Hindistan’ın "uçan tabut"ları MİG-21’ler tartışılmaya devam ediyor

Hindistan’da son zamanlarda MİG-21 uçaklarının bilinmeyen sebeplerle düşmesi, MİG-21 uçakları hakkında tartışmaları beraberinde getirdi.

“Uçan tabut” ya da “dul bırakıcı” olarak da bilinen MİG-21 uçakları, Hindistan envanterine girdiği 1963 yılından bugüne dek yaklaşık 500 kazaya karışmış ve 170’i aşkın Hint pilotun canına mal oldu.

The Print tarafından yapılan habere göre, askeri pilot yetiştirme ve yetişen personeli de orduda tutma problemleri yaşayan Hint Hava Kuvvetleri (IAF), çok sayıda nitelikli pilotunu MİG-21’lere kurban veriyor.  Eski Hindistan Savunma Bakanı A. K. Anthony, MİG-21 savaş uçaklarının 1963 yılında ilk kez Hint Hava Kuvvetleri envanterine eklenmesinden 2013 yılına dek yaşanan 482 MİG-21 kazasında 171 pilot, 39 sivil ve sekiz geri hizmet personelinin öldüğünü açıkladı.

Sadece 2021’in ilk beş ayında üç adet MİG-21 kazası meydana geldi ve iki askeri pilot kazalar neticesinde can verdi. Yaşanan yüzlerce kaza IAF personelinin MİG-21 savaş uçaklarını “uçan tabut” ya da “dul bırakıcı” olarak adlandırmasına sebep oldu.

MİG-21 uçaklarının tedarikleri 1960’lı yıllarda Sovyet Rusya’dan sağlandı, 1965 ve 1971 yıllarında Pakistan ile yapılan savaşlarda aktif olarak rol aldı. Gövde ömürleri dolan MİG-21’lerin yerlerini alması için ise 1980’li yıllarda yerli TEJAS uçağının programı tanıtıldı. Ancak yaşanan gecikmeler IAF’ın MİG-21’lerden kurtulmasının önüne geçti ve uçakların turbofan motorları, radarları ve aviyonikleri yükseltilerek teknik ömürleri uzatılmaya çalışıldı.

Savunma Bakanlğı’ınca yayınlanan raporlara göre MİG-21 ve MİG-27 uçakları, 2024 yılına kadar aşamalı olarak emekliye sevk edilecekler.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.