MDAS Nusret-2021 Davet Tatbikatı’nda

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ev sahipliğinde 18-28 Ekim tarihleri arasında Çanakkale ve Saros Körfezi’nde gerçekleştirilecek olan Nusret-2021 Davet Tatbikatı, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2’de görevli ülkelerin de yer aldığı 15 ülkenin katılımıyla başladı.

Tatbikatın sergi alanında ise Türk savunma sanayiinin önemli firmaları, Deniz Kuvvetleri için geliştirdikleri ürünleri sergiliyorlar.

Özellikle Meteksan Savunma ve Ares Tersanesi’nin geliştirdiği ULAQ SİDA ve Roketsan tarafından geliştirilen AKYA Ağır Sınıf Torpido, tatbikatın ilk sergi gününde en çok dikkat çeken ürünler olmuştu.

Tatbikatın bir diğer katılımcısı STM tarafından geliştirilen Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) de katılımcıların ilgisini çeken bir diğer ürün oldu.

Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS), İ sınıfı fırkateynlerin ilki olan TCG İSTANBUL’da kullanılacak.

ABD’den alınacak MK41 VLS’lere gelen ambargodan dolayı Türk savunma sanayii İ sınıfı fırkateynler ve ilerideki gemi projeleri için Milli Dikey Atış Sistemi MDAS’ı geliştirecek.

Gemilerdeki hava savunmanın önemini kavrayan Türk savunma sanayii bu alandaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Libya açıklarında görev yapan gemilerimizin Hafter’e bağlı gruplar tarafından hedef alınması sonucunda bu gereksinim daha da iyi kavranmış oldu.

Hafter’e bağlı gruplara ait İHA’ların gemilerimizce vurulması, denizden hava savunmanın önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

MDAS’dan atılacak hava savunma füzeleri sayesinde İ sınıfı fırkateynler orta irtifa ve menzilde hava savunma yapabilecek ve desteklediği gemilerin de hava savunmasını üstelenebilecek.

Milli Dikey Atım Sistemi (MDAS) | Yerli VLS

ASELSAN ve ROKETSAN iş birliği ile geliştirilen MDAS, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi başta olmak üzere birçok muharip savaş gemisinde kullanılacak olan füzeler için geliştirilen bir dikey atım sistemi olarak biliniyor.

ABD’deki muadili olan MK-41 VLS sisteminin yerine donanmada hizmet verecek. G-40 ve Siper gibi çok kritik hava savunma füzelerinden, Gezgin gibi taktik üstünlük sağlayacak seyir füzelerine kadar birçok önemli füze MDAS tarafından ateşlenebilecek.

Nusret-2021 Davet Tatbikatı

28 Ekim’de sona erecek tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Mayın Filosu Komutanlığı ve bağlısı 6 mayın avlama gemisi, 1 komuta kontrol gemisi, 1 korvet, 2 karakol botu, 1 helikopter, 1 su altı savunma görev timi, 1 hafif otonom su altı aracı timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 4 F-16 ve 1 C-130 ile Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 Sahil Güvenlik Botu, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 bünyesinde İspanya’dan 1 komuta kontrol gemisi, İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan’dan birer mayın avlama gemisi olmak üzere 5 gemi, Belçika ve Romanya’dan Patlayıcı Maddeleri Etkisiz Hale Getirme (EOD) ve Otonom Sualtı Aracı (AUV) Timleri, Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Irak, Kore, Katar, Libya, Malezya, Pakistan, Romanya, Tanzanya, Ukrayna ve Umman’dan 57 gözlemci ve 3 karargah subayı katılıyor.

Tatbikat üç safhadan oluşuyor. Birinci aşamada; kuvvet entegrasyonu, liman eğitimleri ve komuta yeri tatbikatı icra edilecek.

İkinci aşamada; mayın döküş harekatı ve mayın karşı tedbirleri yer alacak.

Üçüncü ve son aşamada ise; tatbikat sonu kritiği ve Çanakkale Liman ziyareti yapılacak.

28 Ekim’e kadar sürecek olan tatbikatta mayın harbinin planlanması, icrası ve kıymetlendirmesi konularında eğitim yapmak hedefleniyor.

Ayrıca yapılacak bu tatbikat sayesinde farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabiliriliğini geliştirmek de hedeflenen bir diğer husus.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.