Hindistan, Çin’e karşı "deniz ticareti" kozunu kullanabilir

Koronavirüs sürecini yönetmekte sorumsuz olduğunu söyleyerek Amerika’yı suçlayan Çin’in, Doğu ve Güney Çin Denizleri’nde yeniden saldırganlaşması; Japonya, Tayvan ve birçok Asya milletinde tehlike çanlarına sebep oldu.

Analistler Çin’in görünürde mantıksız bir çizgiye sahip olan davranışının altında yatan motivasyonu araştırırken Hindistan, mayısın başlarında kuzey sınırında canlanan Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun birliklerinin Ladakh bölgesinde Aktüel Kontrol Hattı (LAC) boyunca konuşlandırılması karşısında dehşete düştü. 15 Haziran 2020’de iki ordu arasında Galwan nehri üzerinde yapılan çatışmada, iki tarafın da ağır kayıplar vermesiyle anlaşmazlık had safhaya ulaşmış oldu.

Ticari uydu görüntüsü, Çinliler’in Galwan Nehri boyunca, Pangong Tso gölü kıyısı ve Depsang ovası bölgelerini işgal ettiğini gösteriyor. Bu ciddi sınır krizinin Çin tarafından hegemonik bir niyetle kasıtlı olarak hızlandırıldığı ve bu yüzden erken bir çözümün ihtimal dahilinde olmadığı düşünülüyor.

The Quint internet sitesinde yer alan yazıya göre Hintli diplomatlardan, müzakere için oturulan masada her şeyi kapsayan bir paket sunulması bekleniyor. Söz konusu pakette içermesi beklenen konular ise; iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, sürgündeki Tibet hükümeti, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tutumu, Uygur Türkleri’nin Sincan’da hapsedilmesi, Tayvan’ın bağımsızlığı ve Hong Kong’un özerkliği şeklinde sıralanıyor.

Çin’in hızla büyüyen ekonomisinin, çoğunlukla deniz kaynaklı olan ve hala devam eden dış ticarete bağlı olduğu biliniyor. Çin’in petrol tankerleri, gaz taşıyıcıları, konteyner gemileri ve dökme yük gemileri her yıl Hint Okyanusu’nda seyrediyor. Bu trafiğin herhangi bir zedelenmeye uğraması da Çin’in ciddi zarar edeceğinin habercisi olacaktır. Bu kritik önem göz önüne alındığında uluslararası ticaret yollarına yönelik Hindistan’ın Çin’i “ticari baskı” ile sıkıştırmasının oldukça etkili olacağı öne sürülüyor. Sitede yer alan yazıda, Hindistan donanmasının Çin ticaret gemilerine açık denizlerde yaklaşması ve onları yakından gözetlemesinin mümkün olup olmadığı; hatta Tayvan kaptanları tarafından Çin gemilerinde denetleme yapılıp yapılmayacağı konusunda sorgulamalar yer alıyor. Bu durumun hukuka aykırı olup olmayacağı yanıtsız bırakılırken, şayet böyle bir durum söz konusu olsa bile Çin’in yasalara uyan bir ülke olmadığına yönelik haklı gerekçe öne sürülüyor. Çin’in hukuki bir girişimi olması durumunda Hindistan tarafından, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki mahkeme kararını küçümseyişinin, Hindistan’ın kuzey sınırlarında uyguladığı yasa dışı ihlallerin ve saldırıların hatırlatılması gerektiği de ayrıca belirtiliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.