İsmail Demir: TCG Anadolu SİHA gemisi olacak

Savunma sanayii ve savunma sektöründe atılan yerli ve milli adımlara değinen Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, birçok proje hakkında da bilgi verdi.

NTV’nin canlı yayınına konuk olan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TCG ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

“TCG ANADOLU bir S/İHA gemisine dönüşecek”

TCG ANADOLU’ya İHA’ları entegre etmek istediklerini söyleyen Demir, “TCG ANADOLU’yu bir silahlı insansız hava aracı gemisine dönüştürecek Bayraktar TB2 ve çeşitli sabit kanatlı İHA projelerimiz var.” ifadelerine yer verildi. Böylelikle TCG ANADOLU Amfibi Harp Gemisi’nde BAYKAR tarafından geliştirilen Bayraktar TB2’nin kullanılacağı ilk kez açıklanmış oldu.

Programın devamında, “Tabii süre vermek gördük ki biraz tehlikeli oluyor. Biz sözleşmenin gereği olan süreyi verdik, bu da bizim aleyhimize kullanılmaya başlandı.” diye konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir; Almanya’nın prototip geliştirme esnasında güç sistemi tedarikinde problem çıkartmadığını, ancak seri üretim aşamasında ambargo uyguladığını ve burada da Türkiye’nin bir milli duruşunun olduğunu söyledi.

“UTKU ve BATU adlı iki tane projemiz var”

Canlı yayında birçok konuya değinen Savunma Sanayii Başkanı Demir, ALTAY Ana Muharebe Tankına güç verecek UTKU ve BATU projeleri hakkında da bilgiler verdi.

Motor projeleri ile ilgili atılan adımları anlatan Demir, “Tabii ki bekleme sürecinde işin çıkmaza girme ihtimaline karşı alternatifler başladı. Birinci alternatif, tabii ki kendi güç paketimizi geliştirmek. Bu çalışma devam ediyor. Burada UTKU ve BATU adlı iki tane projemiz var. Bunlardan bir tanesi 1.000 beygirlik motor geliştirme projesi, diğeri de 1.500 beygirlik motor ve transmisyon yani güç sistemi geliştirme projesi.

Bunlar da gayet iyi gidiyor, 1.000 beygirlik motorumuzun çalıştırılması yapıldı ve testleri devam ediyor. 1.500 beygirlik tank motorumuzun da testlerine önümüzdeki günlerde başlayacağız. İnşallah yol haritamızda nelerin olduğu, nelerin yapıldığıyla ilgili çok geniş bir duyuru da yakında yapacağız. Bu birinci alternatif, tabii bu biraz zaman alıyor olacak.

İkinci ise başka bir ülkeden bu motorun temin edilmesi, yani kendi motorumuzun devreye girme aşamasına kadar en azından aradaki boşluğu doldurmak için bu güç sisteminin kullanılması. Bu ülke ile çalışmalarımız çok iyi bir noktaya geldi. Yakında oradaki güç paketinin Türkiye’ye getirilip testleri başlayacak.

Takvim vermek; o güç paketinin entegrasyonu, testleri ve oradaki performansı konularının şu anda nereye varacağını bilmiyoruz. Amacımız, en kısa zamanda gerçekleştirmek.” ifadelerini kullandı.

“5’inci nesil bir uçağın yapılması oldukça iddialı bir proje”

Milli Muharip Uçak projesinde izlenecek yol haritası ilgili de bilgiler veren Demir, kararlılık vurgusu yaptı.

Kendisinin de bir uçak mühendisi olduğunu ve Milli Muharip Uçak projesini çok önemsediğini belirten Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Proje beklendiği hız ve takviminde gidiyor. Proje kolay bir proje değil, tabi biz kolay işler yapalım zor işler yapmayalım demiyoruz ama Türkiye’nin uzun bir süre hemen hemen hiç uçak yapmadığını düşünürseniz, 5’inci nesil bir uçağın yapılması oldukça iddialı bir proje. Ama bu iddialı proje tabi ki bizi korkutmuyor; cesaretimiz var, azmimiz ve kararlılığımız var. Çok sayıda mühendisimiz bu ortamda eğitilmiş olacak ve tecrübe kazanmış olacaklar.

Şunu özellikle belirtmek istiyorum; ben, uçak mühendisiyim. Ben ve benden sonra mezun olan birçok arkadaşımızın, uçak mühendisi olarak doğrudan bir şirkette çalışma imkanları çok azdı. Kimimiz akademisyen olduk, kimimiz ise makine mühendisliği gibi çok çeşitli alanlarda çalıştık. Ama şu anda mezun olan bütün uçak mühendislerimizi havada kapıyoruz ve onlara tecrübe kazandırmak istiyoruz.

Keşke yıllardır mezun olan uçak mühendislerimize de tecrübe kazanacakları ortamları sağlayabilseydik de şimdi çok tecrübeli insanlarımız bu işte çalışıyor olsalardı. Ama yine sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da kabiliyetleri toplamak ve bu konuda kararlı bir şekilde gitmek konusunda gayet iyiyiz.

Bu proje bazında başka dost ve müttefik ülkelerin de projeye ortak olması konusunda açık olduğumuzu söyledik ve bu konuda bazı talepler ile çalışmalar var. İnşallah bu proje, bir süre sonra birbirine yakın dost ve müttefik olan ülkelerin de ortak projesi haline gelip; hem insan kaynağı, kabiliyet, tecrübe paylaşmak ve iş birliği hem de ileride uçakların pazarı ve üretim hacmi olma konusunda önemli avantaj sağlayacaktır.” ifadelerini aktardı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.