Sosyal medya yasası kabul edildi

Sosyal medya platformalarının Türkiye’deki işleyişini daha resmi bir düzene oturtmak ve toplumu negatif etkileyen nefret söylemlerini ortadan kaldırmak için tasarlanan düzenleme yasası resmen onaylandı. 

Platformların Türkiye’de Temsilcilikleri Bulunacak

Kullanılan platformların doğrudan muhatap alınabilecek temsilciliklerinin bulunmasıyla hak ihlallerinin yaşanmaması hedefleniyor. Söz konusu yasayı uygulamayan platformlara ilk etapta 3 ay süreyle reklam verememe yaptırımı uygulanacak. Şayet yine karara uymama durumu olursa 10 milyon TL para cezası, 30 gün içinde hala bir düzeltme olmazsa 30 milyon TL para cezası uygulanacak. Mevcut anlaşmalar devam etse de yeni reklam sözleşmelerine müsaade edilmeyecek. Böylelikle para akışı engellenmiş olacak. Tüm bunlara rağmen temsilcilik açılmazsa mahkemeler platformların trafik bandını daraltabilecek.

“Unutulma Hakkı”

Kullanıcı menfaatlerinin gözetildiği yasa tasarısında “Unutulma Hakkı” da bulunuyor. Bu karar ile sosyal medyada önceden bulunmuş ancak artık tamamen bağını koparmak isteyenler, taleplerini tam manasıyla gerçekleştirebilecek. Yine kullanıcı menfaatlerini gözeten benzer bir karar kullanıcı verilerinin Türkiye’de saklanması kararı oldu. 

Hak İhlaline Sebep Olan İçeriklere Para Cezası

Kişilik haklarını ihlal eden bir içerik bildirildiğinde platformdan 48 saat içinde cevap gelmesi beklenecek. Plaformların olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş yapması zorunlu olacak. İçeriğin kaldırılmayacağını bildirdiklerinde bir sebep öne sürmeleri gerekecek. 

Herhangi bir cevap gelmemesi halinde ise sosyal ağ kullanıcısına 5 milyon TL ceza kesilecek.

Tazminat Cezası

Hak ihlali bulunan içeriğin 24 saat içinde kaldırılmaması halinde doğabilecek hak ihlallerinden kaynaklanabilecek sonuçların tazminatı, sosyal medya ağından alınabilecek. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.