Osmanlı ordusunun Çanakkale Savaşı’nda kullandığı silah ve teçhizat

[wpcc-iframe allow=”encrypted-media” allowtransparency=”true” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/0stOJFDcwMm5Y2JWeQRRg6″ width=”100%”]

Birinci Cihan Harbi, dünyanın o zamana kadar görmediği yıkıcılığa ve öldürücülüğe sahip bir savaş olarak tarihe adını yazdırdı.Osmanlı’nın dağıldığı ve uluslararası dengelerin temellerinden değiştiği I. Dünya Savaşı, imparatorlukları tarihin tozlu sayfalarına kaldırdı.

Osmanlı ordusu yıllardır süregelen savaşlardan ve karışıklıklardan dolayı yorgun, yıpranmış ve hazırlıksız girdiği cihan harbinde pek çok modern silahla karşılaştı. Osmanlı ordusunun silah teçhizatı büyük oranda, müttefiki Almanya kaynaklıydı.

Topçu sistemlerinden tüfeklerine kadar Alman silah endüstrisinin neredeyse bütün ürünlerini Osmanlı ordusunda görebilirdiniz. Çanakkale cephesi diğer cephelere göre İstanbul’a daha yakın olduğundan, nispeten daha yeni ve iyi durumda olan teçhizatlar buraya gönderildi.

Yerli savunma sanayii ürünlerimizle göğsümüzün kabardığı bugünlerde, SavunmaTR olarak Çanakkale Savaşı’nın yıl dönümünde, o dönemin askeri envanterinin bir bölümüne ışık tutmak istedik.

Topçu Sistemleri

  • Krupp 105 mm Obüs: 1909-1918 yılları arasında Alman ordusu ve müttefiki birkaç ülkenin ordularının envanterlerine girdi. Ağırlığı 1.145 kilo ve namlu uzunluğu 1.625 metre olan Krupp 105 mm Obüs 6.300 m menzile sahipti.

  • Krupp M03 75 mm Topçu Sistemi: M03, 1.079 kilogram ağırlığa sahip olup, 8.671 kilogram ağırlığında mermileri kullanıyordu. Bu mermileri 6.000 metre mesafeye kadar atabilmekteydi.

  • Rheinmetall 77 mm Obüs: Osmanlı ordusunun sıklıkla kullandığı 77 mm’lik topun, 9 km gibi bir mezili vardı. Bu, Osmanlı’nın elindeki en uzun menzilli toplardandı.

  • Krupp M96 77 mm Topçu Sistemi: Krupp M96 L/27 nA 77 mm, 7.800 metre menzile sahip olan bir toptu. Neredeyse 7 kg olan mermilerinin içerilerinde 300 şarapnel bulunuyordu.

  • Schneider 75 mm Topçu Sistemi: Alman topçu sistemlerine ek olarak Osmanlı ordusu envanterinde bulunan Fransız menşeli topçu sistemidir.

Piyade Tüfekleri ve Makineli Tüfekler

  • Mauser G98: II. Abdülhamit döneminde kullanılmaya başlanan G98, Osmanlı ordusunun Çanakkale Savaşı sırasında kullandığı ana piyade tüfeği olarak karşımıza çıkyor.

  • Maschinengewehr 08: MG 08’lerden Osmanlı ordusunda az sayıda bulunuyordu. MG 08 dakikada 800 mermi atabiliyordu ve 2.400 metre gibi önemli bir menzile sahipti.

  • Mauser Model 1887 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.