Alper Köse: TCG ANADOLU’da katlanabilir kanatlı SİHA kullanılacak

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/580YrWBrBiR96PXukR34ZS” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse, Mavi Vatan için tamamlanan ve devam eden projeleri İTÜ SAVTEK canlı yayınında anlattı.

SavunmTR’nin de medya sponsoru olarak paydaş olduğu organizasyonda Alper Köse, Deniz Kuvvetleri’nin kullanmakta olduğu ve yakın zamanda kullanacağı yerli sistemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin dünyada önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan SSB Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse, gemilerde kullanılan yerli sistemlerin ihracat potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Alper Köse, İ Sınıfı Fırkateynlerde kullanılmak üzere yerli Dikey Atım Sistemi (Yerli VLS) üzerine yapılan çalışmaların da tam gaz devam ettiğini söyledi.

TCG ANADOLU’ya Katlanabilir Kanatlı SİHA geliyor

2021 yılında envantere alınması planlanan TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Savunma Sanayii Başkanlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse; Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına yönelik projesi geliştirilen ve üretim faaliyetlerine devam edilen TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’ne, katlanabilir kanatlı Silahlı İnsansız Hava Araçlarının konuşlanacağını ve bu SİHA’ların, 100-150 metre mesafeden iniş/kalkış gerçekleştirebileceğini söyledi.

BAYKAR tarafından üretimin gerçekleştirileceği tahmin edilen Katlanabilir Kanatlı SİHA ile ilgili Alper Köse son olarak, “TCG ANADOLU’da, asgari seviyede bir modifikasyon yapılacak ve bu SİHA’lar satıhtaki hedeflere yönelik hava harekatı gerçekleştirebilecek.” dedi.

Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) | Yerli VLS

ABD’den alınacak MK41 VLS’lere gelen ambargodan dolayı Türk savunma sanayii İ Sınıfı Fırkateynleri ve ilerideki gemi projeleri için Milli Dikey Atış Sistemi MDAS’ı geliştirecek.

Gemilerdeki hava savunmasının önemini kavrayan Türk savunma sanayii bu alandaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Libya açıklarında görev yapan gemilerimizin Hafter’e bağlı gruplar tarafından hedef alınması sonucunda bu gereksinim daha da iyi kavranmış oldu.

Hafter’e bağlı gruplara ait İHA’ların Türk gemileri tarafından vurulması, denizden hava savunmasının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

MDAS’dan atılacak hava savunma füzeleri sayesinde İ Sınıfı Fırkateynler orta irtifa ve menzilde hava savunması yapabilecek ve desteklediği gemilerin de hava savunmasını üstelenebilecek.

ASELSAN ve ROKETSAN iş birliği ile geliştirilen MDAS, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi başta olmak üzere birçok muharip savaş gemisinde kullanılacak olan füzeler için geliştirilen bir dikey atım sistemi olarak biliniyor.

MDAS, ABD’deki muadili olan MK-41 VLS sisteminin yerine donanmada hizmet verecek. G-40 ve Siper gibi çok kritik hava savunma füzelerinden, Gezgin gibi taktik üstünlük sağlayacak seyir füzelerine kadar birçok önemli füze MDAS tarafından ateşlenebilecek.

TCG ANADOLU

TCG ANADOLU, asgari bir tabur büyüklüğünde bir kuvvet ana üs desteği gerekmeksizin, kendi lojistik desteği ile belirlenen yere intikal ettirebilecek. Ayrıca F-35B gibi dikey mesafede kalkış yapabilecek taktik savaş uçaklarını konuşlandırabilecek. TCG ANADOLU bu özellikleri ile Türkiye’nin denizlerdeki bölgesel gücünü, daha güçlü hissettirecek.

İstanbul Sedef Tersanesi’nde yapımı süren ve geçen yıl denize indirilen çok maksatlı Amfibi Hücum Gemimiz TCG ANADOLU’da yeni bir aşamaya geçildi. TCG ANADOLU, ana tahrik ve sevk sistem entegrasyonunun tamamlanmasının ardından liman test hazırlıkları için cep rıhtımına alındı.

Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olarak nitelendirilen TCG ANADOLU’nun özellikleri ise şöyle:

58 metre yüksekliği bulunan TCG ANADOLU’nun bin 410 metrekare tank, konteyner gibi ağır araçlar için yük garajı mevcut. Gemide ayrıca 165 metrekare gemi havuzu, bin 880 metrekare hafif yük garajı, 6 iniş alanı ile bir uçuş rampasına sahip 5 bin 440 metrekare uçuş güvertesi, 900 metre hangar yer alıyor. Anadolu, ayrıca 6 adet F35B, 4 Adet Atak helikopteri, 8 adet orta yük nakliye helikopteri ve 2 adet seahawk genel maksat helikopteri ve 2 adet insansız hava araçlık kapasiteye sahip.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.