BAYKAR’dan Cezeri paylaşımı

Türkiye’nin havacılık ve İnsanız Hava Araçları teknolojisinde öncü firmalarından BAYKAR tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri’nin testlerine devam ediliyor.

BAYKAR’ın resmi sosyal medya hesaplarından Cezeri’nin görüntüleri paylaşıldı.

BAYKAR’ın resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Geçmişten geleceğe…” ifadesi kullanıldı.

İlk kez TEKNOFEST 2019’da tanıtıldı

Cezeri Uçan Araba ilk defa 17-22 Eylül 2019’da Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde geniş kitlelere tanıtıldı. 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle dünya rekoru kıran TEKNOFEST 2019’un en öne çıkan unsurlarından biri olan Cezeri Uçan Araba, dünyanın birçok farklı ülkesinde haber olarak dikkati çekti.

Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Cezeri Uçan Araba, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştirildi. Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlandı.

“Hayaldi, gerçek oldu”

Geçtiğimiz günlerde Cezeri ile ilgili açıklamalar yapan BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, yaklaşık 1,5 yıl önce hayal ederek ve bir çizimle başladıkları Cezeri Uçan Araba’nın, ilk uçuşunun yapılarak gerçeğe dönüştüğünü belirtti.

Bayraktar, “Önümüzdeki süreçte daha gelişmiş prototiplerini yapacağız. İnsanlı uçuşlar gerçekleştireceğiz. Ancak Cezeri Uçan Araba’nın yollara inmesi tahminen bir 10-15 yılı bulacak. Muhtemelen 3-4 yıla rekreasyonel olarak arazi araçları ATV’ler gibi kırsal alanda kullanıma şahit olabiliriz. Akıllı otomobillerden sonra otomotiv teknolojisindeki devrim uçan arabalar olacak. Bu açıdan baktığımızda bugünün değil yarının yarışlarına hazırlanıyoruz. Milli Teknoloji Hamlesi seferberliği ile gençlerimize her alanda özgüven ve motivasyon kazandırmak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

“Kentsel Hava Taşımacılığı (KHT) konsepti”

Uçan Araba temelde şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” (KHT) aracı konsepti olarak adlandırılıyor. Kentsel Hava Taşımacılığı’na, şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir ve etkili bir yolcu ve kargo taşıma ekosistemi diyebiliriz. Bunun yanı sıra sağlık sektöründe ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilecek Cezeri Uçan Araba bünyesinde bulundurduğu yapay zeka sistemleri ile ön plana çıkıyor.

Kullanım alanları ve avantajları

Cezeri, minimum teknik bilgi ve havacılık bilgisi ile uçurulabilecek şekilde tasarlandı.

Uçan Araba 8 adet BLDC motor ve pervane çiftinden oluşan, üstten pervaneli, tek koltuklu, döner kanatlı bir hava aracı olarak tasarlandı.

Cezeri, gücünü şarj edilebilir bataryalardan sağlıyor ve yüzde yüz elektrik ile çalışıyor.

Cezeri, kumanda kolu, irtifa kontrol kolu, dokunmatik komuta ekranı, iki adet fiziksel buton (Acil İn, Dur) ve iki adet anahtar (Motor Bataryası Anahtarı, Aviyonik Sistem Anahtarı) aracılığı ile kontrol edilebiliyor.

Aynı şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığını azaltması, trafikte geçirilen zamanı en aza indirmesi, ulaşım kaynaklı hava kirliliğini azaltması, trafik kazalarını azaltması, daha hızlı ve etkin bir kargo taşımacılığı hizmeti sağlaması, sağlık kurumlarının acil ihtiyaçlarına (kan, organ taşımacılığı vb.) hızlı şekilde cevap vermesi ve yüksek riskli savaş bölgelerine ikmal amaçlı kullanılması planlanıyor.

Cezeri Uçan Araba’nın gelecekte 100 km/s seyir hızına kavuşması, uçuş irtifasının 2000 metreye ulaşması ve batarya teknolojisinin gelişmesine paralel olarak 1 saat havada kalarak 70-80 kilometre menzile ulaşması hedefleniyor.

Teknik Kabiliyetler

Elektrik tahrikli pervaneler; her bir motor kolunda 2 adet ters dönüşlü pervane
Lityum-iyon batarya paketi
Üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi
Karbon fiber yapısal; hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları
Sabit hatveli pervaneler
Kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri
Yapay zekâ bilgisayarı destekli uçuş sistemi

Teknik Özellikler

Seyir hızı: 100 km/s
Azami uçuş irtifası: 2000 m
Hava kalma süresi: ~ 1 saat
Menzil: 70-80 km
Bataryaların tam dolumu için gereken süre: 1 saat
Ölçüler (en X boy X yükseklik): 3730 x 4070 x 1870 mm
Kalkış / iniş: Dikey kalkış-iniş
Azami Kalkış Ağırlığı: 241 kg
Motor tipi: 8x BLDC

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.