BAE’nin Rusya ve Çin bağlantısı F-35 almasını engelleyebilir

Bir ay önce BAE ve İsrail, ilişkilerini normalleştirme kararı aldı. İki ülke arasında imzalanan anlaşma, F-35 programının ana tedarikçisi olan ABD tarafından olumlu karşılandı ve yeni nesil hayalet uçakların BAE’ye satışı ile ilgili resmi görüşmeleri başlattı.

Ancak F-35’in Rusya ile işbirliği içindeki devletlere veya ABD’ye müttefik olmayan devletlere satılmasıyla ilgili, rakiplerine F-35’lerin tespit edilmesi ve hedeflenme olasılığını artırabilecek önemli veriler sağlayabileceği konusunda  bazı endişeler ortaya çıkmış durumda.

İsrail, bölgedeki güvenliğini zayıflatacağını belirterek satışa resmen karşı çıktı. İsrail için bölgedeki askeri üstünlüğünü korumak, 1960’lardan beri ABD dış politikasının temellerinden biri oldu ve 2008 yılından beri de ABD bunu yasaya döktü.

Trump yönetimi F-35’leri satmak istiyor

Ancak BAE’nin normalleşme konusunda ABD’ye olan itaatinin bir ödülü olarak, Trump yönetimi F-35 savaş uçaklarını satmanın bir yolunu bulmaya çalışıyor. ABD’nin, BAE’nin iç karartıcı insan hakları sicili ve adına ithaf edilen sayısız savaş suçunu göz önüne alarak, bu ülkeye gelişmiş savaş uçakları satmanın doğrudan etkisi ve riskleri hakkında üzerinde de durduğu biliniyor.

İlk olarak BAE, çeşitli insan hakları ihlali ve savaş suçları olduğu iddia edilen Blackwater paralı asker birliğinin kurucusu Erik Prince ile aktif olarak çalıştı. Prince şirketini, hissesinin çoğunluğu Çin’de olduğu Frontier Services Group ile yeniden markalaştırdıktan sonra, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’deki Suudi-BAE koalisyon savaşı için 529 milyon dolarlık bir anlaşma ile Güney Amerika paralı asker birliğini eğitmesine yardımcı oldu. Yardım kuruluşlarının raporlarına göre, son altı yılda Yemen sorununda çoğu sivil olmak üzere on binlerce insan öldürüldü.

Prince 2013 yılında, Frontier Services Group hisselerinin çoğunluğunu Çinliler’e sattı. Şirketin yeni yöneticisi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e yakınlığı ile bilinen milyarder Chang Xhenming oldu.

DarkMatter, dünya liderlerini yasadışı yollarla gözetlemek ve muhalif olanlar üzerinde sert önlemler almak için eski ABD istihbarat görevlilerini çalıştıran Birleşik Arap Emirlikleri izleme ve istihbarat teşkilatıdır. Bu teşkilat, Suudi muhalif Cemal Kaşıkçı hakkında casusluk yapma ve Suudi Arabistan’ın istihbarat ve casusluk yeteneklerini geliştirmede büyük rol oynadı.

Gizli şirket, BAE’yi insan haklarını umursamadan diğer ülkelerle iyi bir konuma getirdi. Kasım 2015 yılında, akıllı, teknoloji odaklı şehirlerin tanıtıldığı Arap Gelecek Şehirler Konferansı’nda şüpheli işlerde yer aldı. Bu durum, Çinli yetkililerin dikkatini çekti.

Yalnızca iki yıl sonra 25 Nisan 2017’de DarkMatter, ‘‘Büyük Veri sistemleri ve Akıllı Şehir’’ çözümleri ile bilinen, sektörde önde gelen Çin şirketi Huawei ile Küresel Stratejik Mutakabat Anlaşması imzaladı.

Son dönemlerde sözde pedofil milyarder olan Jeff Epstein’ın sahibi olduğu başka bir casusluk ve gözetleme şirketi olan Carbyne, İsrail siyasi ve istihbarat kurumunun üyeleriyle birlikte Erik Prince’ın hissedarı olduğu DarkMatter’dan büyük ölçüde yararlandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çinli yetkililerin Uygurluları izlemek ve takip etmek için Carbyne’e benzer bir uygulama kullanmaya başladığını ortaya çıkardı. Çin gözetim uygulaması, kişisel konuşmalar, güç kullanımı, kamera ve mikrofonun etkinleştirilmesi ve hatta bir kullanıcının hareketini izleme dahil olmak üzere bir kullanıcının hayatının her yönünü izliyor.

Carbyne teknolojisinin, BAE’de bulunduğu süre boyunca Çin’e transfer edildiği tahmin ediliyor.

Temmuz 2019’da Çin komünist partisi lideri Xi Jinping ile Emirlik Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, BAE ve Çin arasındaki ısınma bağlarının bir işareti olarak bir araya geldi. Toplantı, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklıkları ilerletme vaadiyle sonuçlandı.

Rus Bağlantısı

Rusya’nın BAE ile ilişkisi, silah platformları, silah satışları ve gerçek ortak operasyonlar üzerinde aktif işbirliği ile devam ediyor. Bu durum, BAE’nin gelişmiş F-35 teknolojisini Rusya’ya transfer etme olasılığını önemli ölçüde artırıyor.

BAE, F-35’i alırsa, uçakların yeteneklerinden tam olarak yararlanmak için entegre ağlar gerektiriyor. Bu entegre ağlar, BAE’nin daha önceden satın almış olduğu Rus füze platformlarında mevcut. Bu durumda, F-35’lerin Rus sistemlerinin yanında konuşlandırılma olasılığı yüksek. Bu, Rusya’yı F-35’in sistemlerindeki güvenlik açıklarını belirleme için bir fırsat doğurur.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.