Tercih aşamasındaki öğrencilere tavsiyelerde bulunan ve tecrübelerini anlatan Selçuk Bayraktar, tercih döneminin gerçekten stresli ve zor bir dönem olduğunu ancak tercih sonrası dönemin öğrenciler için daha zorlu bir dönemin başlangıcı olduğunu söyledi.
Robotiğe ve mühendisliğe doğal bir ilgisinin olduğunu ifade eden Bayraktar, öğrencilerin sevdiği bölümleri ve karakterlerinin yatkın olduğu bölümleri tercih etmeleri gerektiğini, bunun sonucunda iş hayatında başarıyı ve mutluluğu yakalayacaklarını ifade etti.
Deneyim ve araştırma doğru meslek seçimine yardımcı olabilir
Doğru meslek seçiminin önemine dikkat çeken Selçuk Bayraktar, bunun kolay olmadığını ancak öğrencilerin kendilerini deneyerek, sürekli yeni bilgilere ve yeni işlere içine girekek doğru olanı bulacaklarını söyledi.
Üniversite tercih dönemindeki öğrencilere ve aktif üniversite öğrencilerine, okulun ilk döneminden itibaren staj imkanlarını değerlendirmelerini tavsiye eden Selçuk Bayraktar, bir kurumda nerede olacaklarının staj programlarıyla anlaşılabildiğini ifade etti.
Öğrencilerin sadece hayatlarını idame ettirme amaçlı seçtiği bölümlerin sırtlarında büyük bir yük olduğunu söyledi.
Öğrenciler gönüllerindeki aslanı bulmalı
Fakülteden mezun olduğunuzda uzmanlaşılmadığını, yüksek lisans ve doktora programlarının ve iş hayatına girişin tam manasıyla uzmanlaştırdığını belirten Bayraktar; özellikle mühendislik alanında bütün dalların temelinin aynı kökte toplandığını belirtti.
Sınav hiçbir şey
Aslolanın üniversite sınavında elde edilen sonuç olmadığını, hangi amaçla ve hangi yolla gelecekte neler yapılacağı olduğunu belirten Selçuk Bayraktar; üniversite sınav döneminin çok zor bir dönem olduğunu ve bu süreç sonunda derece elde eden öğrencilerin yakaladıkları başarının rehavetine kapılmadan özverili bir şekilde, etik ve ahlaki değerlerden taviz vermeden çalışmalarının gerçek başarıya ulaştıracağını vurguladı.
Sınavın sadece öğrencileri parkura çıkardığını söyleyen Selçuk Bayraktar, üniversite hayatının ve sonrasında gelen iş hayatının çok daha önemli olduğunu belirtti.
Bilgi yapay zekada da var, önemli olan bilgiyi içselleştirebilmek
Mensubu olduğu firmada tercih ettikleri mühendislerin okudukları okullara dikkat edildiğini belirten Bayraktar, iyi üniversitede okumuş bir öğrencinin hayatının belli bir döneminde gerçekten çok çalışmış olduğunu gösterdiğini ancak bunun tek kriter olmadığını belirtti. Yüksek notlar ve iyi üniversitenin her şey olmadığını; sadece soru setlerini çözerek, ezber yaparak adete bir ansiklopedi gibi gezen kişilerin olduğunu ve bu bilgileri yapay zekalarda da bulabileceklerini belirten Bayraktar; esas olanın merak, araştırma/öğrenme ve bilgiyi içselleştirme olduğunu belirtti.
En önemlisi ahlaklı olabilmektir
Dünyanın en iyi okullarının derslerinin online ortamda dinlenebildiğini anlatan Bayraktar; bunun yeterli olmadığını, kendini yetiştirmenin, sürekli öğrenmeye ve yeniliğe açık olmanın, temel etik değerlere bağlı olmanın ve dürüstlüğün her şeyden önemli olduğunu vurguladı.
Başarı odaklı bir eğitim sisteminin bütün dünyanın sorunu olduğunu belirterek, temel ahlaki değerlerin başarıdan ve kazançtan daha önemli olduğunu, ahlaki değerlere bağlı kalarak yapılan işlerin daha güzel sonuçlar getirdiğini ve daha kalıcı işler olduğunu vurguladı.
Yaptığınız mühendislikten daha önemli olan, işinizi “nasıl” ve "niye" yaptığınızdır
Yapılan işin “nasıl” yapıldığı ve “neden” yapıldığının sonuçtan çok daha önemli olduğunu; ülke sevgisiyle, insanlığa faydalı olma düşüncesiyle yapılan işlerin kalıcı ve doğru işler olduğunu söyleyen Selçuk Bayraktar, bu kriterlerin gençlerin hayatlarındaki en önemli kriterler olması gerektiğini ve bir amaç uğruna çalışmanın daha güzel sonuçlar doğuracağını söyledi.
Pandeminin Teknofest'e etkisinin olacağını ve eskiye göre kalabalık olamayacağını belirten Bayraktar, yarışmaların ve programların yapılacağını ancak toplanmanın olmayacağını söyledi.
Bayraktar, öğrencilere bir abileri olarak proje yapmalarını ve takım oyununun içinde olmalarını tavsiye etti. tercih dönemindeki öğrencilere ve üniversite hayatı devam eden öğrencilere başarılar diledi.