Tersine beyin göçü programları ile 63 araştırmacı daha geliyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında öncü ülke olma hedefi doğrultusunda yürütülecek projelere katkı sağlamayı sürdürüyor. 

Alanlarında yaptıkları üst seviye bilimsel ve teknolojik çalışmalar ile öne çıkan ve yurt dışında çalışma deneyimine sahip nitelikli araştırmacıları Türkiye’ye gelmeleri için teşvik etmek amacıyla başlatılan Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı’nın 2021 yılı çağrılarının değerlendirme süreçleri tamamlandı.

63 araştırmacı ülkemize geliyor

2232 Programları ile 63 araştırmacı ülkemize gelerek projelerini başlatacak. Bu araştırmacılar; Thomson Reuters tarafından yayınlanan “En Fazla Atıf Alan Araştırmacılar Listesinde” bulunan; QS (Quacquarelli Symonds) veya THE (Times Higher Education) Dünya Üniversite Sıralaması kapsamında yer alan üniversitelerde yer alıyor. Aynı zamanda; Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi tarafından yayınlanmış Dünyada En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan İlk 2500 Şirkette; Scimago Kurumlar sıralamasında kendi alanında ilk 250 kurumda ; CBInsights tarafından yayınlanan “Unicorn” şirketler listesinde, Crunchbase veri tabanına göre son 5 yılda kurulup son 5 yılda en fazla yatırım alan ilk 1000 firma listesinde yer alan başarılı start-up’larda çalışan araştırmacılar olarak da dikkat çekiyor.

2232 A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı 2021 yılı çağrısı ile ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çin, Fransa, İsveç, Japonya, Rusya’dan 27 araştırmacı, ülkemizdeki 20 farklı üniversite ve araştırma merkezine katıldı.

Harvard, Huazhong Bilim ve Teknoloji, John Hopkins, Ohio Devlet, Osaka, Purdue, RWTH Achen, Tokyo ve Tubingen Üniversiteleri gibi başarılı üniversitelerin aralarında bulunduğu 25 farklı üniversite ve araştırma merkezinden gelen araştırmacılar Sağlık Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Teknik Bilimler ve Temel Bilimler alanlarında çalışmalarını sürdürecek.  Araştırmacıların 19’u ise Türk.

47 Türk araştırmacı Türkiye’ye döndü

2232 B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programı 2021 yılı çağrısı ile ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Çin, Güney Kore, İsviçre, Japonya, Norveç ve Suudi Arabistan’tan 36 araştırmacı, desteklenmeye hak kazanarak, ülkemizdeki 21 farklı üniversite veya araştırma merkezine katıldı. Duke, Durham, Ecole Polytechnique Federale De Lausanna, Harvard, Humbold, Massachusetts of Institute Technology, Seul, Stanford, Münih, Tokyo Üniversiteleri gibi dünyanın başarılı 31 üniversite ve araştırma merkezinden gelen araştırmacıların 28’i ise Türk.

2232-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve 2232-B Uluslararası Genç Araştırmacılar Programları ile toplamda 47 Türk araştırmacı ülkesine dönmüş oldu.

Desteklenen araştırmacılara 20.000 ila 24.000 TL kadar Yaşam Gideri Bursu, 2.250 TL Aile Yaşam Gideri Bursu, sağlık sigortası ve yol desteği sağlanacak. Araştırmacıların ülkemizde öncü bilimsel araştırmalar yapabilmesi için 500.000 ila 1.000.000 TL Başlangıç Paketi Ödeneği, 720.000 TL’ya kadar Araştırma Desteği, Proje ekibinde yer alacak kişilere yönelik burs ve proje teşvik ikramiyesi ve Ev Sahibi Kurumlara Yönelik Kurum Hissesi Desteği veriliyor.

Bu desteklerin yanı sıra ilk kez bu yıl aynı program ile daha önce ülkemize gelerek çalışmalarına başlayan lider araştırmacılar tarafından yeni araştırmacılara mentorluk desteği de sağlanacak.

Tersine beyin göçü programının temeli 2018’de atıldı

Hükümet tarafından uygulanan 100 günlük eylem planında başta Türk bilim insanları olmak üzere nitelikli araştırmacıların yurtdışından Türkiye’ye gelmelerini teşvik etmek amacıyla Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı, 2018 yılı sonunda başlatıldı.

Amazon, Apple, Bosch, GE, Intel, Siemens, Volvo gibi global şirketler ile CERN, CNRS, Max Planck Institute gibi öncü araştırma kuruluşlarında çalışan araştırmacılar ile Harvard, Stanford, University of Oxford, Massachusetts of Institute Technology, University of Cambridge, Columbia University gibi dünya sıralamasında ilk 25 üniversite içerisinde yer alan üniversitelerde çalışan alanında lider 98’i Türk, 29’u uluslararası olmak üzere 127 araştırmacı desteklendi. Bu araştırmacıların 108’i şu an ülkemizde araştırma faaliyetlerini 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı desteği ile sürdürüyor. 2 araştırmacı ise projesini başarı ile bitirdi.

Ulusal Lider Araştırmacılar Programı ve Ulusal Genç Araştırmacılar Programı sonuçlandı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bilimin ve teknolojinin her alanında ülkemiz açısından çığır açıcı nitelikte gelişmeler sağlamaya yönelik hedeflere ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yurt içindeki bilim insanlarına destek vermek amacıyla başlatılan ve daha sonra deneyimli ve genç araştırmacılar için iki farklı kurguyla tasarlanan 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı ve 2247-D Ulusal Genç Araştırmacılar Programı’nın 2021 yılı çağrıları sonuçlandı. 2247-A programı kapsamında 31 kişi; 2247-D programı kapsamında ise 11 kişi desteklenmeye hak kazandı.

1’i yabancı, 41’i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 42 araştırmacının 27’si kamu kurumunda, 14’ü vakıf üniversitelerinde yer alıyor. Özel sektörden ise 1 araştırmacı destek almaya hak kazandı. Desteklenecek 27 kamu kurumu içinden 18’i ve 14 vakıf üniversitesi içinden 13’ü araştırma üniversitesi; 5’i devlet üniversitesi, 1’i kamu kurumu ve 4’ü araştırma altyapısı statüsünde bulunuyor.

En çok desteklenen üniversiteler arasında Koç Üniversitesi 9 proje ile ilk sırada; Orta Doğu Teknik Üniversitesi 5 proje ile ikinci sırada; Erciyes Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi 3’er proje ile üçüncü sırada yer alıyor. Özel sektör kuruluşları içinde ASELSAN 1 proje ile desteklenirken; araştırma altyapılarında İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nin 2 projesi bulunuyor.

İlk çağrısı 2020 yılında açılan 2247- A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında 42 araştırmacı desteklenmişti.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.