Yazılım dünyasında Silikon Vadisi ve geleneksel firmalar arasındaki farklar

Silikon Vadisi’nde faaliyetlerine devam eden firmaların, diğer bölgeler ve özellikle Avrupa’daki firmalara göre bazı kazanımlara sahip olduğu aktarılıyor.  Bu kazanımlar arasında şirket için daha fazla inovasyon ve mühendisler için daha iyi profesyonel büyüme kendisini gösteriyor. 

Yazılım mühendisliğinde geleneksel firmalarda yazılım geliştiricileri kendilerine atanan görevleri yerine getiriyor. Bunun için de proje yöneticisi direktörlüğünde işlemler yürütülüyor. Silikon Vadisinde konuşlanmış olan firmalarda ise işlemin farklı ilerlediğini söylemek mümkün. Projelerde için geliştiriciler ve mühendisler, projeyi şekillendirecek çalışmalar yapıyor. Geliştiricilerin attığı adımlarla projenin geleceğine ışık tutuluyor. Ayrıca çalışmalar bir mühendisin direktörlüğünde yürütülüyor.  

İnisiyatif alabilen mühendisler geliştirilen projelere direkt olarak müdahale edebiliyor ve teknik anlamda daha başarılı işler ortaya çıkmış oluyor. Silikon Vadisi firmalarında proje yöneticilerinin bulunmadığı ve bu durumun alışılmış bir durum olmadığı aktarılıyor. Bu firmalarda geliştiricilerin ve mühendislerin kendisini yönetmesi bekleniyor. 

Geleneksel firmalarda geliştiricilerin amacı verilen işi bitirmek, Silikon Vadisi firmalarında ise geliştiricilerin amacı sorunu ortadan kaldırmak olarak belirtiliyor. Bu da iş geliştirme ve mühendislik alanlarına direkt müdahale ediyor.  

Geleneksel yapıda olan firmalarda geliştiricilerin söz hakkına sahip olmadığı ve projelendirme sürecine katılmadığı belirtiliyor. Bu da geliştiricileri önemsiz ve değersiz bir konuma sürüklüyor. Bu durumun karşılaşılan sorunlara karşı alınacak olan önlemlere ve çözümlere olumsuz etki edeceği aktarılıyor. 

Problem çözmek isteyenler birer problem değil 

Geleneksel şirketlerde, geliştiriciler için belirlenen mesai saatlerinin ince elenip sık dokunduğu belirtiliyor. Özellikle yüksek maaş alan mühendislere uzun ve zorlayıcı işler verildiği, boş bırakılmak istenmediği biliniyor.  

Silikon Vadisi şirketleri ise karşılaşılan problemleri çözecek kişi olarak geliştiricileri ve mühendisleri görüyor. Bu kişilerin sadece yazılım için işe alınmadığı ve problem çözme yeteneklerinin öne çıktığı belirtiliyor. Ayrıca bu şirketlerde mühendislerin yüksek maaşları nedeniyle önem gerektiren işlerde bulunmalarına özellikle dikkat edildiği aktarılıyor. 

Veri ve dokümantasyonun önemi 

Şeffaflık kaygısı Silikon Vadisi ve benzeri şirketlerde daha büyük olarak biliniyor. Geleneksel firmalarda geliştiricilerden projenin içeriği ve geleceği gizlenirken Silikon Vadisi şirketlerinde geliştiriciler için böyle bir durum yaşanmıyor. Aksine, bolca paylaşım yapılarak geliştiricilerin bilgilendirildiği aktarılıyor.  

Bununla birlikte Silikon Vadisi şirketlerinde haftalık ve aylık olarak verilere erişmenin mümkün olduğu ve çalışanların kendi performanslarını takip edebildiği aktarılıyor. 

Firmanın davranışları çalışanları etkiler 

Silikon Vadisi firmalarında geliştiricilerin ve mühendislerin, şirkette sahip oldukları konuma dair bilgilerinin olması sağlanıyor. Ekip çalışmasında belirlenen hedefe ulaşırken herkesin yapması gereken işi yapması sağlanıyor. 

Ayrıca Silikon Vadisi şirketlerinde geliştiricilerin diğer birim çalışanlarıyla da iletişime girmesi teşvik ediliyor. Ürün yöneticileriyle sıkı ilişkiler kurularak, ürün için alınan geribildirimler hayata geçiriliyor. 

Geleneksel şirketlerde ise geliştiricilerin dikkatinin dağılmaması için diğer departmanlarla iletişime geçmesinin istenmediği belirtiliyor. İletişime geçemeyen ekip arkadaşlıklarının şirketin geleceğinde büyük bir zorluk olduğu aktarılıyor. 

Ancak geleneksel şirketlerde hatanın sadece yöneticilerde olmadığı aktarılıyor. Çünkü geliştiricilerin kendi işinden başka iş verildiği durumlar da oluyor. Bu geliştiricilerin motivasyonunu düşüren en önemli etkenlerden biri oluyor. 

Geliştiriciler ve mühendisler arası iletişim 

Ekipler arası görüşülmesi bir konu olduğunda geleneksel firmalarla Silikon Vadisi firmaları arasında farklılıklar bulunuyor. Hiyerarşik düzen devreye alınarak sürecin daha uzun bir hal almasına sebep olunuyor. Ancak Silikon Vadisi şirketlerinde farklı ekiplerde bulunan mühendislerin birbiriyle direkt iletişime geçmesi sağlanıyor.  

Maaşlar

Silikon Vadisi’nde geliştiricilere ödenen maaşlar, geliştirilen yazılımın durumuna göre artış yaşıyor. Örneğin Facebook için geliştirilen ‘Beğen’ butonu, milyarlarca dolar seviyesinde kazancı Facebook’a sağladı. Bu kazanç neticesinde de geliştiricilerin kazanımaları da artış yaşadı. Bununla birlikte kazanç arttıkça geliştiricilerin şirket içinde inisiyatif alması çoğaldı. 

Ancak geleneksel firmalarda çalışanların kazançları her zaman sabit kalıyor. Firmanın geliştirilen üründen yüksek kazanç sağlaması, geliştiricilere herhangi bir maddi getiri sağlamıyor. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.