SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Giriş
SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
SavunmaTR
Anasayfa Gündem

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin kaza kronolojisi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs 2024 tarihinde helikopterinin düşmesi neticesinde hayatını kaybetti.

Ozan Akarsu yazan Ozan Akarsu
21/05/2024
Okuma Süresi: 4 dakika okuma
A A
0

İran devlet televizyonunun açıklamasına göre Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı. İran İçişleri Bakanlığı kazayı doğruladı.

Aynı helikopterde aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reisi’nin ölümü ile ilgili Tahran yönetimindeki tutum, tartışmaları beraberinde getirdi.

Tasnim haber ajansına göre helikopterde, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Valisi Malek Rahmati ve cumhurbaşkanının güvenlik ekibinin başındaki Tümgeneral Mehdi Musevi helikopterdeydi. Helikopterde bir pilot, yardımcı pilot ve bir teknisyen de bulunuyordu.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

📍 Reuters'a konuşan batılı yetkililer, helikopterde bulunanların hayatını kaybettiğini düşünüyor.

İbrahim Reisi – İran Cumhurbaşkanı
Hüseyin Emirabdullahiyan – Dışişleri Bakanı
Malek Rahmati – Doğu Azerbaycan Eyaleti Valisi
Muhammed Ali Haşim – Tebriz Vilayeti İmamı pic.twitter.com/oelT0x1P5I

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 19, 2024

İşte Cumhurbaşkanı Reisi’nin öldüğü helikopter kazasının kronolojisi (TSİ: Türkiye saati)

13.00 (TSİ): İran Cumhuriyeti İbrahim Reisi ve beraberindeki heyet, helikopter kazası yaşanmadan evvel Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan-İran sınırındaki Aras Nehri üzerinde bulunan Hüdaferin Barajının faaliyete geçmesi ve Kız Kalesi hidroelektrik santralinin açılışı için bir araya geldi.

İki lider, Azerbaycan – İran sınırında yapılan görüşmede iki projenin iki halk ve devlet için taşıdığı önemi dile getirdi. Görüşme sonrasında açılış töreni gerçekleşti.

Açılışın ardından Aliyev: “Bugün İran-Azerbaycan dostluğunun ne kadar güçlü olduğunu tüm dünya görüyor. Kız Kalesi hidroelektrik santralinin açılışı ve Hudaferin hidroelektrik santralinin faaliyete geçmesi, bence tarihi bir olaydır. Bu dostluğun derin kökleri ve derin bir tarihi var. İran-Azerbaycan dostluğu bölgenin istikrarı ve gelecekteki güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesi açısından önemli bir faktördür” dedi.

Reisi ve Aliyev Kız Kalesi Barajı'nın açılışını gerçekleştirdi

📍 Aras nehri üzerinde kurulan "Kız Kalesi Barajı"nın açılış töreni İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımı ile gerçekleştirildi.

Baraj, su ve enerji kaynaklarından… pic.twitter.com/e3gmjixK7K

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 19, 2024

İbrahim Reisi, Azerbaycan – İran işbirliğine verdiği önemi dile getirdi. Reisi: ‘’Enerji, ulaştırma, kültür, ekonomi ve ticaret alanlarındaki ilişkiler ülkelerimizin halklarının çıkarlarına hizmet etmelidir. Bizim için en önemli konu ülkelerimizin çıkarlarıdır. Düşmanlar ne Azerbaycan’ın, ne de İran’ın gelişimini görmek istemiyorlar. Azerbaycan’ın kalkınmasını bizim de kalkınmamız anlamına geldiğini düşünüyoruz. Karabağ’ın Azerbaycan’ın toprağı olduğunu açıkça belirten ilk ülkelerden biri olduk. Bu bölgede, Karabağ’ın kalkınma programı temelinde işbirliğimizi her zaman göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim” dedi.

Hüdaferin ve Kız Kalesi hidroelektrik santralleri ve baraj projeleri, 1977 yılında SSCB ve İran arasında imzalandı ancak santral inşaatları 1990’larda Ermenistan’ın Karabağ topraklarını işgal etmesi nedeniyle durmuştu. Azerbaycan, 2022 yılında toprakları geri alınca santrallerin inşaatı kaldığı yerden devam etti ve 2024 yılında tamamlandı.

