2020 yılında küresel askerî harcamalarda salgına rağmen artış görüldü

Dünya devi ülkeler başta olmak üzere birçok ülke pandemi sürecine rağmen savunma harcamalarını sürdürmeye devam etti.

Şarkul Avsat’ın haberinde yer alan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) bugün yaptığı bir açıklamaya göre, pandemi sürecine rağmen dünyadaki toplam askerî harcamalar geçen yıla oranla iki trilyon dolara yaklaştı.

Küresel askerî harcamaların 2020’de 1,98 trilyon dolara yükselerek 2019 yılına göre yüzde 2,6 oranında artış kaydettiğini belirten SIPRI’nin yayınladığı rapora göre 2020’de en fazla askeri harcamada bulunan ilk beş ülke ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve İngiltere oldu. Raporda bu beş ülkenin toplam askeri harcamasının dünyadaki harcamaların yüzde 62’sini oluşturduğunu ortaya koyuldu.

Ülkelerin savunma harcamalarındaki artışlar değişkenlik gösteriyor

SIPRI Çin’in son 26 yıldır askerî harcamalarının artış gösterdiğine işaret etti.

Askerî harcamalarla ilgili değerlendirmede bulunan SIPRI araştırmacılarından Diego Lopes da Silva, “Kovid-19 salgınının, 2020 yılındaki küresel askerî harcamalar üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz. Ülkelerin, salgının ikinci yılında da bu askerî harcamaları devam ettirip ettirmeyeceklerini göreceğiz” dedi.

Bazı ülkeler ise 2020 için planladıkları askerî bütçe için bir kısmını salgınla mücadeleye yönlendirdiler.

Raporda Brezilya ve Rusya gibi bazı ülkelerin ise 2020 yılı için belirledikleri askerî bütçenin altında bir harcamada bulunduğu yer alıyor.

ABD ise 2020 yılının en fazla harcama yapan ülkesi oldu. ABD’nin 2020’deki askerî harcamaları, 2019 yılına oranla yüzde 4,4 artışla 778 milyar dolara erişti.

ABD’nin savunma harcamaları 2020’de küresel askerî harcamaların toplamının yüzde 39’unu oluşturdu. Bu da ABD’nin yedi yıl boyunca askerî harcamalarda yapılan kesintiler sonrası Donald Trump döneminde üç yıl boyunca askeri harcamalarda artış yaşandığına dikkat çekti.

Dünyada 2020 yılının en yüksek askerî harcama oranının ise 252 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Yine SIPRI’nin raporuna göre de Pekin’in savunmadaki harcaması Rusya (61,7 milyar dolar) ve İngiltere’yi (59,2 milyar dolar) geçti.

Rapora göre Almanya; Fransa’nın önünde yedinci sırada yer alıyor ve askerî harcamalarını yüzde 2,5 artırarak 52,8 milyar dolara yükseltti. Ayrıca 2011 yılına kıyasla yüzde 28 oranında artış gösterdi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.