Turing Kimya CTO’su Muhammed Emin Çağlar, bor minerallerini kullanarak yerli ve milli olarak ürettikleri dünyanın ilk kurşunsuz radyasyon koruma kalkanı hakkında açıklamalarda bulundu.
Turing Kimya CTO’su Muhammed Emin Çağlar, Türkiye’nin dış ticarete olan bağımlığını bitirip ihracat üzerine bir hamle gerçekleştirmek istediklerini SavunmaTR mikrofonlarına anlattı.
"Kurşuna karşı savaş açmış durumdayız"
Üretmeye çalıştıkları ürünler hakkında bilgi veren Çağlar:
"Bizim şu anki inovasyonumuz aslında 1945’ten beri kullandığımız kurşun plakalara ve kurşun önlüklere karşı... Biz burada aslında kurşuna savaş açmış durumdayız ve tamamıyla kontaminasyon içermeyen ve toksik madde içermeyen kurşunsuz ürünler ürütmeye çalışıyoruz. Yerli ve milli olarak kesinlikle herhangi bir dışa bağımlılığın söz konusu değil. Zaten buradaki tüm kimyevi malzemelerimizin hepsini Türkiye’deki madenlerden temin ediyoruz. Türkiye ekonomisinde bizim TÜİK verilerine göre 2019'da 41 milyon dolar ithalat bedelimiz olmuş. Bu öncelikle ithalat verilerini düşürüp ihracat üzerine bir hamle gerçekleştirdik. Bu da tabii ki de Türkiye’ye döviz girmesini sağlıyor. Bu konuda düşük maliyet, yani kurşuna göre düşük maliyet, aynı zamanda yerli bir ürün olması aynı zamanda hafif bir ürün olması ve aynı zamanda kontaminasyon gibi zehirli bir madde içermemesidir." dedi.
"Anti-rad kurşunsuz radyasyon geçirmeyen x ışınlarına dayanıklı bir kumaş"
Anti-rad’ın içerisinde hangi malzemeler olduğunu anlatan Muhammed Emin Çağlar, ayrıca Anti-rad’ın işlevini aktardı:
"Anti-rad şu anda kurşunsuz radyasyon geçirmeyen X ışınları, 150 kilowatt radyasyona dayanıklı bir kumaş. Yani kompozit bir kumaş, daha doğrusu bunun ana etken maddesi kauçuk ve bazı polimer malzemelerden oluşu. Bunun en önemli özelliği de biz malzemenin içerisine yani kompozit malzemenin içerisine kimyevi malzemelerimizi nano mikron seviyesinde, çok homojen bir şekilde dağılım yapmış olmamız."
"Boru her alanda kullanabiliriz"
Borun çok türevli malzeme olduğunu ve her alanda kullanılabileceğini aktaran Çağlar:
"Bor çok türevli bir malzeme, yani enerji alanında kullanıyor. Lityum alanında, biliyorsunuz... Bunu hatta aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız bunun fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. İkincisi radyasyon alanında kullanılıyor; gama, nötron, X ışınları gibi farklı türevlerde kullanılabiliyor. Yani tamamıyla siz onu laboratuvarda nasıl sentezlerseniz ya da nasıl şekillendirirseniz ona göre kontamine edersiniz. Borun genelde daha yoğunluklu olarak kullanılan alan enerji ve radyasyon olarak şu anda söyleyebilirim. Nükleer alanlarda şöyle kullanılıyor; daha çok nötron absorbe edilmesi için kullanılan bir kimyasal malzeme olarak biliniyor. Kumaş ve plaka türevlerini ürettik. Bir sonraki aşamamız boya ve uçaklarda ve tahribatsız muayene istasyonlarında kullanılmak üzere, X ışınları radyasyonları geçirmeyen bir boya üretmeyi düşünüyoruz. 2021 hedeflerinde, bu en son çıkardığımız Anti-rad kumaşın hem Ar-Ge'sini hem inovasyonunu gerçekleştirmek bunu daha farklı formlara sokup KBRN birliklerine verebilmek hem de bu boya türevlerini savunma sanayiinde, uçak sektöründe ve bazı zırhlı araçlarda kullanmayı düşünüyoruz.” ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.