15.00-15.50: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyet 3 helikopter ile Tebriz’e dönerken, Reisi’yi taşıyan helikopterin Azerbaycan sınırına 40 kilometre uzaklıkta Verzegan yakınlarındaki dağlara sert iniş yaptığı haberi yayılmaya başladı.

16.30-17.00: İslam Cumhuriyeti’nin Mehr haber ajansı saat 16.30’da Reisi’nin iyi olduğunu, arabayla Tebriz’e gitmekte olduğunu içeren bir bilgi paylaştı. İran Tasnim ajansı ise aynı saatlerde Reisi ile birlikte olan kişilere ulaşıldığını belirtti ancak kişilerin isimlerini vermedi.

🚨 İranlı yerel kaynaklara göre, Cumhurbaşkanı Raisi'yi taşıyan helikopterin düştüğü yer Dizmar ormanı olarak tespit edildi.

Bölgede yoğun sis ve yağmur sebebiyle yatay görüş mesafesi 5 metrenin altına inmiş durumda. Arama yapılan alanın dağlık ve ormanlık olması, arama… pic.twitter.com/CboKWW8yQU

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 19, 2024

18.00: Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi’nin sosyal ağdaki resmi hesabından “Bana dua edin” paylaşımı çıktı. İranlılar ülke çapındaki camilerde devlet başkanının sağlığı ve esenliği için duaya davet edildi.

18.00-20.00: İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mansuri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin kazaya uğramasından sonra helikopterde bulunan iki kişiyle irtibat kurulduğunu belirtti. Arama operasyonunun yarıçapı 2 kilometreye kadar düşürüldü. Hava muhalefetine rağmen faaliyetlerin devam ettiği belirtildi.

📍 İranlı yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, "Hala umutluyuz ancak kaza bölgesinden gelen bilgiler çok endişe verici" dedi.

Helikopteri arama çalışmaları devam ediyor fakat ekipler yoğun sisten dolayı çok yavaş hareket ediyor. pic.twitter.com/GofHIKAe6s

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 19, 2024

21.05: Avrupa Birliği, İran’ın talebi üzerine helikopterin yerini bulmak için Avrupa Uzay Ajansı’nın himayesi altında faaliyet gösteren Kopernik uydusunu çalışmalar için yönlendirdi. Bu sırada Türkiye ve komşu ülkelerin liderlerinden destek mesajları gelmeye başladı.

İran Cumhurbaşkanı, kardeşim Sayın İbrahim Reisi ve heyetinin bir helikopter kazası geçirmiş olması bizleri derinden üzmüştür.…

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 19, 2024

22.00: İran’ın gece görüşlü arama/kurtarma helikopteri talebi 19 Mayıs 2024 saat 20.00’de Dışişleri Bakanlığı tarafından Milli Savunma Bakanlığına bildirildi. Bir Akıncı TİHA bir de gece görüş özelliği bulunan Cougar tipi helikopter görevlendirildi.

İran makamlarınca Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla yapılan talebe istinaden İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir.…

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 19, 2024

22.10: Tasnim haber ajansına göre helikopterin konumu kesin bir şekilde belirlendi ve olay mahallindeki mürettebattan cep telefonu sinyali alındı. Ancak yetkililer bu konuda farklı açıklamalarda bulundu.

📍İran İcra İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı:

Başkanın helikopterindeki bir yolcu ve bir mürettebat üyesiyle temas kuruldu.

Cumhurbaşkanının uçağını arıyoruz, iyi haberin yakın zamanda halka ulaşmasını umuyorum.

-SkyNewsArabia

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 19, 2024

22.40: İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Mehr haber ajansına açıklamada, helikopter yolcularından Tebrizli imam Muhammed Ali el-Haşem ile iki kez temas kurulduğunu, Haşim’in kendini iyi hissetmediğini ve ambulans seslerini duyabildiğini söylediğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi için yürütülen arama kurtarma çalışmaları 9. saatinde sürüyor

📍 Türkiye ve Avrupa Birliği, İran'ın talepleri doğrultusunda arama kurtarma çalışmalara yardım sağlıyor.

