T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı iş birliğiyle hayata geçirilen Deneyap Atölyeleri projesi ile Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturacak, teknoloji üretme yetkinliği yüksek genç bireyler yetiştirmek hedeflendi.

Projenin şimdiye kadar aldığı yol ve belirlenen vizyon için gösterilen kararlılık, Deneyap Atölyeleri'nin geleceğine ilişkin olumlu düşünceleri besliyor. Deneyap Atölyeleri'nin TEKNOFEST'te özellikle çocuklardan gördüğü ilgi de söz konusu olumlu düşünceleri perçinledi. T3 Vakfı Komisyon Üyesi Kübra Özdemir, SavunmaTR'nin Deneyap Atölyeleri'ne ilişkin sorularını yanıtladı.

"Üçüncü fazımızı açmak için hazırlanıyoruz"

Deneyap Atölyeleri'ne öğrenci seçimi ve sınavlara dair bilgi veren Kübra Özdemir, "4'üncü, 5'inci sınıf ortaokul kısmı olarak öğrencileri buraya sınavla alıyoruz. 8'inci sınıf, lise 1 ve hazırlıkları da lise kısmı olarak alıyoruz. Şu an iki fazımız var. İlk fazımızı 12 ilde açtık, ikinci fazımızı 18 ilde açtık, üçüncü fazımızı açmak için hazırlanıyoruz. Onların sınav hazırlıklarıyla uğraşıyoruz. Öğrenciler burada ücretsiz olarak 11 tane eğitim görüyorlar. Tasarım üretimden, havacılık uzayına kadar siber güvenlik olabilir; yazılım teknolojileri olabilir. Bunun gibi ücretsiz eğitimler alıyorlar. Biz bir atölye açtığımızda 100 ortaokul öğrencisi, 60 tane lise öğrencisi alıyoruz. Bunların başına gelen eğitmenlerimiz de kendi alanında yetkinlik sahibi kişiler oluyor. Bu şekilde seçiyoruz.

Eğitmenlerimiz de belli mülakatlardan geçerek buraya geliyorlar ve belirli bir eğitim alarak geliyorlar. Öğrencilerimizi de iki aşamalı bir sınava tabi tutuyoruz. Öncelikle ön başvurularını alıyoruz, ondan sonra sınava tabi tutuyoruz. İlk sınavımızda 40 tane soru soruyoruz ve 100 dakikada bu soruları cevaplandırmalarını istiyoruz. Genel algoritma olabilir, genel kültür olabilir; lise düzeyi için en azından fizik, kimya, biyoloji olabilir. Bu minvalde sorular soruyoruz. Ortaokulda da aynı şekilde. Bunların seviyeleri farklı oluyor. Sorularımız kolay-orta-zor olarak değişiyor. Yazılı sınavdan geçen öğrenciler, uygulama sınavı için hak kazanmış oluyor. Uygulama sınavında da belirli bir konu veriyoruz ve o konu hakkında belirli bir sürede proje çıkartmalarını bekliyoruz. Mesela uygulama sınavında ne kadar mesafe gitmesi gibi hususların belirlendiği bir araç yapmalarını talep ettik. Onlar da buna göre bir araç tasarladılar ve uygulama sınavında jüriler tarafından değerlendirildiler. Yazılı sınav - uygulama sınavı sonucunda, öğrencilerimizi belirledik. Ona göre Deneyap eğitimlerine aldık. Öğrenciler bu doğrultuda eğitim almaya başladılar." şeklinde konuştu.

"Hedefimiz 81 ilin hepsine 100 tane Deneyap atölyesi açmak"

Dr. Alper Özbilen: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun Dr. Alper Özbilen: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun

Deneyap Atölyeleri'nin halihazırdaki durumundan ve belirlenen hedeflerden bahseden Özdemir, "Şu an 12 ilde 5'inci eğitimimizi vermeye başladık. İstanbul'da iki dönemimizi mezun ettik. Hatta bu sene bir tanesinin mezuniyeti TEKNOFEST'te olacak. Bunun dışında üçüncü faz illerimize yeni atölyeler açmak için sınav dönemindeyiz. 11 Ekim - 31 Ekim arasında sınav dönemimiz var ve e-sınav yapacağız. Sınavlar bizim belirlediğimiz yerlerde, bizim belirlediğimiz bilgisayarlarda olacak. Öğrenciler 20 gün boyunca seanslar halinde sınav olabilecekler. 26 Eylül'e kadar öğrenci başvuruları alacağız. Sadece 4'üncü 5'inci sınıf, 8'inci sınıf ve lise 1 öğrencilerini alıyoruz. Şimdi Azerbaycan'a atölye açmaya çalışıyoruz, yavaş yavaş yayılıyoruz. Hedefimiz 81 ilin hepsine 100 tane Deneyap atölyesi açmak. Tamamen yerli ve milli üretim Deneyap kart çıkarttık. Şu an 12 ilde açılan eğitimlerde ileri robotik alıyorlar. Mesela onlar şu an Deneyap kart ile eğitim alıyorlar. Onunla birlikte yürütüyorlar. Bir milli teknoloji hamlesi yapmaya çalışıyoruz. Bunun üzerinden her şeyi yürütmeye çalışıyoruz. 4'üncü 5'inci sınıf öğrenciler artık yavaş yavaş teknolojiye daha meraklı hale gelmeye başladılar. Ücretsiz eğitim vermemizin yanı sıra sağladığımız imkanlar da çok fazla. Şu an öğrencilerin eskiye nazaran çok fazla imkanı var ve iletletebilecekleri çok şey var. Hatta İStanbul'da bir tane takımımız, yapay zeka alanında birinci oldular ve 2 milyon dolar değerinde bir girişimcilik desteği aldılar. Biz de bu şekilde öğrencilerimizi eğitip onları bu ülkeye kazandırmaya gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.