Yeni Zelanda’nın Çin’e karşı tutumu sorgulanıyor

Yeni Zelanda’nın Çin konusundaki tutumlarının Beş Göz İttifakı için yeni sonuçlar doğuracağı öngörülüyor.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern tarafından yakın tarihlerde yapılan açıklamalarda, Yeni Zelanda’nın tıpkı Avustralya’nın karşılaştığı türden Çin ile bir ticaret savaşına hazır olmadığını ifade etmesi tartışmalara yol açtı.

The Guardian sitesinde yer alan haberde, Beş Göz İttifakı’nın sağlamlığının sorgulanmasına sebep olan gelişmelere yer verildi. Söz konusu sorgulamaya sebep olan gelişmeler arasında Yeni Zelanda Dış İşleri Bakanı Nanaia Mahuta tarafından yapılan açıklama yer alıyor. Bakan Mahuta açıklamalarında, Yeni Zelanda ile Çin arasındaki karmaşık ilişkisinin Beş Göz ülkelerince tanımlanmasını istemediklerini ve Yeni Zelanda’nın Çin’in gelenek, görenek ve de değerlerine duyduğu saygıyı koruması gerektiği yönünde ifadelere yer verdi. Bakan ayrıca Beş Göz İttifakı’nın bir güvenlik ve istihbarat yapısı olduğunu, insan hakları gibi harici çeşitli konularda destek toplamak adına ittifakın bir uğrak noktası olmasının gerekli olmadığını vurguladı.

Yeni Zelanda’nın Çin ile olası bir ticaret savaşından çekince duyması aslında çok şaşırtıcı bir gelişme olarak ortaya çıkmıyor. Yeni Zelanda ihracat gelirlerinin %29’unun gerçekleştiği Çin, 2017’den beri de ülkenin en büyük ticaret ortağı durumuna ilerlemiş vaziyette. Dikkat çeken temel gelişmeler ise Yeni Zelanda’nın Beş Göz İttifakı tarafından Sincan bölgesindeki Uygur nüfusuna Çin tarafından uygulanan politikalara yönelik yakın tarihlerde aldığı kararlara katılmaması yer alıyor.

Diğer taraftan İngiltere Hint-Pasifik bölgesinde yeni ittifak yapılanmalarını kovaladığı anlaşılıyor. Politika ile istihbarat arasındaki sınırları bulanıklaştırarak ittifakı daha kapsamlı bir hale büründürme yolunda çeşitli işaretler veren İngiltere bunlara ek olarak Çin ile mücadelede Japonya’yı da söz konusu ittifaka dahil etmeyi arzuluyor gibi gözüküyor.  

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.