Akıncı’dan TEBER-82 atışı

Akıncı TİHA deniz hedeflerine angaje olmaya başlıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine yeni yeni girmeye başlayan Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), atışlı test faaliyetlerine devam ediyor.

Bugün gerçekleştirilen test atışında Akıncı TİHA, Roketsan üretimi TEBER-82 Güdüm Kiti ile deniz yüzeyindeki bir hedefe atış yaptı.

Atışlı test faaliyeti ile ilgili olarak Baykar Savunma tarafından yapılan açıklamada;

“Bayraktar Akıncı TİHA bugün Roketsan tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti ile gerçekleştirdiği ilk atış testini başarıyla tamamladı.” ifadelerine yer verildi.

Bayraktar TB2 işaretledi Akıncı vurdu

Atış testi esnasında Bayraktar TB2 SİHA tarafından hedefe yönelik lazer işaretleme gerçekleştirildi. Akıncı TİHA ise TEBER-82 atışını, 20.000ft irtifadan bulutlu bir havada yaptı. Lazer arayıcı başlıklı mühimmatların kullanımı için olumsuz hava koşulları bulunmasına rağmen test, Akıncı TİHA ve Bayraktar TB2 SİHA’nın koordineli çalışması sayesinde başarıyla sonuçlandı.

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)

İlk motor testini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan Akıncı TİHA, testlerin de başarıyla tamamlanmasının ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı’nda ilk uçuş testini yaptı. Akıncı TİHA-Taarruzi İnsansız Hava Aracı yerli ve millî bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifaya çıkarak Türk havacılık tarihinin irtifa rekorunu kırdı. 38.039 feet (11.594 metre) yüksekliğe çıkan Akıncı, 25 saat 46 dakika havada kaldı.

Akıncı TİHA belli başlı özellikleriyle diğer yerli İHA/SİHA’larımızdan ayrılıyor. Bayraktar Akıncı 1.350 kg faydalı yük taşıyabiliyor. Buna ek olarak ASELSAN tarafından geliştirilen AESA radarın entegre edilmesiyle hava-hava muharebesi kabiliyetine sahip olacak. Ayrıca yerli olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini, MAM-L, TEBER-82, KGK-82-83 SOM füzesini ve MK-84 mühimmatını taşıma kapasitesine sahip olacak. Akıncı TİHA Türkiye’ye İHA ile hava-hava muharebesi ve gelişmiş yapay zeka kullanımı kabiliyetlerini kazandırması açısından önemli bir kazanım olacak.

TEBER-82 Güdüm Kiti

TEBER-82, MK-82 Genel Maksat Bombaları’na entegre edilebilen TEBER Güdüm Kiti; Ataletsel Ölçüm Birimi (AÖB), Küresel Konumlama Sistemi (KKS) ve yarı aktif Lazer Arayıcı Başlığı (LAB) ile kullanabiliyor. TEBER Güdüm Kiti, bırakma hızı ve irtifasına bağlı olarak 2-21 deniz mili (Nm) menzile kadar ulaşabiliyor.

TEBER Güdüm Kiti, LAB kullanımı ile 50 km/saat hıza kadar hareketli hedeflere karşı hassas vuruş kabiliyetine sahip olmasıyla tehdit hedefleri imha edebiliyor. Üstelik TEBER’in LAB bölümüne yaklaşma sensörü de eklenebiliyor. 4 farklı güdüm moduna sahip TEBER Güdüm Kiti, bu sayede fırsat hedeflerine karşı da kullanım kolaylığı sunuyor.

Roketsan, Şubat 2019’da, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın acil ihtiyaçları doğrultusunda TEBER Güdüm Kiti teslimatlarına başladı. İmzalanan sözleşmeler kapsamında envantere şu ana kadar 700 adet TEBER Güdüm Kiti alındı.

Yurt dışına ihraç edilen ilk güdüm kiti olan TEBER, yüksek bir ihracat potansiyeline sahip. Bu kapsamda Roketsan, TEBER Güdüm Kiti’nin hassas güdümlü mühimmatlar arasında dünya pazarında önde gelen ürünlerden biri olması için müşterileri görüşeler devam ediyor. Envanterinde MK-81 ve MK-82 Genel Maksat Bombaları’nı bulunduran tüm ülkeler için değer yaratacak bir ürün olan TEBER Güdüm Kiti’nin, yerlilik oranı artırılmış ve daha maliyet etkin olan bir versiyonunun geliştirilmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.