GKRY’den 6 adet H145M taarruz helikopteri siparişi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rus üretimi helikopterlerin yerine Airbus üretimi helikopter ile dolduracak.

Airbus tarafından yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Milli Muhafız Ordusu tarafından kullanılmak üzere 6 adet H145M taarruz helikopteri tedariki için ve 6 adet de opsiyon olmak üzere sözleşme imzalandığı ifade edildi.

GKRY Savunma Bakanlığı da Airbus ile imzalanan sözleşme ile ilgili yaptığı açıklamada, Bu anlaşmanın uygulanması, Milli Muhafız Orduna, Genelkurmay tarafından belirlenen operasyonel gereksinimleri karşılayan ve hafif saldırı helikopteri filolarının gelecekteki zorluklarının çoğuna hitap eden uygun maliyetli ve yüksek performanslı bir helikopter çözümü sağlayacaktır. Çok zorlu ortamlarda çalışabilen H145M, ordunun hızlı tepki verme, ateş gücü ve hassasiyet sağlama, etkili savaş desteği sağlama ve kritik bilgileri edinme konusundaki gündüz ve gece yeteneklerini geliştirecek.” ifadelerine yer verildi.

H145M, 13-17 Haziran tarihleri arasında Paris’te gerçekleşen uluslararası askeri sergi EUROSATORY 2022 sırasında GKRY Savunma Bakanı Andreas P. Louka ile Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı heyetleri tarafından yakından incelenmişti. H145M’lerin satın alınması, GKRY Ulusal Muhafızları ile Fransız Silahlı Kuvvetleri arasındaki ikili savunma işbirliği programının bir parçası.

GKRY yerel basınına göre 20 Haziran’da kapalı kapılar ardında yapılan meclis toplantısında helikopter anlaşmasına ön ödeme için 53 milyon avro fon ayıran bir anlaşma imzalandı. Silah sistemleri dahil olmak üzere helikopterlerin toplam maliyeti, 2026 yılına kadar taksitler halinde ödenmek üzere 140 milyon avroyu bulacak.

Tedarik edilecek H145M taarruz helikopterleri, Haziran 2021’de hizmet dışı bırakılan 11 adet Rus üretimi Mi-35 helikopterinin yerini alacak. GKRY, hizmet dışı bıraktığı Rus helikopterlerini Sırbistan’a satmayı planlıyor.

GKRY’nin Mi-35’leri hizmet dışı bırakmasının sebebi

GKRY’nin Mi-35 helikopterlerini devre dışı bırakması ve Sırbistan’a satmak istemesinin sebebi, bu helikopterlerin uçuş durumunda tutmanın artan maliyeti olarak belirtiliyor. Maliyetin artmasının ana sebebi ise, Ukrayna’da başlayan savaşın ardından Avrupa Birliği tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar olarak görülüyor.

Yerel kaynaklar, Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyesi olmadığını ve Rusya ile ilişkilerinin iyi olduğu düşünürek Mi-35’in onarımı ve modernizasyonun Sırbistan için bir sorun yaratmayacağını vurguluyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.