YG Yangın Güvenliği San. Ltd. Şti. Üretim Müdürü Ufukcan Günaydın, savunma sanayii firmalarıyla yürüttükleri yangın söndürme projelerine ve Albatros Kargo İHA'da kullanılan yangın söndürme toplarına ilişkin bilgileri SavunmaTR ile paylaştı.
YG Yangın Güvenliği San. Ltd. Şti. Üretim Müdürü ve Türkiye'nin ilk yangın mühendisi Ufukcan Günaydın; şirketin genel projelerine, savunma sanayii şirketleriyle yürütülen yangın söndürme projelerine, DASAL tarafından geliştirilen ve yangın söndürme faaliyetlerinde de kullanılacak olan Albatros Kargo İHA'da kullanılan yangın toplarına ilişkin önemli detayları SavunmaTR ile paylaştı.
"Ürünlerimiz için gerekli olan uluslararası sertifikalarımızın çoğu tamamlandı"
Şirket geçmişine ve şirketin genel faaliyetlerine değinen Günaydın, "YG Yangın Güvenliği 2010 yılında kuruldu. 2017-2018 yıllarına kadar ithalat yapan bir firmaydı. Bu sürecin ardından yerli üretime başlamaya karar verdik. Ürettiğimiz ürünlerin çoğu yüzde 98'e kadar yerlilik oranlarına sahip ürünlerdir. Bazı ürünlerimizi ise yüzde yüz yerli olarak üretmekteyiz. Yangın söndürme topunu elektrikli aktivasyon özelliğine sahip biçimde dünyada sadece biz üretiyoruz. Bu ürünün sadece aleve duyarlı olarak çalışan versiyonunu ise bizim firmamız da dahil olmak üzere dünyada 3 firma üretiyor. Bunun dışında yoğunlaştırılmış aerosol yangın söndürme sistemleri konusunda da dünyadaki 5-6 üretici firma arasında yer almaktayız ve bu sektörde de ilk üçteki oyunculardan biriyiz. Halihazırda 14 ülkeye ürünlerimizi satmaktayız ve yavaş yavaş bütün dünya ülkelerine ürünlerimizi satmayı hedefliyoruz. Ürünlerimiz için gerekli olan uluslararası sertifikalarımızın çoğu tamamlandı. Halihazırda belgelendirme süreci devam etmekte olan birkaç sertifikaya da kısa süre içinde sahip olacağız." ifadelerini kullandı.
"Aerosol yangın söndürme sistemleri insana, doğaya zarar vermiyor"
Albatros Kargo İHA'da kullanılan, Hafex markalı yerli üretim yoğunlaştırılmış aerosol yangın söndürme sistemlerine ilişkin bilgiler veren Ufukcan Günaydın, aerosol yangın söndürme sistemlerin avantajlarına değindi ve aşağıdaki ifadeleri kullandı:
"Hafex diğer yoğunlaştırılmış aerosol yangın söndürme sistemlerine kıyasla çok daha temiz. Ürünlerimiz ile ilgili olarak 7/24 teknik destek verebiliyoruz. Yani herhangi bir ülkeden biri herhangi bir saatte bize ulaştığında sorularına cevap alabiliyor. Bir sorun ve bir montaj hatası olduğunda, montaj ekiplerimizle görüştürüp konuyla ilgili sonuca varılmasını sağlayabiliyoruz. Bunun yanı sıra aerosol yangın söndürme sistemleri konusundaki en yeni üreticiyiz ve buna rağmen yüksek seviyede tecrübe ve donanıma sahibiz. Çünkü yerli üretime başlamadan önce bu ürünleri uzun yıllar yurtdışından ithal ederek ve satarak çok iyi tanıdık. Bu ürünlerin mekanik ve kimyasal yapısını, teknik kabiliyetlerini, montaj hatalarını tanıyınca ürünlerle ilgili geniş kapsamlı ve derin bilgi sahibi olarak üretime girdik ve bu avantajı kullanarak daha üstün performanslı ürünler ortaya koyduk.
