Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş.) Genel Müdürü Yasin Akdere, SAHA EXPO kapsamında SavunmaTR'ye özel açıklamalarda bulundu.
Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş.) Genel Müdürü Yasin Akdere, SAHA EXPO kapsamında SavunmaTR mikrofonuna özel açıklamalarda bulundu.
"76/62 mm Millî Deniz Topunun kalifikasyon atışlarını başarıyla hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz"
76/62 mm Millî Deniz Topu projesinin planlandığından daha iyi bir şekilde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan MKE A.Ş. Genel Müdürü Akdere, bu kapsamda kalifikasyon atışlarının başarıyla tamamlandığını ifade etti.
"MKE A.Ş. olarak 5.56 mm’den 203 mm’ye kadar tek çatı altında mühimmat üretebilen tek şirketiz. Bu beraberinde çok büyük yükümlülükleri getiriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatıyla yapılmayanı yapmak üzere çıktığımız bu yolda dün itibariyle geldiğimiz noktada 76/62 mm millî deniz topunun kalifikasyon atışlarını başarıyla hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz.
Tekli atışlardan sonra dün akşam üzeri seri atışlarımızı da yaptık. Planlandığı gibi hatta planlandığından daha iyi bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmanın önemine atıfta bulunmak isterim. Proje 12 ay gibi çok kısa bir sürede hayata geçti. Nasıl oldu? Çözüm ortaklarımızla birlikte oldu. Buradaki en önemli paydaşlarımızdan birisi tabiki Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız ve Tersaneler Genel Müdürlüğümüzdü. Onun yanında biz projeyi 5 ayrı gruba böldük. Silah sistemleri bize kalmak üzere diğer hidrolik grubu olsun, yazılım grubu olsun, gövde grubu olsun İğrek Makine, Ermaksan, Anzatsan gibi güzide çözüm ortaklarımızla beraber -alt yüklenici demiyoruz-, aylık 300 eleman kapasitesiyle bu projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz."
"76 mm mühimmatımızı da yerlileştiriyoruz"
Türk savunma sanayiinin çok ciddi ve kuvvetli olduğunun altını çizen Yasin Akdere, 76 mm mühimmatının da yerlileştirildiğinin müjdesini verdi.
"Son yıllarda savunma sanayiimizin geldiği nokta zaten buradan kaynaklanmıyor mu? Biz Türk milleti olarak neyin yapılmasını dilersek onu yapabilecek yetkinliğe sahibiz. Gerçekten çok ciddi ve kuvvetli bir savunma sanayiimiz var. Malumunuz MKE A.Ş. de 1453’lerden bugüne gelen bir tarihi taşıyor. Teknoloji ve tecrübenin buluşma noktası diyoruz. Böyle bir yetkinlikle, böyle bir kültürle; yapılmayacak ne varsa, adı ne olursa olsun biz, bunu yapabilecek güçte olduğumuzu göstermenin mutluluğunu bugün tekrardan yaşıyoruz. Sorunlar sıkıntılar her zaman çıkacaktır. Önemli olan bunları iyi yönetip bugünlere gelebilmek, yarının başarılarını elde edebilmektir. Bu anlamda en büyük gücümüz başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar Beyefendiden aldık. Bize her zaman ‘korkmadan, inancınızla çalışmaya devam edin.’ dediler. Bizim de ilk atışımızı yaptığımız kovan'ın üstünde bir imzamız oldu. Zafer inananlarındır dedik. İnşallah daha büyük bir başarılara bu ekiple beraber imza atabileceğimizin garantisini verebiliyorum. Şunu bilmenizi isterim benim çalışma arkadaşlarım son 25 günü fabrikada geçirdiler. Eve gitmediler. Zaten videoya baktığınızda yaşanan mutluluğu ve nefeslerin tutulduğunu görebilirsiniz. Basit değil, 16.800 parçacığı bir araya getiriyorsunuz. Bunların her birinin bir toleransı var. İlk atışta olup olmayacağının stresi, heyecanı vardı. Biz hep dedik ki ‘Korkmayın, olacak.’ Ve ilk atışta da başarılı bir şekilde neticelendirince arkadaşlar da tabii çok mutlu oldular. Hepsinin emeğine sağlık. Bize inananlara tekrardan çok çok teşekkür ediyoruz. Ve tabii bu, burada kalmayacak.
İkinci adımda biz 76 mm mühimmatımızı da yerlileştiriyoruz. Orada da bağımsızlığımızı ilan etmek istiyoruz. Malumunuz MKE A.Ş. olarak dört ana iş kolu üzerinden çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bir tanesi silah grubu, bir tanesi de mühimmat grubu. Mühimmatta da Ar-Ge’nin sonuna gelmiş durumdayız. Geniş versiyonlarda askerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürünlerle hizmet vermeye devam edeceğiz."
"E-ZMA projemizi seri üretimle hayata geçirmiş durumdayız"
Elektrikli hibrit zırhlı muharebe aracı (E-ZMA) projesinin seri üretimle hayata geçirildiğini dile getiren MKE A.Ş. Genel Müdürü Akdere, E-FIRTINA’nın da en kısa zaman içinde lansmanının gerçekleştirip bir sonraki projenin hayata geçirilmesi için çalışmalara başlanacağını söyledi.
"Malumunuz lansmanımız Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 24 Nisan’da gerçekleşti. Sonrasında da sözleşmeyi kuvvetlerimizle imzaladık. 50 adet elektrikli hibrit zırhlı muharebe aracı (E-ZMA) projemizi seri üretimle hayata geçirmiş durumdayız. 25 tanesinin üzerinde 25 mm, 25 tanesinin üzerinde de 12/07 mm silahımız olacak. Pil paketi ve motoru yerli üreteceğiz. Orda artık seri üretime geçtik. Biz önümüze bakıyoruz. E-FIRTINA’nın da en kısa zaman içinde lansmanını gerçekleştirip bir sonraki projeyi de hayata geçirmek üzere Sayın Bakanımızın talimatını bugün aldık. Hızlı bir şekilde çalışmalara devam edeceğiz.
Çünkü biz MKE’yiz. Ben çalışma arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Çok yetkin bir kadro, çok heyecanlı bir kadro. Bayrağa hizmet edebilmenin; askerimize, emniyet güçlerine hizmet edebilmenin gururunu taşıyan bir kadro ile beraber bu yolda yürüyor olmak benim için hayatta yaşanabilecek büyük bir gurur kaynağı."