Akıncı TİHA Anadolu Kartalı-2022 Eğitimi’nde

Akıncı TİHA, Hava Kuvvetleri Komutanlığınca düzenlenen tatbikatlarda görev almaya başladı.

Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirilen Anadolu Kartalı-2022 Eğitimi’nde görev uçuşları gerçekleştirecek olan Akıncı TİHA bu tatbikatta ilk kez görev yapmış olacak.

Tatbikata dost ve müttefik ülkelerden birçok unsur katılacak ve müşterek görevler gerçekleştirecek.

Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada;

“Dost ve müttefik ülkelerin katılımıyla Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızda gerçekleştirilen Anadolu Kartalı-2022 Eğitimi’nde ilk kez Akıncı TİHA da görev yapıyor.” İfadelerine yer verildi.

Akıncı TİHA’lar, hâlihazırda Türk güvenlik güçleri tarafından aktif olarak operasyonel görevlerde kullanılıyor.

Şu ana kadar Türk güvenlik güçleri envanterine 6 adet Akıncı TİHA girdi.

3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı

Akıncı TİHA için şimdiye kadar 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Akıncı TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor.

İlk milli İHA ihracatını 2012’de gerçekleştiren Baykar, 2021’de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatını tamamlayarak gelirlerinin %80’den fazlasını ihracattan elde etti. Akıncı TİHA’ya ilgi duyan birçok ülke ile görüşmeler devam ediyor.

Akıncı TİHA

İlk motor testini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan Akıncı TİHA, testlerin de başarıyla tamamlanmasının ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı’nda ilk uçuş testini yaptı. Akıncı TİHA-Taarruzi İnsansız Hava Aracı yerli ve millî bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırdı. 38.039 feet (11.594 metre) yüksekliğe çıkan Akıncı, 25 saat 46 dakika havada kaldı.

Akıncı TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/SİHA’larımızdan ayrılıyor. Bayraktar AKINCI 1.350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle hava-hava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83 SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak. Akıncı TİHA Türkiye’ye İHA ile hava-hava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.