En az 10 ülkenin siber casusluk için NSO Group’un ürettiği "Pegasus"u kullandığı iddia ediliyor

Ülkelerin siber casusluk faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor.

NTV’nin The Guardian gazetesine dayandırdığı haberine göre, 17 medya kuruluşu tarafından yürütülen araştırmada NSO Group’a ait casus yazılımın küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı ortaya kondu.

Aralarında Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bulunduğu en az 10 hükümetin NSO Group’un müşterisi olduğu ileri sürülürken söz konusu casus yazılımın; aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için bazı hükümetlere satıldığı biliniyor.

The Guardian ve diğer 16 medya organının iş birliğiyle ortaya konulan ve “Pegasus Project” adı verilen bu veri sızıntısına göre, dünya genelindeki 50 binden fazla telefon numarasının bulunduğu listedeki kişiler, belirtilen bu casus yazılımla hedef alındı.

Bir telefonu “gözetleme” cihazına dönüştürebilen casus yazılım; telefon kullanıcısının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya erişme imkanı sağlıyor.

Araştırmayı yürüten The Guardian ve diğer medya ortakları ise ilerleyen günlerde listedeki şirket yöneticisi, din adamı, akademisyen, sivil toplum kuruluşu çalışanı, sendika yetkilisi, bakanlar, cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil çok sayıda hükümet yetkilisinin kimliklerini açıklayacaklarını duyurdu.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan listede adı bulunan kişilerin telefonlarını hack’lemek için Pegasus’u kullandıkları iddialarını yalanlarken; Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE ise iddialara yanıt vermekten kaçındı.

NSO Group da hakkındaki suçlamaları, “terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardımcı olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiğini” söyleyerek reddetti.

Sosyal iletişim ağı WhatsApp da NSO Group hakkında, şirketin mesajlaşma hizmetini geniş kapsamlı casusluk için kullandığını, 20 ülkede aralarında 100 gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu 1400’den fazla kişiyi izlediğini öne sürerek dava açmıştı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.