Deniz Kuvvetlerinde DUNKER dönemi

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yeni bir yetkinlik daha kazandırıldı.

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, Meteksan ana yükleniciliğinde yürütülen DUKER projesinde teslimatlar başladı.

Bir SSB projesi olan, Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma Simülatörü DUNKER, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

Meteksan Savunma tarafından Deniz Kuvvetlerine yapılan teslimat Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada;

“Ordumuza yeni bir kabiliyet daha kazandırdık. Başkanlığımızın projesi olan, Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma Simülatörü DUNKER’i Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim ettik. Emeği geçen herkesi tebrik ederim. Hayırlı olsun.” ifadelerine yer verildi.

Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma Simülatörü (DUNKER)

Meteksan Savunma tarafından geliştirilen DUNKER ile denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapmış uçaktan kurtulma eğitimleri verilecek. Eğitim, bu maksatla tesis edilmiş bir havuz içerisinde, helikopter benzetiminin, OPITO isterlerine uygun olarak, kontrollü şekilde 180 dereceye kadar döndürülmesi, içindeki personelin bu durumdaki helikopterden çıkması maksadını taşıyor.

Sistemi helikopterlerde görev yapan, intikalde bulunan personelin yeterliliğini belgeleyecek sertifikasyon gereksinimini karşılayacak eğitim imkanı sağlıyor. Eğitimler icra edilirken gerçekçi bir ortam yaratılması için çevresel koşullar düşünülmüş, gece gündüz koşulları, yağmurlama sistemleri, rüzgar ve ses efektleri ile destekleniyor. Paraşütle atlamayı simüle edecek kule ve raylı sistemden oluşan, paraşütle suya inme ve hayatta kalma eğitimlerinin verileceği platform mevcut.

Gemiyi terk etme eğitimlerinin ve kazazedelerin gemi güvertesine alınması eğitimlerinin verileceği platform, file merdiven sistemi, halat, kapalı can salı ve atma mekanizması ile teçhiz edildi.

Günümüz imkan ve kabiliyetleri ile gerçekçiliği artırılmış modern tesislerde “Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma” eğitimlerinin yapılması maksadıyla uluslararası standartlarda ve OPITO kriterleri dikkate alınarak tasarlanmış bir eğitim tesisi olarak biliniyor. Tesis, birbirinden bağımsız ve farklı zamanlarda gerçekleştirilen eğitimlerin yapıldığı dört bileşenden oluşturuldu.

  • Suya Düşen Helikopterden Kaçma/Kurtulma,
  • Kurtarma Helikopteri,
  • Paraşütle Suya İnme,
  • Gemi Güvertesi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.