Havanın kararması ve olumsuz hava koşulları nedeniyle arama kurtarma çalışmaları… pic.twitter.com/YPCePawl51

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 19, 2024

23.30-00.45: Akıncı İHA 23.30’da Batman’dan havalandı, 00.45’te kaza bölgesine ulaştı. Çeşitli olumsuz hava şartlarının yanında engebeli dağlık arazide 300 feete (yaklaşık 100 metre) kadar inerek uçtu.

🚨AKINCI İHA 9900 feet yükseklikte arama faaliyetlerine devam ediyor!#AKINCI İHA tarafından sağlanan görüntülerde, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve ekibini arama çalışmalarını yürüten kara arama kurtarma ekipleri görüldü. pic.twitter.com/cftNnab9Qf

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 19, 2024

02.36: Akıncı TİHA, Kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlanarak enkazın koordinatları İran makamlarına ulaştırıldı. İran’ın resmi haber ajansı IRNA, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetini taşıyan helikopterin yerinin bulunduğunu duyurdu.

✈️ Akıncı İHA, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazı olduğundan şüphelenilen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İranlı yetkililerle paylaştı. pic.twitter.com/VzBt8JmZpI

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 20, 2024

05.30: İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kolivend, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’ye ait helikopter enkazını bulduklarını, ulaşmaları için 2 kilometre kaldığını açıkladı.

06:10: İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan ve kaza yaptığı açıklanan helikopterin enkazına ulaşıldığını, olay yerinde yaşam belirtisi olmadığını duyurdu.

📍 İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin kaza yapan helikopterinin bulunduğu ilk anlar pic.twitter.com/W1P1IpydSQ

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 21, 2024

07.11: İran devlet televizyonu ve diğer haber ajansları, Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazasında öldüğünü ilan etti.

07.20: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazası mahallinden görüntüler yayınlandı. Kazada helikopterin tamamen yandığı belirtildi.

🚨 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazası mahallinden görüntüler yayınlandı.

Kazada helikopterin tamamen yandığı belirtiliyor. pic.twitter.com/oFkVibZeEQ

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 20, 2024

09.20: İran Kızılayı ve Ordusu İran Cumhurbaşkanı Reisi ve diğer kazazedelerin cenazelerini nakletmeye başladı.

📍 İran Kızılayı ve Ordusu İran Cumhurbaşkanı Reisi ve diğer kazazedelerin cenazelerini nakletmeye çalışıyor. pic.twitter.com/sVlpkGs5Ms

— SavunmaTR (@SavunmaTR) May 20, 2024

Etiketler: Azerbaycanbayraktar akıncı tihabell 212bell 412helikopterİbrahim Reisiihaİranİran İslam CumhuriyetikazasihaTİHAtürkiye

Benzer Haberler

Gündem

Türkiye KAAN projesinde geri adım atmayacak

yazan Kübra Demirbaş
7 gün önce
0

Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN’a yönelik uluslararası dikkat artarken, İsrailli analist Shay Gal dikkat çekici bir değerlendirmede bulundu. Eurasian...

Gündem

İsrail medyası: “Yunanistan ile askeri iş birliği Türk tehdidine karşı derinleşiyor”

yazan Kübra Demirbaş
1 hafta önce
0

İsrail medyası, Türkiye ile yaşanan bölgesel gerilimlerin ardından İsrail ile Yunanistan arasındaki askerî ve diplomatik ilişkilerin yeniden ivme kazandığını yazdı....

Lübnan ve Güney Kıbrıs arasında deniz yetki alanı anlaşması imzalandı

1 hafta önce

Papa’nın Türkiye Ziyareti: Hristiyanların birliği için önemli bir adım atacağız

1 hafta önce

Çin, Tayvan’ı işgal etmek için “Gölge Filo” kuruyor

2 hafta önce

Bir Kopuşun Anatomisi: Hindistan, Pakistan ve Taliban Arasında Değişen Güç Mimarisi

3 hafta önce
Devamı Yükle

“Etkin, Güvenilir, Haberdar”

+90 530 308 17 96

[email protected]

2025 © Savunma TR. Tüm Hakları Saklıdır.

Savunma Sanayii
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
Kategoriler
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
SavunmaTR
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifremi Unuttum?

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş
SavunmaTR
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+