Rusya, hasımlarına “yenilmez” Avangard füzesi ile gövde gösterisi yapıyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avangard'ı Aralık 2018'de duyurmuştu. Avangard füzesinin Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni nesil silahlar ve füze savunma sistemleri geliştirmesine bir yanıt olarak geliştirildiğini belirtmişti. Rusya, Avangard donanımlı füzesini ilk kez 2019'da Orenburg tesisi içine yerleştirmişti. Bugün yapılan açıklamada ise 4 yıl sonra aynı füzenin yine aynı bölgede fırlatma silosuna yerleştirdiği öğrenildi. Rus Savunma Bakanlığına ait 'Zvezda' televizyon kanalı, Orenburg bölgesinde Kazakistan'a yakın bir şafta yavaşça dikey konuma kaldırılan ve ardından bir fırlatma silosuna indirilen balistik füzenin görüntülerini yayınladı.

ABD'den Suudi Arabistan için SIGINT uçağı hamlesi ABD'den Suudi Arabistan için SIGINT uçağı hamlesi

Rusya’nın büyük kozu olarak görülen ve Putin tarafından “yenilmez” olarak adlandırılan “Avangard” Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen bir tür kıtalararası balistik füze olarak biliniyor.  Avangard, hipersonik planör taşıyan dolayısıyla hipersonik hızlara ulaşabilen bir füze olarak dikkat çekiyor. Hipersonik hızlar, geleneksel jet motorları veya roketlerle değil, atmosferin üst katmanlarından aşarak 5 kat sesten daha yüksek hızlara ulaşan aerodinamik planörlerle sağlanıyor. Avangard özelinde füzenin hedefine yaklaştığında, roketten ayrıldığı vakit hipersonik ses hızının yaklaşık saatte 21,000 mil veya saatte 34,000 kilometre olduğu ve 27 katına kadar olan hızlarda roketin yörüngesi dışında keskin manevralar yapabildiği biliniyor. Bu özellik ise Avangard’ı emsallerinden ayırarak ona hedefini şaşırtma ve savunma sistemlerinden kaçma yeteneği sağlıyor.

avangard 1

Avangard’ı önemli bir koz ve yenilmeyecek bir unsur olarak görmenin diğer bir sebebi de sahip olduğu nükleer gücü ve kapasitesidir. Hem Nükleer başlık taşıma kapasitesi hem de yüksek hızlı olması ile avangard Rusya’nın elindeki stratejik caydırıcı bir güç unsuru olarak bulunuyor.

Avangard gibi hipersonik füzeler, stratejik nükleer dengeyi etkileyebilecek önemli faktörlerden biri olarak değerlendiriliyor. Bu tür füzeler, geleneksel savunma sistemlerine karşı daha dirençli olabilir ve hedefleri daha hızlı ve etkili bir şekilde vurabiliyor.

orenburg2022

Avangard hipersonik füzeleri, uluslararası ilişkilerde stratejik bir unsurdur ve bu tür teknolojilerin kullanımı, küresel güç dengelerini etkileyebilir.

Dünya genelinde nükleer güçler arasında büyük olan Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri,Soğuk Savaş silah yarışını yavaşlatmayı ve nükleer savaş riskini azaltmayı amaçlayan silah kontrol anlaşmalarının istikrarlı bir şekilde çözülmesinden üzüntü duyduklarını ifade etmişlerdi ancak Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Çin, hipersonik silahlar da dahil olmak üzere çeşitli yeni silah sistemleri geliştirmeye devam ediyor.

ABD, Çin'i en büyük rakibi olarak görürken Rusya'yı en büyük ulus-devlet tehdidi olarak değerlendiriyor. ABD Başkanı Joe Biden, bu yüzyılın demokrasiler ve otokrasiler arasındaki varoluşsal bir mücadele tarafından şekilleneceğini savunuyor. Rusya ise Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD'nin egemenliğinin çöktüğünü ve Washington'un yıllardır dünya genelinde kaos yaratarak diğer güçlerin çıkarlarını görmezden geldiğini iddia ediyor.