Fuat Oktay: Siber Vatan’da tam egemen olmak için kaybedilecek bir dakika bile yok

Siber Güvenlik Haftası kapsamında ATO Congresium’da düzenlenen “Milli Siber Güvenlik Zirvesi Açılış Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Türkiye’nin siber güvenliğin önemine dair açıklamalarda bulundu.

“Dünya genelinde her 1,12 saniyede bir siber saldırı yaşanıyor”

Salgının da etkilisiyle hayatın her geçen gün biraz daha dijital alana taşındığını vurgulayarak siber tehditlere karşı yerli ve milli kalkınmayı geliştirmek ve Siber Vatan’da tam egemen olmak için kaybedilecek bir dakikanın bile olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay  siber güvenlik tehditleri ile ilgili şunları ifade etti:

“Ancak dijitalleşme, nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim sistemleri ve 5G, 6G gibi çalışmalarda sağlanan küresel ilerlemeler, daha çok yol alacağımızı gösteriyor. Maryland Üniversitesi tarafından yapılan siber güvenlik araştırmasına göre, dünya genelinde her 1,12 saniyede bir siber güvenlik saldırısı gerçekleşmekte. Her geçen gün artan siber saldırılarla birlikte dünya genelinde siber güvenlik harcamalarının önümüzdeki yıl yaklaşık 135 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu öngörülerin arkasındaki sebep giderek daha çok fiziksel bilginin dijital ortama aktarılması, etkileşimlerin dijitalleşmesi ve nesnelerin internete bağlanıyor olması.”

“Siber Vatan sınırlarımızı korumak topraklarımızın her bir karışını korumak kadar önemlidir”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, teknolojiye hakim olmanın önemine değinirken Siber Vatan’ı korumanın vatan toprakları kadar değerli olduğuna dikkat çekti:

“Teknolojiye ve veriye hükmeden, veriyi dijital ortamda üreten, kullanan ve saklayan; unsurlara da hükmedebilmektedir. Bu durum güvenlik anlayışını da değiştirmiş, artık fiziki güvenliğin siber güvenlikte yerli yazılımla, yapay zekayla ve dijital sanayi ile tahkim edilmesi zorunlu hale gelmiştir.

Siber Vatan sınırlarımızı korumak topraklarımızın her bir karışını korumak kadar önemlidir. Siber teknolojilerde öncü konuma geçmek ise Milli Teknoloji Hamlesi’nin en önemli parçalarından birisidir. Bu doğrultuda özellikle son 5 yıl içinde kritik altyapılarımızın korunmasının yanında siber kapasite inşasına ve tehditleri en hızlı biçimde tespit edip engellememizi sağlayan teknolojik tedbirlere özellikle eğilmiş durumdayız.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuz bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından 110 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit edilerek kontolleri yapılmış ve altyapı seviyesinde erişimi engellenmiştir.”

“Türkiye, Global Siber Endeksinde 11’inci sıraya yükseldi”

Fuat Oktay, Türiyenin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından hazırlanan Global Siber Endeksinde 11’inci sıraya yükseldiğini söyleyerek bu seviyenin daha da ilerisinde olunması gerektiğinin altını çizdi.

“Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından hazırlanan Global Siber Endeksinde 200 ülke içinde 11’inci sıraya yükseldik. Bu oldukça önemli bir ilerleme ama yeterli değil. Bu alanda çok daha ileri seviyelere gelmeyi göreceğiz inşallah. Yerli ve milli projelerle siber tehditlerin en az maliyetle en kısa sürede tespit edilmesini ve önlenmesini sağlıyoruz. AVCI uygulaması ile zararlı yazılım bulaşmış sistemleri ve komuta kontrol merkezlerini tespit ediyoruz. AZAD uygulaması ile yapay zeka kullanılarak köle bilgisayarları buluyoruz, internete açık kaynaklara ilişkin izleme faaliyetlerini de KASIRGA ile gerçekleştiriyoruz.

“Bu yerli altyapılarla günlük 4 milyon sahte web sitesi kontrol ediliyor”

AVCI, AZAD ve KASIRGA isimli yerli uygulamalarla 700 farklı zafiyetin ve günde 4 milyondan fazla sahte web sitesinin kontrol edildiğini söyleyen Fuat Oktay, siber alandaki operasyon kabiliyetlerinin her geçen gün geliştiğine işaret etti.

“Bu bahsettiklerim ulusal mobil alt yapıya WİFİ ile bağlanıp ‘show’ yapmaya benzemez. Her birinde emek, yatırım ve vizyon olan devrim niteliğinde adımlardan bahsediyorum. Bu yerli ve milli altyapılar sayesinde 700 farklı zafiyet tipi ülke genelinde sürekli olarak kontrol edilmekte ve günlük yaklaşık 4 milyon sahte web sitesinin kontrolü yapılmaktadır. Bu imkanlarımızla ülke genelinde kullanıcılarımıza ve bilişim sistemlerine yapılan saldırılar çoğu zaman arka planda sessiz sedasız önlenmektedir.

TSK’ya bağlı Siber Güvenlik Komutanlığı da 5’inci harekat sahası olarak nitelendirilen siber uzayda operasyon kabiliyetlerini her geçen gün geliştirmektedir. Diğer taraftan ulusal siber güvenlik teknolojisi kapasitemizi güçlendirmek için Ar-Ge teşvikleriyle TÜBİTAK ve KOSGEP destekleriyle ve kalkınma ajansı projeleriyle siber teknoloji alanının tüm paydaşlarını destekliyoruz. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi de zaten bu desteğimizin en güzel örneği. Kümelenme bugün 192 üye firması, 275’in üzerinde milli ürün ve 400’den fazla faaliyeti ile siber güvenlik sektöründe başarılara imza atmaktadır. Siber Güvenlik Haftası kapsamında; firmaların başarı hikayelerine, dünyaya açılma adımlarına ve siber güvenlik ekosisteminin gelecek vizyonuna oturumlar ayrılmış olması da memnuniyet vericidir. Etkinlikler kapsamında yerel üreticinin yerel alıcıyla buluşmasıyla sektör güçlenecek, yerli ve milli siber güvenlik ürünlerinin ülkemizde yaygınlaşarak siber vatanın tehdit ve güvenlik duvarları daha sarsılmaz hale gelecektir.”

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.