Çin, LinkedIn’i casusluk için kullanıyor

Jun Wei Yeo’nun yıldızı 2015’te parladı

Jun Wei Yeo, 2015 yılında Çinli akademisyenlere sunum yapmak için Pekin’e gittiğinde sıradan bir doktora öğrencisiydi. Gelecek vadeden biri olduğunu bu sunumda ispatladı ve Çin düşünce kuruluşlarında çalıştıklarını söyleyen kişilerin dikkatini çekti. 

Yeo Çin’in dış politikası üzerine çalışıyordu. İstihbarat yetkilileri onu bu konuda yeterli gördü ve siyasi raporlar ile bilgi adı altında kendilerine aktarım yapması için onu görevlendirdi.

Yeni adı: Dickson Yeo 

İstihbarat dünyasındaki yeni adı Dickson Yeo olan görevli, önce Güney Doğu Asya bölgelerinde görevler üstlendi. Ardından rotası ABD’ye çevrildi. Sahte bir danışmanlık şirketi kurdu ve çizdiği meraklı akademisyen profiliyle, LinkedIn üzerinden istihbarat sağlamaya başladı. 

Hırsına yenik düştü ve yakalandı

Daha fazla bilgi alarak asli görevini olabildiğince yükseltmek isteyen Yeo, geçtiğimiz kasım ayında yanlış bir hamlesinden dolayı yakalandı. ABD subaylarından birini kendisine bilgi sızdırması için ikna etmeye çalıştı ve Çin için istihbarat topladığı gerekçesiyle tutuklandı. 

LinkedIn istihbari zafiyete sebep oluyor

Sosyal ağ platformları arasında iş odaklı bir çizgi belirleyen LinkedIn’de paylaşılan bilgiler devleti tehlikeye atabiliyor. Çünkü bu platformda askerler ve hükümetlerle alakalı şirketlerin de bilgi paylaşması olağan bir durum olarak karşılanıyor. Halbuki bu durumun LinkedIn’i, istihbarat örgütlerinin bilgi havuzu haline getirdiği bu örnekte olduğu gibi ispatlandı. 

Yeo; ABD F-35 uçakları için çalışan birinden, ABD’li bir subaya varıncaya kadar pek çok kişiye bu platform üzerinden ulaşmanın mümkün olduğunu da sözlerine ekleyerek meselenin ciddiyetinin altını çizdi. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.