Çin, Uygur Türkleri üzerinde "duygu tanıma kameraları"nı test ediyor

Çin’in Uygur Türklerini zorla çalıştırması ve kontrolünde tutması gibi insanlık dışı muamelelerde bulunmasından sonra yeni bir insan hakları ihlalinde daha bulunduğu ortaya kondu.

Çin, şimdi de Uygur Türklerinin duygularını çözümlemek için yapay zeka ve yüz tanıma kameralarını Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki karakollara yerleştirdi.

Şarkul Avsat’ın haberine göre BBC’nin yayınladığı bir rapor, Çin’in Uygur Türklerinin duygularını kontrol altına almak istediği için yapay zeka ve yüz tanıma teknolojileriyle donanmış kameraları Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki karakollara yerleştirdiğini ortaya koydu.

Şarkul Avsat’ın BBC’den aktardığı haberde, Uygur Türkleri’nin duygularını tespit etmek için kullanılacak kameraların kurulumunda çalışan ve ismini gizleyen bir yazılım mühendisi; her insanın 3 metre yakınına duygu kameraları koyulduğunu, bu kameraların yalan makinesine benzediğini fakat teknolojilerinin daha da gelişmiş olduğunu söyledi.

İsmini vermeyen yazılım mühendisi ayrıca, Sincar Özerk Bölgesi’ndeki polislerin bu tekniği test etmek için el ve ayak bileklerini metal tutucularla bağlayan sandalyeler kullanıldığını da dile getirdi.

Gizli tanık yazılım mühendisi, duygu tanıma sistemi testinden geçirilen 5 Uygur Türkünün fotoğraflarını göstererek yapay zeka sisteminin bu insanların yüzleri etrafında “olumsuz bir ruh hali veya korku ve endişe” yaşadıklarını işaret eden kırmızı dairesel bir çerçeve oluşturduğuna dikkat çekti. 

Mühendis, Çin hükümetinin Uygurları kobay fareleri gibi tamamen farklı testlere tabi tuttuğunu da ekledi.

Çin’in Londra Büyükelçiliği gerçeği çarpıttı

Uygur Türklerine karşı yapılan bu ağır hak ihlaline ilişkin BBC’nin sorularına sessiz kalmayı tercih eden Çin’in Londra Büyükelçiliği, “Sincan’da siyasî, ekonomik, sosyal ve dinî inanç özgürlüğü tamamen garanti altına alınmıştır.” dedi.

Açıklamanın devamında, “(Bölgede) İnsanlar etnik kökenleri ne olursa olsun uyum içinde yaşarlar ve bireysel özgürlükleri kısıtlanmadan istikrarlı ve huzurlu bir yaşam sürerler.” şeklinde yaşanan gerçeği çarpıtan ifadelere yer verildi.

“Uygur Türkleri baskı altında”

Gizli tanık mühendis tarafından BBC’ye verilen fotoğrafları gören İnsan Hakları İzleme Örgütü Çin Direktörü Sophie Richardson insanların yaşadığı vaziyeti, “Fotoğraflar, insanların son derece zor şartlar ve büyük bir baskı altında yaşadıklarını ve sürekli olarak çok fazla gerginlik hissettiklerini gösteriyor.” şeklinde yorumladı.

Sincan Özerk Bölgesi’nde çoğunluğu Müslüman olan 12 milyon Uygur ve diğer etnik kökenden insan, her gün gözetim altında tutuluyor. Çin ise bu durumu gerekli gördüğünü ve gözetlemelerin ‘kendi devletlerini kurmak isteyen ve terör saldırılarında bölgedeki yüzlerce insanın ölümüne yol açan ayrılıkçıları” hedef aldıklarını ileri sürüyor.

Çin ayrıca, bu işkence altındaki esareti “aşırılıkçılıkla mücadele” gerekçesiyle Uygur Türklerinin mesleki eğitim merkezlerinde bulunduğunu öne sürüyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.