Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile uzun süredir çalışmalarına devam eden Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Doğu Akdeniz'de hakimetini sürdürüyor. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsız olan Yunanistan ise panik yaşıyor. AB ülkelerinin kapısını çalan Yunanistan şimdi de Fransa ile iş birliği yapıyor. Silahlandırmanın yasak olduğu Meis yani Kızılhisar adasına askeri birliklerini gönderen Yunanistan'ın tavrı gerilimi tırmandırıyor. 


Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Oruç Reis'in Navtex bölgesine gönderildikten sonra tırmanan Ankara-Atina gerilimini yorumladı. Aynı zamanda Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı olan Kumbaroğlu, çarpıcı öngörülerde bulundu. Kumbaroğlu'na göre; Doğu Akdeniz'de çatışma olursa Türkiye, Yunanistan'ın işgal ettiği adaları yeniden egemenliği altına almak isteyebilir.

Akdeniz'deki jeolojik formasyona dikkat çeken Kumbaroğlu, enerji kaynaklarının Doğu Akdeniz'de olduğunun altını çizdi. Bu sebeple Batı ülkelerinin Doğu Akdeniz'de hak iddia ettiğini aktaran Prof. Dr. Kumbaroğlu, ''Akdeniz'den her an bir müjde gelebilir, potansiyel çok yüksek.'' dedi.

Konuyla yakında ilgilenen ünlü Prof. Kumbaroğlu'nun değerlendirmeleri dikkat çeken cinsten. Kumbaroğlu, 'Yunanistan'ın, silahlandırmanın yasak olduğu Meis olarak bilinen Kızılhisar adasına, asker sevk etmesinin rahatsız edici olduğunu söyleyen Kumbaroğlu, "Yunanistan'ın tavrı değişmezse, Doğu Akdeniz'de savaş çıkma ihtimali yüksek" dedi. 

Bir yandan Kızılhisar (Meis) adasında enerji kaynaklarının olup olmadığı konusu tartışılırken, bir yandan da Yunanistan'ın silahlandırdığı adalarıTürkiye'nin ele geçirebilme hakkının olup olmadığı konuşuluyor.

Kıraç HTS, hem savunma sanayiine hem de tarım sektörüne faydalı olmak için hizmet veriyor Kıraç HTS, hem savunma sanayiine hem de tarım sektörüne faydalı olmak için hizmet veriyor

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın silahlandırdığı adaları ele geçirebilme hakkı var mı? 

Ünlü Profesör Kumbaroğlu, Doğu Akdeniz'de son durumun gergin olduğunu, özellikle enerji kaynaklarının ortaya çıkması ile bütün dünyanın ilgisini Doğu Akdeniz'e çeviren unsurlar arasında bir numara haline geldiğini söylüyor. Yunanistan'ın masaya oturmaması durumunda ise, bunun bir gasp çalışması olduğunu belirtiyor.
Kumbaroğlu, "Yunanistan'ın Avrupa'da bir üniversitede yaptırdığı harita var. Onun üzerinden oyunlar oynamaya kalkıyor. Türkiye'yi hapsetmeye, denizlerden mahrum bırakmaya çalışıyor. Yunanistan'ın Türkiye'den talepleri var. "Deniz alanınızı bana verin" diyor. Fransa'nın da Doğu Akdeniz'de her hangi bir bulgu olmayan ülkelerden bir tanesi. Yunanistan'da öyle. Aslında Yunanistan'a da bakarsanız, Fransa'ya da bakarsanız Doğu Akdeniz ülkesi değil bunlar. Bu ülkeler, bu mücadelede aslında bir pay alma kavgası. 

Fransa, Lübnan açıklarında hidrokarbon rezervleri bulurum diye çalışmaları yürüttü. Orada da eli boş. Biliyoruz ki, Doğu Akdeniz'de çok geniş rezervler var. Bir kısmı çıktı. Yani bugüne kadar toplamda yaklaşık 2,5 trilyon metreküplük rezerv keşfedildi. Ama toplam potansiyel daha belli değil. Açıklanan 2 havza var. Biri Levant Havzası işte Mısır, Nil havzası birinde 3,5 trilyon metreküp doğalgaz, birinde 6,5 milyon metreküp, sırf bu 2 havza 10 trilyon metreküplük doğalgaz rezervinden bahsediyoruz. Petrol hariç, onun üstüne birde petrol var. Dolayısı ile bu rezervlerden pay alma kavgası. Doğu Akdeniz'de daha şu anda öyle bir bulgu ortaya çıkmadan gerginlik had safhada. Savaş çıkma ihtimali çok yüksek. Buna göre hazırlıklarımızı yapmamız lazım. Doğu Akdeniz'de müttefikler edinerek bir savaşa hazırlıklı olmamız lazım. Meis olarak türkçe adı Kızılhisar, 400 yılı aşkın süre Osmanlı imparatorluğu egemenliğinde olan bir adadan bahsediyoruz. Bu adacık Türkiye'ye 2 km, Yunanistan'a 580 km. Gayri askeri kalmak şartıyla. Zaten 2 km burnumuzun dibindeki adacık. Şimdi buraya asker çıkardı Yunanistan. Önemli bir stratejik nokta. Tam 2 km burnunuzun dibinde orada bir adacık.Oradan birde kıta sahanlıkları vs tanımlanmaya kalkılıyor. 


Diğer taraftan Meis adasının güneybatısı içinde önemli miktarda gazhidrat potansiyeli olduğuna yönelik çalışmalar var. Tabi kıyıya çok yakın olduğu için derin denizde değil. Bu gazhidrat kaynaklarının oradan kolayca çıkarılması mümkün olabilir daha ucuz maliyette. Gazhidratın buz formunda çıkarılıp kullanılmasına ilişkin teknoloji halen geliştiriliyor. Burnumuzun dibinde 2 km çıplak gözle görebileceğiniz bir adacık. 580 km öteden yunanlılar geliyor ve oradan enerjiyi doğalgazı çıkarıp götürüyorlar, bize el sallıyorlar. Bu olabilecek birşey mi? Tek Kızılhisar adası değil. 23 adanın 16sı gayri askeri statüde olması gereken 16 ada Yunanistan tarafından silahlandırıldı. Askerlerin, askeri üslerin kurulduğu biliniyor. Bunlara karşı bir mücadele vermek lazım, hukuk ve diplomasi mücadelesini yoğun bir şekilde yürütmek lazım. Savaşma noktasına gelmeden önce. Çünkü iş şiddetle bir sıcak çatışmaya doğru gidiyor. Fransa gibi bazı ülkelerin pohpohlaması ile Doğu Akdeniz'de gasp girişimlerini sürdürüyor." şeklinde konuştu.