Almanya, Bundeswehr’in farklı kuvvet unsurlarını kapsayan tedarik ve modernizasyon çalışmalarında yeni projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Federal Meclis Bütçe Komisyonunun 23 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantıda; hava-hava füzeleri, hava savunma sistemleri, zırhlı araçlar, deniz platformları ve stratejik hava nakliye kapasitesine yönelik çeşitli programlara onay verildi.
Alman Hava Kuvvetleri için F-35A ve Eurofighter savaş uçaklarında kullanılmak üzere iki ilave parti AIM-120 AMRAAM hava-hava füzesi tedarik edilecek. Söz konusu alım, ABD’nin Yabancı Askerî Satışlar (FMS) programı üzerinden gerçekleştirilecek ve Almanya’nın savunma bütçesinden finanse edilecek.
Eurofighter filosu için ayrıca iki özel parti Meteor hava-hava füzesi alınacak. Bu mühimmatlar, taktik ve teknik çözümlerin test edilmesinin yanı sıra savaş uçağının radar modernizasyonu kapsamındaki entegrasyon çalışmalarını desteklemek amacıyla kullanılacak.
Deniz Kuvvetleri tarafında ise IRIS-T SLM hava savunma sisteminin F125 sınıfı fırkateynlere uyarlanmasına onay verildi. Alman Savunma Bakanlığına göre proje, gemilerin hava tehditlerine karşı öz savunma kabiliyetlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. IRIS-T SLM’nin deniz versiyonu, Ekim 2025’te Norveç açıklarında gerçekleştirilen atış faaliyetleri sırasında Baden-Württemberg fırkateyninde test edilmişti. Sistem bu denemelerde geminin güvertesine bağımsız bir modül olarak yerleştirilmişti.
Kara Kuvvetleri kapsamında Fennek 1A1 ve 1A2 keşif araçlarına dijital telsizlerin entegrasyonu gerçekleştirilecek. İhtiyaç fazlası bazı Fennek araçları da GTK Boxer tabanlı araçlar hizmete girene kadar geçici çözüm olarak Joint Fire Support Team A5.1 standardına yükseltilecek.
Komite ayrıca kısa ve çok kısa menzilli NNbS hava savunma sistemi sözleşmesindeki ikinci değişikliği onayladı. Bu kapsamda atış kontrol aracı modülleri ile hava savunma füze aracı modülleri standart Boxer B0 şasisine uyarlanacak. Hava savunma aracı simülatörü ise konteyner tabanlı bir yapıda üretilecek.
Yeni tedarikler arasında Tiger taarruz helikopterleri ve Bundeswehr’in hafif muharebe helikopterleri için harp ve eğitim konfigürasyonlarında 70 mm roketler de bulunuyor. Joint Fire Support Team bünyesindeki yaya unsurlar için ilave lazer işaretleyiciler de satın alınacak.
Deniz Kuvvetlerine ait iki tam işlevli NH90 simülatöründen biri, NATO Frigate Helicopter German Navy Step 3 konfigürasyonunun entegrasyonu için modernize edilecek. Deniz piyade taburu için eğitim, dokümantasyon ve ekipmanla birlikte yeni çok amaçlı muharebe botları da tedarik edilecek.
Bunlara ek olarak Strategic Airlift International Solution kapsamında yeni bir sözleşmeye onay verildi. Böylece Bundeswehr’in büyük boyutlu ve ağır yüklerin taşınmasında kullanılacak stratejik hava nakliye uçaklarına erişimi güvence altına alınacak.
Almanya aynı zamanda hava savunmasını güçlendirme çalışmaları doğrultusunda IRIS-T tedarikini artırıyor. Bundeswehr, Şubat 2026’da SLS ve SLM kara konuşlu sistemler ile savaş uçaklarında kullanılmak üzere ilave IRIS-T füze partileri sipariş etmişti.






