Fas’ın hücümbot ve korvet almak için Türkiye ile görüştüğü iddiası

Fas, Bayraktar TB2 alımından sonra Türk hücumbot ve korvetlerine göz kırpıyor.

Fas basınından askeri kaynaklara yakınlığıyla bilinen Far- Maroc’un haberinde, Fas’ın 7 adet Kılıç sınıfı hücumbot ve 1 adet Ada sınıfı korvet satın almak için Türkiye ile masaya oturduğu iddia edildi.

Habere göre, söz konusu gemiler için müzakereler Ekim 2021’de başladı ve olası anlaşma bedelinin 222 milyon dolar olduğu aktarıldı. Far- Maroc ayrıca, hücumbot teslimatlarının 2022 yılının 2’inci yarısında başlayacağını da dile getirdi.

İlgili iddiaların gerçekleşmesi durumunda Fas, Ukrayna ve Pakistan’ın ardından Türkiye’den MİLGEM ADA sınıfı korvet edinecek 3’üncü ülke olarak kayıtlara geçecek.

MİLGEM ADA Sınıfı Korvet

Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesi kapsamında, Türkiye ilk defa korvet tipi bir askeri geminin tasarımını milli olarak gerçekleştirildi, böylelikle gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem entegrasyonunda dışa bağımlılık azaltılmış ve askeri tersaneler ile özel sektördeki gemi tasarım, inşa imkânları ve kabiliyetlerinin entegrasyonu suretiyle, özel sektörün harp gemisi inşası alanında gerekli bilgi birikimi, tecrübe ve altyapı ile donatılması sağlandı. MİLGEM ile %70’in üzerinde yerli sanayi katılımı gerçekleştirildi, tüm proje kapsamında 50’den fazla yerli firmaya iş imkânı sağlandı.

Proje kapsamında üretilecek olan ilk üç gemi TCG Heybeliada (F-511), TCG Büyükada (F-512) ve TCG Burgazada (F-513) Dz.K.K.lığına teslim edildi. Son gemi TCG Kınalıada (F-514) ise 2019 yılında kuvvete teslim edildi. Üretilen her gemiyle yerlilik oranı da artıyor. Örneğin TCG Burgazada’ya diğer iki Korvet te kullanılan yabancı muadili yerine ASELSAN üretimi Torpido Karşı Tedbir Sistemi HIZIR entegre edildi.

TCG KINALIADA’ya ise diğer üç korvette henüz bulunmayan ATMACA Gemisavar Füzesi ve ADVENT Savaş Yönetim Sistemi entegre edildi.

Ayrıca Pakistan’ın 4 adetlik Korvet ihalesini Temmuz 2018 itibariyle Türkiye, MİLGEM Ada Sınıfı Korvet ile kazandı. Anlaşma kapsamında 2 Korvet Türkiye’de, 2 tanesi ise Pakistan Karaçi Tersanesinde üretilecek. İhracat bedelinin 1 milyar dolar olması ile şuana kadar Türkiye’nin en büyük ikinci savunma ve havacılık ihracatı konumunda.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.