AB, 5 yıl içinde 42 bin Afgan’ı kabul edecek

AB, savaş sebebiyle ülkelerinden ayrılmak isteyen 42 bin 500 Afgan’a kapılarını açacağını duyurdu.

Yapılan açıklamada bu konuda karar alma hakkının üye devletlere tanındığı belirtildi. 

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Ylva Johansson; AB üye ülkeleri, UNHCR ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) temsilcilerinin katıldığı bir programda, hayatı risk altında olan Afganistan halkını koruma yolları hakkında bir demeç verdi. Johansson, AB’nin mümkün olan her yerde insanlara yardım etmek gibi ahlaki bir görevinin olduğunu söyleyerek mültecileri kabul etme konusunda “başarılı” olunabileceğini dile getirdi.

Johansson açıklamasıının devamında 42 bin 500 bin mültecinin kabul edilmesinin Afganistan’daki krizi bitirmeyeceğini söyleyip bunun AB’nin ahlaki bir görevi olduğunu da sözlerine ekledi.

Afganlar için “Korunmaya ihtiyacı olan insanlar var” ifadelerine yer veren Johansson, UNHCR Komiseri Filippo Grandi’nin tahminlerine göre önümüzdeki beş yıl içinde komşu ülkelerde yaşayan yaklaşık 85 bin Afgan mültecinin yeniden yerleştirilmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlattı. Yapılan açıklamada 85 bin mültecinin en az yarısının AB tarafından kabul edilmesi gerektiğinden söz edildi.

Açıklamanın devamında Afganistan’daki en savunmasız kişilerin, kadın gazetecilerin ve yargıçların tahliyesinin önemli bir konu olduğu ifade edildi.

Johansson, 24 AB üye ülkesinin Afganistan’da son yaşananların ardından 22 bin Afgan mülteciyi kabul ettiğini söylerken AB’nin, tehdit altında yaşayan Afgan halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve sayının artırılması için hazır olduklarına dair bir mesaj verdi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.