Aerosol yangın söndürme sistemleri insana ve doğaya zarar vermiyor, ozon tabakasına zarar vermiyor ya da küresel ısınmaya olumsuz bir etkisi bulunmuyor. Ürettiği karbonmonoksit, karbondioksit, azotoksit ve azotdioksit oranları çok düşük. Bu yüzden insanlara ya da çevreye zarar vermiyor. Bir ortam içerisinde diğer gazlı yangın söndürme sistemi çalıştığı zaman, içeride bulunan insanlara ölüme dahi sebep olacak biçimde olumsuz etkileri olabiliyor. Fakat yangın söndürücü aerosol sisi ortam içerisindeyken insan biraz öksürse de nefes alabiliyor ve hiçbir ciddi veya ölümcül etkiye maruz kalmadan ortamdan dışarıya çıkabiliyor. Hem yeni üretici olmamız, hem sektördeki diğer üreticilerin ürünleri ile kıyaslandığında gerçekten üstün bir ürün ortaya koymuş olmamız, hem de sistemimizin kendini kanıtlamış olması gibi sebepler Hafex'in tercih edilmesini sağlıyor."
"10-12 dakika arasında bir söndürme gerçekleştirilecek"
DASAL firması ile birlikte yürütülen projeye dair planlamalardan bahseden Günaydın, "Albatros gibi havadan gözlem yapan dronların yangını algıladıktan sonra ilk müdahaleyi üzerinde taşıdığı yangın toplarını havadan yangının kaynağına bırakarak yapması şeklinde bir planlama var. Yangını algıladıktan sonra gözlemci dronlar yangın mahalline bakıyor ve yangının başladığını tespit ettiğinde o bölgeye yangın toplarını atarak yangının büyümesini yavaşlatıyor. Hemen ardından sürü dronlar yangın mahalline geliyor ve çok miktarda yangın topu ve aerosol yangın söndürücü bırakılıyor. Bu senaryo üzerinde yakın zamanda yeni testlerimiz başlayacak. Bu testlerin sonucunda, yangın toplarının en iyi performansı gösterebilmesi için hangi yükseklikte kullanılması gerektiğini belirleyeceğiz. Bu projeyle ilgili olarak DASAL firması ile görüşmelerimiz devam ediyor ve en geç 1-2 ay içerisinde testlere başlayacağımızı tahmin ediyoruz. Orman yangınlarını havadan ve karadan füzeyle söndürme konusunda Türkiye'de 2014 yılında yapılmış olan bize ait patent çalışmaları mevcut. Ülkemizde yaşanan orman yangınlarından sonra bu konuda birçok firma el ele verdi ve bu sebeple bir birliktelik başladı. Öncesinde de bu konuda çeşitli görüşmelerimiz oluyordu ancak orman yangınlarından sonra görüşmeler daha da derinleşti. Bir yerden başladık ve gelecekte yaşanabilecek yangınlara çözüm bulacağız diye ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Roketsan ile yangın söndürme bombası geliştiriyoruz"
Yangınları söndürmek için MK-82 bombalarını temel alan çalışmalar yürütüldüğünü belirten Ufukcan Günaydın, "Sadece Albatros üzerine değil başka firmalarla da görüşmelerimiz bulunuyor. Roketsan ve TÜBİTAK da dahil olmak üzere birkaç firmayla daha görüşüyoruz. Onlarla bir yangın bombası üretimi yapma aşamasındayız. Şu an bu yangın bombasının patladığı zaman dış ortama zarar vermeyecek şekilde bir dış çeper tasarlanıyor. Biz de içerisindeki yangın söndürücü kimyasalları hazıradık ve test sürecine geçeceğiz. Yerli yapım MK-82 bombalarının güdüm kitini Roketsan, gövdesini ise ASSAV üretiyor. Buradaki hedefimiz zarar MK-82 içerisindeki yangın söndürücüyü yangın ortamına yaymak ve bu konu üzerinde yoğun bir şekilde çalışılıyor. Bir askeri bombanın içinde patlayıcı ve tahrip edici maddeler yerine yangın söndürücü etkiye sahip kimyasallar yüklendiğini düşünün. Bunun bir örneği yok." ifadelerini kullandı.
"Gözle görülmeyen bir söndürücü üzerinde çalışıyoruz"
Şirketin diğer projelerinden de bahseden Günaydın, "Genel alamda firma olarak Ar-Ge bağlamında çaalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz. Aerosol yangın söndürücüler ile birlikte katı partikül içermeyen ve gözle görülmeyen gaz fazda özel bir söndürücü üzerinde çalışıyoruz. Onun dışında itfaiyelerin kullanabileceği, elle aktif hale getirilerek yangın bölgesine atılabilen ve ortama aerosol sisi yayarak yangına uzaktan müdahale edilmesine sağlayan bir taşıbabilir cihaz çalışmamız mevcut." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.