Tarih, keşfinden yazımına ve kayda geçirilmesine kadar her adımında ciddi ve uzun uğraş gerektiren bir bilim. Fakat günümüzde doğru kullanılan teknoloji bu anlamda arkeolog ve tarihçilere büyük ölçüde yardımcı oluyor.

Bunun bir örneği; ilk olarak M.Ö 241 yılında yerleşim sağlandığı tahmin edilen, Roma’nın 50 km. kuzeyinde, Pompeii’nin yaklaşık yarısı büyüklüğünde ve Lazio’da bulunan antik Roma kasabası Falerii Novi oldu.

Arkeologlar, yüksek çözünürlüklü zemin penetran radarı ile (GPR) daha önce keşfedilmemiş; bir tapınak, tiyatro, banyo kompleksi, şehrin su boruları ağı ve macellum (pazar yeri) gibi kamu binalarını ortaya çıkardılar. (sci-news.com)

Esed’in ürettiği İran destekli milislerin dağıttığı uyuşturucu: Captagon Esed’in ürettiği İran destekli milislerin dağıttığı uyuşturucu: Captagon

Yer altı radarı (GPR) özellikle arkeologlar için büyük kolaylık sağlıyor. Falerii Novi’ de olduğu gibi modern yapılardan, vesair sebeplerden kazı yapılamayan alanlarda bu gibi cihazlar, araştırmalar ve bulgular için önem arz ediyor.

Cambridge ve Ghent Üniversitelerinden arkeologların katıldığı çalışmada konuşan Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Martin Millett; Faleri Novii’de elde ettikleri antik şehir ayrıntılarının şaşırtıcı seviyede olmasının GPR teknolojisiyle gerçekleşebildiğini, bu tür bir çalışmanın, artık arkeologlar tarafından antik kent sitelerinin araştırılmasında araştırma şeklinin toplam varlık olarak dönüştürülebileceğine vurgu yaptı.