7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı

7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne 19 bilim insanının katılımıyla başladı.

İstanbul’dan Antarktika’ya uzanan bilime ışık tutmak için düzenlenen yolculuk TÜBİTAK KARE Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy ve beraberindeki ekip tarafından başladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde Burcu Özsoy’un beraberindeki 19’ü Türk 3’ü yabancı bilim insanı yer alacak ve 18 farklı bilimsel proje üzerinde çalışılacak.

11 ay önceden hazırlıklara başladıklarını ifade eden Özsoy; ilk olarak beraberindeki genç ekip hakkında bilgiler verdi:

“Planladığımız çerçevede giderse hava koşulları, Antarktika’ya intikalimizle birlikte gemiye dahil olacağız. Toplamda 18 farklı bilimsel projeyi icra edeceğiz. Bu seferin bir farkı da 2204 C TÜBİTAK kutup araştırmaları proje çağrısına başvuru yapan ve birincilik alan kız öğrencilerimiz var. Onlar da TEKNOFEST’te birinciliklerinin ilan edilmesiyle sefere dahil oldular.

Bir artı tarafı da kız öğrencilerimizi sahaya götürmemizin yanı sıra bu seneki seferde bilim kadını sayımızın da diğer seferlere oranla çok olması. Kadın bilim insanlarımızın sahada olması bizim için büyük bir güç. Antarktika’ya intikal ettikten sonra ekip olarak gemiye dahil olacaklar. Lise öğrencilerimizin farklı bir programı olacak. Onlar diğer dünya ülkelerinin üslerini ziyaret edip, uluslararası bilim insanlarıyla tanışacaklar. Bilim laboratuvarlarında çalışma imkanı bulacaklar. Aynı zamanda bu sene Santiago Büyükelçimiz de bizlerle bir arada olacak. O da sahada bizlere eşlik ediyor olacak.”

Özsoy, açıklamasında hangi alanda çalışma yapacaklarını ve nelerden, hangi kurumlardan faydalanacaklarına dair şunları söyledi: 

“Çok sağlam bir ekiple Antarktika’ya gidiyoruz. Her sene daha yenilik katılmış bir şekilde Türkiye olarak sahadayız. Bu çalışmalarda özellikle atmosfer bilimleri ön plana çıkıyor. Jeoloji çalışmaları yapılacak. Mikro plastikler ön planda. Volkanik yapılar, yer bilimleri, ekosistem çalışmaları gibi geniş yelpazede çalışmalarımız var. Antarktika’da Türkiye’nin kurduğu meteoroloji üssü bulunuyor. Buradaki cihazlardan elde edilen verilerle hava tahminleri yapılıyor. Gezide, Harita Genel Müdürlüğü, Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ekipleri de bizlerle. Onların da sahada hem kurdukları ekipmanlardaki verileri toplama, ekipmanların bakımlarını yapma ve bir sonraki seneye hazırlama görevlerini de üstleneceğiz. Deniz tabanı haritaları yapıyoruz. Şu an Antarktika’da bir meteoroloji istasyonumuz var ve buradan günlük veriler alabiliyoruz. Artık hava tahminlerine ihtiyacımız olmuyor ve bu veriler bizim için çok kıymetli.”

Lise öğrencileri de katıldı

Geziye, ilk kez TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı tarafından düzenlenen “Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması”nda birinci olan Antalyalı lise öğrencileri Azra Ayşe Bıçakcı, Hilal Başak Demirel ve Zeynep İpek Yanmaz da katıldı.

Zeynep İpek Yanmaz, meşe ağacı palamudundan elde ettikleri biyolojik plastiğin 450 yıl gibi bir sürede doğada çözünen geleneksel plastikler yerine 45 gün gibi kısa sürede çözünen bir projeye imza attı.

Ürettikleri plastiğin şu an kullanılan market poşetlerinden 20 kat daha dayanıklı olduğunu anlatan Yanmaz, “Önce Giresun’da projemizi jüriye sunduk. Fiziki bilimler ana dalında birinci seçildik. Daha sonra Samsun’da TEKNOFEST Karadeniz’de bir mülakata tabi tutulduk. Birinci seçilerek Antarktika’ya gitmeye hak kazandık.” dedi.

Böyle bir geziye katılmaktan dolayı çok heyecanlı olduklarını belirten Yanmaz, “Çok heyecanlıyız. Bu sefer kapsamında projemizi bölgede deneyecek olmak bizim için büyük bir şans. Farklı ülkelerin bilim üslerini ziyaret etmek, laboratuvarlarında çalışmak büyük bir şans. Gurur duyuyoruz. Çok mutluyuz.” diyerek duygularını dile getirdi.

Antarktika’da nasıl hareket edecekleri konusunda kendilerine bilgi verildiğini aktaran Yanmaz, “Hem ekip çok destek oldu hem de orada nasıl davranmamız gerektiği konusunda her şey anlatıldı; hem psikolojik hem de fiziksel olarak çok rahat gidiyoruz Antarktika’ya. Biz de yanımızda ürettiğimiz biyoplastiği götürüyoruz orada denemek, çözünme süresinin deneysel verilerle uyup uymadığını gözlemlemek açısından.” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı VIP terminalindeki pasaport işlemlerinin ardından bilim seferine katılan ekip, Antarktika’ya ulaşmak üzere ilk durak olarak Şili’nin Santiago şehrine hareket etti.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.