ROKETSAN Nuri Killigil Cami-i Şerifi ibadete açıldı

Türk savunma sanayiinin mimarlarından olan Nuri Killigil’in hatırası unutulmadı. Savunma sanayiinin lider firmalarından olan ROKETSAN, Nuri Killigil’in hatırasını yaşatacak Nuri Killigil Camii’ni ibadete açtı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sosyal medya platformları üzerinden canlı yayınlanan açılışta, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cuma Hutbesi’ni okudu.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Roketsan Nuri Killigil Cami-i Şerifi’nde Hutbe Îrad Ediyor – 15 Ocak 2021” ifadelerine yer verildi.

Bakü Fatihi Nuri Killigil

Nuri Killigil 1890 yılında Manastır’da dünyaya geldi ve harbiyeye kadar olan eğitimini burada tamamladı. Lise eğitimini bitirdikten sonra Manastır Harbiyesi’ne giren ve buradan üsteğmen olarak mezun olan Nuri Killigil, Balkanlar’da çeşitli bölgelerde çalıştı ve 1911’de Trablugarp Savaşı’nda görev aldı.

I. Dünya Savaşı sırasında Padişah yaverliği rütbesine getirilen Nuri Killigil, 1917’ye kadar Trablusgarp ve Bingazi’de görev yaptı. Trablusgrap ve Bingazi’de İngiliz, İtalyan ve Fransız kuvvetlerine karşı birçok savaşta başarılara imza attı.

Burada kazandığı tecrübeden ve başarılardan sonra Enver Paşa tarafından kurulan Kafkas İslam Ordusu’nun kumandanlığına getirildi. Azerbaycan Cumhuriyeti ve Dağıstan’ın Enver Paşa’dan yardım talebi üzerine kurulan Kafkas İslam Ordusu’nun kumandanı Nuri Paşa, burada birçok zafer kazandı ve tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

25 Mayıs 1918’de Gence’ye gelen Kafkas İslam Ordusu ve Nuri Paşa, Azerbaycan Ordusu’ndan kendilerine katılan 12 bin askerle gücüne güç kattı. Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir’i Bolşevik askerlerinden ve Ermeni çetelerin elinden alan Nuri Paşa, 15 Eylül 1918’de Bakü’ye girdi. Kafkas İslam Ordusu, Bakü’nün kurtuluşu için yaptığı mücadelede 130 askerini şehit verdi.

30 Ağustos 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının ardından Kafkas İslam Ordusu Bakü’yü terk etmek zorunda kaldı. Kafkas İslam Ordusu Kumandanı Nuri Paşa ise Batum’da İngilizler tarafından tutuklandı.

Batum’da tutuklanan ve yargılanmak üzere nakli yapılan Nuri Paşa, Kafkasyalıların yardımı ile hapisten kaçmayı başardı.

Hapisten kurtulan Nuri Paşa sonrasında Berlin’ gitti. Berlin’de çinicilik eğitimi alan ve bu alanda ustalaşan Nuri Paşa, 1924 yılında İstanbul’a dönerek çinicilik işi yapmaya başladı. Bu işte başarılı olamayan Nuri Paşa, kısa bir süre sonra fabrikasını devretti ve savunma sanayii işine girdi.

Askerlik hayatı kahramanlıklarla geçen Nuri Paşa, savunma sanayii işine girdikten sonra da adından sıkça söz ettirdi. Nuri Paşa, Sütlüce’de bulunan bir fabrikayı satın alarak burada ordu için silah ve mühimmat üretmeye başladı.

“Nuri Tabancası” adını verdiği Türkiye’nin ilk 9 milimetrelik tabancasının seri üretimini gerçekleştirdi.

Arap-İsrail Savaşı’nda Arap ordularını ve Filistin halkını destekledi. İsrail Devleti’nin kurulmasının ardından da Arap direnişçiler için silah ve cephane üretmeye devam etti.

Sütlüce Fabrikası’nda 2 Mart 1949 meydana gelen ve sebebi hala tartışma konusu olan patlamada hayatını kaybetti.

Ömrünü Osmanlı İmparatorluğu’nun kurtuluşuna adamış ve gençlik yıllarında cepheden cepheye koşmuş Nuri Killigil, Cumhuriyet’in ilanından sonra da boş durmamış ve Türk ordusu için hizmet etmeye devam etmiştir.

Kafkas İslam Ordusu’nun başındayken yapmış olduğu kahramanlıkla tarihe adını altın harflerle yazdıran Nuri Paşa, Türk savunma sanayiinin de en önemli değeri olmuştur.

Ömrü mücadele ve kahramanlıklarla geçen Nuri Paşa, sonunda Türk gençliğinin en büyük ilham kaynaklarından biri olmuştur.

Bakü Fatihi diye anılan Nuri Paşa’nın adını sonsuza kadar yaşatacak olan Nuri Killigil Camii, ne kadar uzun süre geçerse geçsin kahramanların unutulmadığının bir kanıtı olacaktır.

ROKETSAN’ın girişimleriyle inşası tamamlanan “Nuri Killigil Camii”nin yapımı Nuri Paşa’nın izinden giden gençlerin takdirini kazandı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.