ASELSAN ile TOBB ETÜ arasında kuantum ve ileri haberleşme anlaşması

Dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ASELSAN, kuantum ve ileri haberleşme konularındaki birikimini TOBB ETÜ ile paylaşmaya hazırlanıyor.

23 Kasım 2022 tarihinde TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde düzenlenen törende Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı hizmete girerken, TOBB ile ASELSAN arasında da KOBİ’ler için Millileştirme ve Tedarikçi Geliştirme Programı ile Teknoloji Merkezi Ar-Ge Laboratuvarı tahsisine ilişkin protokollere imza atıldı.

Resim

Törene; TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Balkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, TOBB UYUM Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Çiçek, sektörden üst düzey yöneticiler ve akademisyenler katıldı.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu iş birliğine ilişkin yaptığı değerlendirmede, bir dünya markası haline gelen ASELSAN ile birlikte yeni iş birlikleri başlattıklarına işaret ederken, “Biz millet olarak önce tarım devrimini sonra da sanayi devrimini ıskaladık. Bunun sıkıntısını da on yıllar boyunca yaşadık. Şimdi dünya, yeni bir teknoloji devriminin eşiğinde. Biz de artık geç kalmadan bunu yakalamak istiyoruz” ifadeleri kullandı.

Hisarcıklıoğlu, ASELSAN’ın kuantum ve ileri haberleşme laboratuvarını TOBB ETÜ’de açarak; Ar-Ge ve yenilik çalışmalarının ivme kazanmasını, insan kaynağının güçlendirilmesini, uluslararası iş birliklerinin ve rekabet güçlerinin artırılmasını ve üniversite-sanayi iş birliğinin perçinlenmesini amaçladıklarını ifade etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, imzaladıkları iki protokolle de savunma sanayii sektöründe, ASELSAN’ın tedarik zincirine katılabilecek KOBİ’lerin sayısını artırmayı amaçladıklarını, böylelikle daha çok KOBİ’nin ASELSAN’ın yerlileştirme ve millileştirme programlarına katkı sunmasını istediklerini belirtti.  Hisarcıklıoğlu, “Bu protokol ile ASELSAN’ın gelişiminde üye firmalarımızın savunma sanayii ekosistemine kazandırılmasını hedefliyoruz. Ülkemizin bağımsız savunma sanayii seferberliğinde yer alacak firmalara daha fazla teşvik ve destekler sağlamasını da arzu ediyoruz” ifadesini kullandı.

TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın kuantum teknolojileri alanında çizmiş olduğu yol haritası ışığında ASELSAN’ın kuantum ve ileri haberleşme laboratuvarının TOBB ETÜ Teknoloji Merkezinde yerini almasından büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, TOBB ETÜ’nün kamu ve özel sektör ile birçok alanda, başta Ar-Ge faaliyetleri olmak üzere yakın temas ve iş birliği içinde çalışmalar yürüttüğüne dikkat çekti. “Türk yükseköğretim sisteminde fark yaratmış bir üniversite olarak, güçlü araştırma alt yapımız ve ürettiğimiz çıktılarla dünyadaki gelişmelere yön veren bir üniversite olma yolunda da emin adımlarla yürümekteyiz.” diyen Prof. Dr. Sarınay ulusal ve uluslararası önemli projelere alt yapı sağlayan TOBB ETÜ Teknoloji Merkezinin aynı zamanda TOGG’un Ar-Ge çalışmalarına ve dünyanın en büyük Su Türbini Tasarım ve Test Merkezi olan TOBB ETÜ Hidro’ya da ev sahipliği yaptığının belirtti.

Prof. Dr. Sarınay konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitemiz, özellikle son 10 yılda gerçekleştirdiği atılımlarla; kuantum alanının yapı taşlarından biri olan süperiletken entegre devre teknolojisine yatırım yapmış, 10 yılı aşkın süredir Süperiletken Entegre Devre Tasarımı konusunda ders veren Türkiye’deki tek üniversite olmuştur. 6G ve ötesi haberleşmenin öncü alanlarından olan terahertz teknolojisi ve yapay zekâ teknolojilerini öncelikli araştırma alanlarına dâhil etmiştir. Bu alanlarda IBM ve MIT gibi devlerle yarışan tescilli patentlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’de ilk Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümü Üniversitemizde kurulmuştur.”

Törene katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, özellikle stratejik alanlarda millileştirme ve yerlileştirmeden taviz vermediklerine vurgu yaptığı konuşmasında kuantum teknolojileri alanındaki adımları çok önemsediklerini ve Türkiye’nin bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla bu tür teknolojilerde yol alabileceğini ifade etti. İş dünyasının çatı kuruluşu TOBB’un desteğini de çok önemsediklerini belirten Prof. Dr. Demir “Hep birlikte yürüyeceğiz, başarmaktan başka şansımız da yok” diye konuştu.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün de bu iş birliği ile üniversite-sanayi ortaklığının önemli bir örneğini gerçekleştirdiklerini ifade ederken, Anadolu’da TOBB’un geniş bir networkü bulunduğunu, ASELSAN’ın kuantum alanındaki teknolojik projelerini TOBB ETÜ’nün gücü ile bir araya getirdiklerini anlattı. Görgün, “TOBB iş birliği ile Türkiye’nin her yanından firmaya ulaşmayı, bağımsız savunma sanayii yolunda değerli buluyoruz” dedi.

Protokol imza töreninin ardından Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarının açılışını yapan heyet ardından laboratuvarı ve TOBB ETÜ Teknoloji Merkezini gezerek yürütülen çalışmalar ve projelere ilişkin bilgi aldı. Laboratuvarda yürütülmesi planlanan projelerle Türkiye’de kuantum teknolojilerindeki bilgi birikimi ve teknoloji seviyesinin artırılarak ASELSAN üzerinden yerli ve milli sistemlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.