu araç da ondan biraz nasibini aldı. Uzun süredir sahada farklı konfigürasyonlarla test ediliyor.” diye konuştu.
“Kendini kanıtlamış bir platform üzerine otonom kabiliyetler kazandırdık”
Ağır Sınıf İnsansız Kara Aracı Gölge Süvari’nin detaylarını anlatan FNSS İş Geliştirme Müdürü Burak Sağ, “Aslında FNNS olarak İnsansız Kara Araçlarına 2018’de başlamış ve ilk aracımızı 2019’da IDEF’te sergilemiştik. Orada FNSS olarak şöyle bir stratejimiz oldu. Yavaş yavaş, adım adım İnsansız Kara Araçları alanında neler yapabiliriz? Ve 2019’daki aracımız uzaktan komutalı sürüş kabiliyetine sahipti. Bu konuda Gölge Süvari’ye ne kazandırabiliriz diye baktık. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek, özellikle de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilgili birimleriyle de görüşerek yeni bir İnsansız Kara Aracı konsepti geliştirmeye çalıştık ve felsefemiz de burada mümkün olduğu kadar kendini kanıtlamış platform üzerine otonom kabiliyetleri kazandırmak oldu.
Aslında M-113 platformuydu. Yine M-113 platformu fakat bu sefer şunları da yapmaya çalıştık. Otonom yaparken veyahut yerleştirme reflektörlerini dikkate alarak (üzerindeki silahlı varyant olduğu için bunları da göz önünde bulundurarak) silüetini biraz daha değiştirmeye çalıştık. M-113 platformu yine aynı şekilde koruyoruz. Çünkü biliyorsunuz 30-40 yıldır bu araçlar envanterde. Farklı ülke ordularında kullanılıyor. Oldukça güvenilir ve operasyonlarda denenmiş bir araç. FNSS olarak bizim amacımız burada mümkün olduğu kadar otonom teknolojilere odaklanmak oldu. Araç tarafı zaten tecrübeli olduğumuz bir alan.” ifadelerini kullandı.
“Önümüzdeki yıl bir sözleşme imzalamayı düşünüyoruz”
Gölge Süvari’deki hedeflerini anlatan Burak Sağ, “Hedefimiz yıl sonunda atış kabiliyetleriyle beraber otonom kabiliyetlerini gösterim seviyesinde sergilemek. Bu alanda çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Firma içi doğrulama çalışmalarımıza hız verdik. Yıl sonunda hedefimiz var. Paralelde de bu aracın envantere kazandırılmasıyla ilgili Savunma Sanayii Başkanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki yıl da bir sözleşme imzalamayı hedefliyoruz ama yıl sonunda aracımızı sahada sizlere göstereceğiz.” dedi.